in , , ,

Kaasliefhebber? Zet een bezoek aan Granarolo, Bologna op de planning

Een bezoek aan Granarolo, de beroemde Italiaanse kaasproducent
Een bezoek aan Granarolo, de beroemde Italiaanse kaasproducent (foto: Klaus Nielsen/Unsplash, overige foto's: Sarah Monni)

Dat Italië een uitstekend land is voor liefhebbers van kaas, is allang geen geheim meer. Mozzarella, mascarpone, gorgonzola, burrata, taleggio… Moet ik nog even doorgaan? Italië is de geboorteplaats van ontzettend veel heerlijke kaassoorten. De kazen worden gebruikt in pasta, op pizza’s, in salades of zomaar uit het vuistje.

Er zijn talloze plekken in Italië die je als kaasliefhebber kunt bezoeken. Restaurants en winkels natuurlijk, maar ook verschillende fabrieken. Eén hiervan is Granarolo. Deze zuivelproducent is de grootste van heel Italië. De kans is dus best groot dat je al eens een product van hen hebt gegeten.

Emilia-Romagna: regio met veel bekende lekkernijen

Iedere Italiaanse regio heeft wel een aantal beroemde streekproducten. Toch is Emilia-Romagna misschien wel de koploper, het culinaire hart van Italië. Mortadella, parmaham, balsamico en tagliatelle zijn slechts een paar voorbeelden van etenswaren uit deze regio. In totaal gaat het om zo’n 200 traditionele producten en 26 ingrediënten die een beschermde status hebben.

Maar nu het belangrijkste: de kazen! De onbetwiste nummer één: Parmigiano Reggiano. Volgens verschillende onderzoeken is dit de populairste Italiaanse kaas. Niet zo gek, als je nagaat in hoeveel gerechten deze kaas wel niet wordt gebruikt.

Per jaar worden er zo’n 3 miljoen kaaswielen Parmezaan geproduceerd. De echte geïmporteerde Italiaanse Parmigiano Reggiano mag alleen worden geproduceerd van de melk van koeien die leven tussen de steden Reggio, Modena, Parma, Mantova en Bologna. De fabriek van Granarolo is een van die producenten. 

Kaaswalhalla in Granarolo

Granarolo werd in Bologna opgericht in 1957, en hield zich naast het ophalen van melk ook direct bezig met het verwerken en verhandelen ervan. In die tijd was dit nog vrij uniek. In de loop der jaren ontwikkelde Granarolo steeds verder, tot het bedrijf zich de grootste producent van Italië mocht noemen.

In de huidige markt houden ze zich ook bezig met duurzaamheidsprojecten. Zo geven ze op hun website aan de enige melkproducent in Italië te zijn met een geïntegreerd en gecontroleerd productiesysteem.

Granarolo produceert een heleboel verschillende kazen, waaronder hét streekproduct van Emilia-Romagna, Parmezaan. Andere kazen van het merk die in de winkels liggen zijn onder andere scamorza, quattrocento, gorgonzola en buffelmozzarella.

Meerdere kazen van Granarolo hebben prijzen gewonnen bij de World Cheese Awards. In 2023 wonnen ze goud voor hun Granarolo Gorgonzola DOP Piccante, en de Capretta Blu Mario Costa. Die laatste heeft misschien een beetje toelichting nodig: dit is een zachte geitenkaas met blauwschimmel. Heel bijzonder en uitgesproken dus!  

Bezoek aan een fabriek of boerderij van Granarolo

Je kunt meerdere vestigingen van de Granarolo-fabrieken bezoeken, zo ook de hoofdvestiging in Bologna 

Wat is er als echte kaasfanaat nou beter dan een kijkje in de keuken nemen? Bij Granarolo kan dat, op verschillende manieren. Allereerst kun je alle fabrieken gratis bezoeken, waaronder het hoofdkwartier in Bologna.

Er zijn ook locaties in Soliera (Modena), Aprilia (Latina) en Gioia del Colle (Bari). Dus als je een vakantie naar een van deze regio’s in de agenda hebt staan, kun je ook een bezoek plannen. Tijdens een bezoek kun je zien hoe de kaas wordt gemaakt, en krijg je uiteraard aan het einde ook iets lekkers om te proeven.

Als je helemaal terug wilt naar de basis, kun je ook de boerderijen bezoeken waar de Granarolo-melk vandaan komt. Ook deze zijn verspreid over heel Italië. Tijdens een bezoek aan zo’n boerderij leidt de boer je rond. 

Informatie over alle mogelijkheden vind je op de website van Granarolo

Pasticceria om de hoek

Als je na een bezoek aan de fabriek in Bologna nog zin hebt in iets zoets, dan hoef je slechts even af te slaan naar links. Het heeft dus niets met kaas te maken, maar ik vond het wel noemenswaardig: de pasticceria van Gino Fabbri. Toevallig is deze bakkerij gevestigd naast de Granarolo-fabriek.

Ook deze pasticceria heeft een boel prijzen gewonnen en Gino is de voorzitter van Accademia Maestri Pasticceri Italiani (academie van Italiaanse meesters in patisserie). Een nette titel als je het mij vraagt!

Je eet bij deze bakkerij bijvoorbeeld een verrukkelijke ciambella (donut) of een Romeinse maritozzo. Maar je kunt ook voor iets groters gaan, zoals een meringuetaart.

Gino Fabbri

Via Cadriano 27/2a, Bologna

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 19:00

Zaterdag van 07:00 tot 13:00

Zondag gesloten

Granarolo Bodega

De producten van Granarolo zijn natuurlijk in vele Italiaanse supermarkten verkrijgbaar. Je vindt sommige kazen zelfs in de Nederlandse supermarkt. Bij onder andere de Plus, de DekaMarkt, Dirk en Coop kun je ze in je winkelmandje leggen. Het gaat dan vooral om de bekende Parmigiano Reggiano.

Wil je wat uitgebreider shoppen? Dan moet je bij Granarolo Bodega zijn, in het centrum van Bologna. Werkelijk alle producten van het merk zijn hier te koop, waaronder award-winnende kazen. Je komt gegarandeerd met een lichtere portemonnee terug uit deze winkel.

Granarolo Bodega

Via Irnerio 12/5, Bologna

Openingstijden:

Maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 19:30

Zaterdag van 09:00 tot 16:00

Zondag gesloten

Een rotonde met de koe Lola en haar halfjes in Granarolo dell’Emilia

Written by Sarah Monni

Sarah is geboren en getogen in Nederland, maar de Italiaanse cultuur is haar met de paplepel ingegoten. Dat heeft ze te danken aan haar Sardijnse vader, een man met een grote passie voor zijn (ei)land. Maar ook aan haar Nederlandse moeder, die de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken naadloos heeft overgenomen. In haar jeugd heeft Sarah vooral Sardinië veel bezocht, maar tegenwoordig reist ze ook af naar andere regio's van Italië om deze te ontdekken. Als freelance schrijver wil ze de liefde voor haar tweede thuisland graag delen met de lezers van Dit Is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tessa Vrijmoed - Groeten uit de Laars

Groeten uit de Laars deel 14: Tessa Vrijmoed in Rome

basilicum bewaren

Dit is de truc om het hele jaar door van vers basilicum te genieten