in ,

Kerstmenu 2024: overheerlijk Italiaans eten, zonder lang in de keuken te staan

Deze kerst geen uren in de keuken staan, maar wel heel lekker Italiaans eten? Hier is het Italiaanse kerstmenu voor 2024 van Dit is Italië (foto's: Elisabetta Cascino)

Hoeveel gangen staan er bij jou dit jaar op tafel met kerst? Of je nu in Italië bent of ergens anders, tijdens de feestdagen draait het overal om uitgebreid tafelen. Hoe gek je het maakt is natuurlijk aan jou. Wij kiezen voor een 3-gangenmenu. Wil je jouw Italiaanse kerstmenu uitgebreider, begin dan met een antipasto, zoals bruschetta, en voeg een paar verschillende contorni toe als bijgerecht.

Wat eten we deze kerst?

We genieten ook dit jaar van een Italiaanse kerst met een kerstmenu bestaande uit een primo (eerste gang), secondo (tweede gang) en een dolce (nagerecht). Eenvoudig om te maken (je staat dus geen dagen in de keuken) en wel zo lekker!

☆ Primo: risotto met radicchio

☆ Secondo: varkenshaas met sinaasappelsaus & Siciliaanse venkel-sinaasappelsalade

☆ Dolce: crema al mascarpone

Loopt het water je al in de mond? Bekijk hieronder de recepten! Liever vegetarisch? Kijk dan hier.

☆ Primo: risotto met radicchio ☆

De eerste gang: risotto met radicchio

Radicchio, die in Nederland vaak als roodlof wordt verkocht, is een typische wintergroente met een heerlijke, bittere smaak. Het is perfect door de risotto, maar kan ook rauw worden gebruikt in een salade.

In Italië heeft radicchio meestal een ronde krop, terwijl je in Noord-Europa vaker de langwerpige variant (roodlof) zult tegenkomen. In dit kerstmenu wordt risotto geserveerd als primo, gevolgd door meerdere gangen.

Kies daarom voor kleine porties van ongeveer 60 gram risottorijst per persoon. Eet je dit als hoofdgerecht, gebruik dan 100 gram risottorijst per persoon. De hazelnoten die je aan het einde toevoegt, zorgen voor een heerlijke crunch en maken het gerecht helemaal af.

Ingrediënten voor risotto met radicchio

Aantal personen: 4

  • 1 sjalot
  • 240 gram risottorijst
  • ¾ glas wijn
  • 180 gram radicchio
  • 30 gram Grana Padano, geraspt
  • 1,2 l bouillon
  • 3 klontjes boter
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 25 gram hazelnoten
  • verse zwarte peper

Bereiding van de risotto

  1. Hak de sjalot ui fijn en laat je deze zachtjes fruiten met een klontje boter in een ruime pan.
  2. Voeg de rijst toe, rooster deze even mee met de ui en blus vervolgens af met de wijn. Voeg de bouillon toe, telkens een pollepel, zodat de rijst net onder staat. Vul steeds de verdampte bouillon aan tijdens het koken, zodat de rijst nooit droog komt te staan.
  3. Snijd intussen de radicchio doormidden, verwijder de witte harde kern en snijd de bladeren in reepjes. Hou een paar reepjes radicchio apart voor de garnering en laat de rest van de radicchio een paar minuten slinken in een koekenpan met een ander klontje boter.
  4. Twee minuten voor het einde van de kooktijd zoals aangegeven op de verpakking van de rijst, voeg je een snufje peper, de radicchio en de fijngehakte rozemarijn toe.
  5. Zet het vuur onder de risotto uit zodra het gaar is en roer er gelijk de Grana Padano en een klontje boter doorheen. Doe de deksel op de pan en laat de risotto enkele minuten rusten.
  6. Rooster intussen de hazelnoten in een hete pan (zonder vetstof). Rooster ze al roerend of schuddend in 3-5 minuten tot ze lichtbruin worden en lekker ruiken. Laat de geroosterde hazelnoten even afkoelen en hak ze grof met een mes.
  7. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de rauwe radicchioreepjes en hazelnoten en een goede draai zwarte peper.

☆ Secondo: varkenshaas met sinaasappelsaus & Siciliaanse venkel-sinaasappelsalade ☆

Het hoofdmenu: varkenshaas met sinaasappelsaus & Siciliaanse venkel-sinaasappelsalade

Als secondo combineren we varkenshaas met een sinaasappelsaus en een frisse Siciliaanse venkel-sinaasappelsalade. De smaken, hartig en fris, vullen elkaar perfect aan. Beide gerechten zijn eenvoudig te bereiden, en toch zet je iets feestelijks op tafel.

Ingrediënten voor de varkenshaas met sinaasappelsaus

Aantal personen: 4

  • 2 varkenshaasjes (circa 300 gram per stuk)
  • zout en peper
  • 2 el geklaarde boter
  • 50 ml witte wijn
  • 200 ml kalfs- of kippenfond
  • 150 ml sinaasappelsap (hiervoor gebruik je het sap dat vrijkomt van de sinaasappels voor de salade)
  • sinaasappelrasp van 1 sinaasappel (optioneel, gebruik dan biologische)
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram ijskoude boter (in klontjes)

Ingrediënten voor de Siciliaanse venkel-sinaasappelsalade

Aantal personen: 4

  • 1 venkelknol
  • 2 grote (bio) sinaasappels + 1 reserve indien je sap tekort komt
  • 20 gram rozijnen
  • 1 el witte wijnazijn
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zout en peper
  • een paar muntblaadjes

