in , ,

VIDEO: crowdfunding voor camping in Abruzzen groot succes

Crowdfunding levert Nederlandse eigenaren in 2 weken bijna 20 mille op

Abruzzen

Camping Rocca di Sotto lijkt gered. Het kampeerterrein en boerderij, eigendom van een Nederlands echtpaar, werd zwaar getroffen door heftige sneeuwval en een reeks aardbevingen. Maar in twee weken tijd leverde een crowdfunding-actie via internet al bijna twintigduizend euro op.

Met dat geld kan een noodwoning op het terrein komen, vertelt een uitgelaten Willeke Luinge. ‘We krijgen van alle kanten hulp. Behalve met geld willen ook veel mensen naar de Abruzzen toe komen om met ons aan het herstel van de camping te werken.’

De kleine natuurcamping Rocca di Sotto ligt op korte afstand van het hotel Rigopiano in Farindola, dat eind januari onder een lawine werd bedolven. Daarbij kwamen 29 hotelgasten om het leven. Elf mensen, waaronder een groep kinderen, overleefden wonderwel de klap.

Uitzonderlijk

Vooral een reeks zware aardbevingen, die aan uitzonderlijke sneeuwval vooraf ging, betekende het einde van de klassieke boerderij van Luinge en haar man Jan. ‘De laatste inspectie liet er geen twijfel over. Het moet helemaal plat.’

Ze vestigden zich tien jaar geleden in de streek met het idee er nooit meer weg te gaan. Iedere cent verdween in de boerderij en camping, vertelt Luinge. ‘Elk jaar konden we er weer iets aan verbouwen.’ Maar nu zit het oude pand als gevolg van de bevingen vol scheuren en barsten, en blijft de structuur alleen overeind doordat het op tal van plaatsen is gestut.

Containers

‘We hebben lang geaarzeld of we via crowdfunding om geld wilden gaan bedelen. Je legt je ziel en zaligheid bloot, geeft toe dat je zelf echt geen geld meer hebt om verder te kunnen.’ Maar inmiddels heeft Luinge er vrede mee. Met bijna twintigduizend euro aan donaties kan de noodwoning er komen. In april kan de camping ook weer open.

Overigens is het doel van de crowdfunding nog niet helemaal gehaald: als er nog vijf mille binnenkomt kan het stel ook twee grote containers laten komen om hun spullen op te slaan. Een plechtige belofte deed het Nederlandse stel al. Komt er nóg meer geld binnen, dan gaat het naar andere, lokale projecten in het getroffen gebied.

Bekijk de crowdfunding op 4just1.com.

Foto boven: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sanremo 2017

Sanremo 2017: hét Italiaanse songfestival

10 doe-dingen voor je Italiaanse bucketlist

10 doe-dingen voor je Italiaanse bucketlist