Restaurant Aroma Italian Fine Dining, gelegen in Vaassen, Gelderland, heeft een opmerkelijke plek veroverd op de lijst van ’50 Top Italy’ voor de ‘Beste Italiaanse Restaurants ter Wereld’. Ondanks dat het restaurant pas iets meer dan 2 jaar geleden zijn deuren opende, staat het nu op een indrukwekkende 43e plaats, een buitengewone prestatie voor zo’n jonge eetgelegenheid.
Chef-kok Pasquale Carfora was diep geraakt toen hij werd uitgenodigd voor de officiële onthulling van deze jaarlijks gepresenteerde restaurantlijst in Milaan. De bekendmaking van de ‘beste restaurants in Italië’ vond plaats op 1 december.
Slechts 2 weken later werd het succes van Restaurant Aroma onthuld tijdens de presentatie van restaurants die volgens deze organisatie buitengewoon goed presteren als ‘ambassadeurs’ van de Italiaanse keuken in het buitenland.
De chef, enthousiast door de telefoon, noemt dit ‘een droomjaar’, vooral gezien eerdere erkenningen als Italiaans Restaurant van het Jaar door Italië Magazine en de notering in de top-100 van Nederlandse restaurants volgens de culinaire jaargids Lekker 500 2024.

In september 2021 begonnen Pasquale en zijn partner Elisa Leune aan dit culinaire avontuur in Vaassen, waar ze het volledige restaurant overnamen van de voormalige 3-sterrenchef Jacob Jan Boerma. Met steun van Boerma en financiële ondersteuning van Jan Leune, vader van Elisa, hebben ze in de afgelopen 2 jaar indrukwekkende groei doorgemaakt. Gasten hebben chef Pasquale, die oorspronkelijk bouwkundig ingenieur is, zien evolueren in zijn keuken met verfijndere, gedurfde gerechten, strakkere presentatie en diepere smaken.
Pasquale maakt gebruik van regionale ingrediënten uit de Veluwe en omgeving, zoals wild, groenten en vis, waarbij een kenmerkgerecht ’trota alla romana’ is, een gegrilde forelfilet uit de streek. Hij geeft aan tafel uitleg over zijn keuzes, vaak gebaseerd op zijn jeugd aan de kust in Sabaudia (Lazio), waar het beste van land, zee, meer en bos samenkomen. Het streven is om de geliefde Italiaanse keuken op een vernieuwende manier te presenteren, en het succes ervan wordt steeds breder erkend.
De chef is momenteel bezig met het schrijven van een kookboek dat in het voorjaar zal verschijnen en inzicht zal geven in zijn culinaire denkwijze. De erkenning door ’50 Top Italy’ komt voort uit het kookcongres LSDM (Le Strade Della Mozzarella), met een team van 150 anonieme en onafhankelijke inspecteurs en 200 experts die hun beste ervaringen buiten Italië delen. Elk oordeel over een restaurant moet volgens de organisatie verifieerbaar zijn.


Recensie Restaurant Aroma
43° I Migliori Ristoranti Italiani nel Mondo 2024
“Elegant rooms, attentive service, and welcoming furnishings create a gastronomic experience that is a true and beautiful journey through Italian flavors. The stages are marked by references and quotes to the best culinary traditions of the Belpaese. Alternating in the menu you’ll find fresh and dry pasta, meats, game, fish, and desserts which are reinterpreted in a gourmet fashion by Chef Pasquale Carfora. Starting from regional and territorial recipes, he reinterprets them with his technical and creative imprint. Many inspirations are elegantly seized and refined, “fishing” among local delights. The service is elegant but not stiff. The wine list, curated by Elisa Leune and Martin van den Brink, features classic Italian and international references with an eye on the local territory.”
Op nummer 1 in de ranglijst is geëindigd restaurant Il Carpaccio uit Parijs in Franrijk, Gucci Osterio Tokyo uit Japan staat op nummer 2 en de 3de plek wordt bezet door Don Alfonso uit Toronto, Canada.
Ook een mooi resultaat zien we voor het Brusselse Senzanome uit België (nummer 11), Acquarello uit München (nummer 12). Het eerste Nederlandse restaurant vinden we op nummer 23 en dat is Pianeta Terra uit Amsterdam.
De hele restaurantlijst is hier te vinden: https://www.50topitaly.it/it/i-migliori-ristoranti-italiani-nel-mondo-2024/
Bron: persbericht Restaurant Aroma



Comments