Bereiding van de varkenshaas

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Bereid terwijl de oven aan het voorverwarmen is alvast de sinaasappel-venkelsalade. Ga daarna door met de bereiding van de varkenshaasjes.
  3. Kruid de varkenshaasjes met peper en zout. Verhit een braadpan met de 2 eetlepels geklaarde boter en braad de varkenshaasjes rondom aan, totdat ze goudbruin zijn.
  4. Haal het vlees uit de pan en zet het in een braadslee. Zet de varkenshaasjes 13 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Blus de pan waarin je de varkenshaasje hebt aangebraden af met 50 ml witte wijn en laat de wijn kort inkoken.
  6. Voeg dan 200 ml fond toe en schraap de aanbaksels goed los.
  7. Schenk er vervolgens 150 ml sinaasappelsap bij (dit sap komt van de sinaasappels die je voor de salade hebt geschild). Voeg optioneel ook de rasp van 1 sinaasappel toe.
  8. Doe het takje rozemarijn en de geplette knoflook erbij, breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes inkoken.
  9. Verwijder het takje rozemarijn en de knoflook en breng de saus op smaak met peper en zout.
  10. Klop vlak voor het serveren 30 gram ijskoude boter in klontjes door de warme saus.
  11. Snijd de varkenshaasjes in plakken en lepel de warme sinaasappelsaus erover. Serveer de venkelsinaasappelsalade ernaast als bijgerecht.

Bereiding van de venkel-sinaasappelsalade

  1. Laat de rozijnen 10 minuten weken in een beetje lauw water.
  2. Verwijder de steeltjes van de venkelknol (bewaar het groen voor de garnering) en snijd eventuele bruine plekjes van de buitenkant. Snijd de venkel doormidden.
  3. Snijd of schaaf de venkel in heel dunne plakjes. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline.
  4. Snijd de onder- en bovenkant van de sinaasappels af.
  5. Snijd de schil van de sinaasappels af, inclusief het witte gedeelte.
  6. Snijd de partjes met een scherp mes tussen de vliesjes uit. Vang hierbij het sap op dat vrijkomt van de sinaasappels (dit sap gebruik je voor de saus bij de varkenshaas en een deel voor de dressing).
  7. Leg de sinaasappelparten apart en knijp wat overblijft van de sinaasappel nog even goed uit boven de rest van de sap.
  8. Snijd de sinaasappelpartjes doormidden en meng ze in een grote kom met de gezeefde rozijnen en de gesneden venkel.
  9. Maak de dressing door 2 eetlepels sinaasappelsap (uit het opgevangen sap van de sinaasappels), 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte wijnazijn, en een snufje peper en zout te mengen in een kom. Meng de dressing goed door de salade.
  10. Garneer de salade met fijngehakte muntblaadjes en een beetje van het overgebleven venkelgroen.

☆ Dolce: crema al mascarpone ☆

Een kerstdessert dat bij iedereen in de smaak zal vallen: crema al mascarpone

Het kerstdiner sluiten we af met een heerlijke crema al mascarpone! Dit dessert lijkt een beetje op tiramisù, maar heeft net een andere twist. In plaats van savoiardi (lange vingers) gebruiken we kleine amarettikoekjes, ook wel amarettini genoemd.

Bovendien vervangen we de amaretto-likeur door een karamelsiroop, en de rauwe eieren door slagroom, waardoor dit dessert alcoholvrij is en geschikt voor kinderen en zwangere gasten.

Ingrediënten voor de crema al mascarpone

Aantal personen: 4

  • 250 g mascarpone
  • 40 g suiker
  • 150 ml slagroom
  • ongeveer 75 g amarettini (= kleine harde amaretti)
  • 1 kopje espresso, afgekoeld
  • een scheut Monini karamel siroop (of een andere karamel siroop naar keuze)
  • cacaopoeder

Bereiding van de crema al mascarpone

Voorbereiding:

  1. Klop de slagroom stijf in een kom.
  2. Meng in een ander kom de mascarpone met de suiker tot een gladde, smeuïge massa.
  3. Voeg voorzichtig de stijfgeklopte slagroom toe aan de mascarpone, meng dit met een spatel door de mascarpone tot het goed gemengd is, maar probeer de luchtigheid van de slagroom te behouden. Zet apart tot verder gebruik.
  4. Meng de afgekoelde espresso met een scheut karamelsiroop in een diep bord.

Bouw de desserts op:

  1. Dompel enkele amarettini kort in het espresso- en karamelsiroopmengsel en leg er een laagje van in de bodem van de glazen.
  2. Voeg daarboven een laag mascarponecrème toe.
  3. Herhaal dit proces met de amarettini en de mascarponecrème totdat de glazen gevuld zijn, eindig met een laag crème bovenop.
  4. Bestuif de bovenkant van de desserts met wat cacaopoeder.
  5. Zet de glazen in de koelkast en laat ze minimaal 2 uur rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken en het dessert kan opstijven.
  6. Verkruimel nog een paar amarettini en strooi ze over de bovenkant als extra garnering en steek er een in het midden voor een leuke afwerking.

Tip: Dit dessert kun je prima een dag van tevoren maken en is ook een aanrader, zodat je de dag zelf wat minder in de keuken hoeft te staan.

Eet alvast smakelijk met dit Italiaanse kerstmenu en laat vooral weten wat je ervan vond!

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In Cefalù geniet je van de langste zomerseizoenen van heel Italië

Cefalù is meer dan een leuke badplaats op Sicilië

Kokkin Leda maakt de lekkerste traditionele gerechten van de Oltrepò Pavese

De traditionele keuken van de Oltrepò Pavese: de recepten van Leda en haar nonna