in , ,

Verplichte ‘Green pass’ in Italië per 6 augustus

In navolging va Frankrijk komt ook Italië met een verplichte 'green pass' (foto: Shutterstock)

‘Green pass’ moet Italiaanse toeristenzomer redden. Dat schreven we 4 maanden geleden en nu is het zo ver.

Met ingang van 6 augustus 2021 moet je bij een groot aantal activiteiten en bezoeken een EU Digital Covid Certificate (DCC) kunnen overleggen of de Italiaanse variant daarop, de green pass ofwel, in de woorden van premier Draghi die een hekel heeft aan onnodige anglicismen, een certificato verde.

DCC = QR-code

Om het DCC als QR-code op je smartphone te krijgen, moet je:

  1. Tweemaal zijn gevaccineerd, waarvan de laatste keer minimaal 14 dagen geleden, met door de EMA goedgekeurde entstof (dus bij voorbeeld niet de Russische Sputnik).
  2. Maximaal 6 maanden geleden van COVID-19 zijn genezen (herstelbewijs overleggen).
  3. Minder dan 48 uur geleden negatief zijn getest (negatieve PCR- of antigeentest).

Vooralsnog is het DCC 9 maanden geldig. Het verschil met het Italiaanse certificato verde is dat daarvoor één vaccinatie voldoende is. Maar omdat dit alleen geldt voor Italianen of in Italië woonachtige personen, is dat voor toeristen niet interessant.

Als je in Italië tweemaal ingeënt bent, dan krijg je trouwens ook het Europese DCC. Meer informatie op de site van het Italiaanse ministerie van volksgezondheid: Nuovo coronavirus (salute.gov.it).

Decreet 22 juli 2021

In het jongste COVID-decreet, dat van 22 juli 2021 – hier een samenvatting: Comunicato stampa del Consiglio dei Ministri n. 30 | www.governo.it -,  wordt een groot aantal activiteiten opgesomd waarvoor je in bezit moet zijn van DCC dan wel green pass.

Let wel, dit geldt alleen voor personen van 12 jaar en ouder, dus niet voor jongere kinderen:

  1. In restaurants, cafés e.d. binnen aan tafel (in de buitenlucht of aan de bar dus niet)
  2. Concerten en sportieve evenementen
  3. Musea, tentoonstellingen, cultuurcentra
  4. Zwembaden, sportscholen, wellness centra, voor zover overdekt
  5. Beurzen, festivals, congressen
  6. Thermen en pretparken
  7. Centra voor cultuur, recreatie en sociale activiteiten, voor zover overdekt
  8. Gokhallen, bingozalen en casino’s

Controle op QR-codes

Een veel gestelde vraag daarbij is, hoe men kan controleren of de getoonde QR-code ook werkelijk die is van de persoon die hem toont. In de praktijk is dat niet zo moeilijk. Dat kan namelijk via de App Verifica C19 die je van de AppStore kunt downloaden.

Die leest voor- en achternaam en geboortedatum van de persoon in kwestie, zonder de overige gegevens. En omdat je in Italië in beginsel verplicht bent om altijd een persoonsbewijs bij je te dragen, is de controle niet zo moeilijk.

Niet alleen de politie maar ook uitbaters van bovengenoemde activiteiten zijn daartoe bevoegd. (Hier de wettelijke regeling: Informazioni per gli operatori – Certificazione verde COVID-19 (dgc.gov.it).

40 miljoen downloads

Momenteel zijn de meeste Italianen al in het bezit van een green pass/DCC, die al 40 miljoen maal is gedownload (op een totaal van ruim 62 miljoen inwoners). De verplichting lijkt nu nog vooral bedoeld om mensen, die dat nog niet hebben gedaan, over te halen om zich alsnog te laten inenten.

De vaccinatie in Italië is de afgelopen weken voorspoedig verlopen, met circa een half miljoen prikken per dag, iets minder dan een procent van de bevolking. Het doel om eind september 80% van de bevolking boven de 12 (tweemaal) in te enten, zou daarom haalbaar moeten zijn.

Vaccinatiebereidheid neemt af

De vaccinatiebereidheid begint echter af te nemen, nu de toestand minder nijpend lijkt. Zo zijn 2,4 miljoen 60-plussers nog niet ingeënt en komen ook veel jongeren niet opdagen bij de vaccinatiecentra. Met telefoontjes, huisbezoeken en informatie via de media probeert de overheid om hen alsnog te overtuigen.

Nu dat niet erg lijkt te lukken, kiest ook Italië voor een meer dwangmatige aanpak, in navolging van Frankrijk waar dit lijkt te werken. De 200.000 man onderwijzend personeel die zich nog niet hebben laten inenten, worden daartoe verplicht, terwijl andere weigeraars zonder green pass uitgesloten dreigen te worden van een belangrijk deel van het maatschappelijk leven.

Noodtoestand verlengd tot 31 december

Het decreet van 22 juli bevat nog een paar interessante nieuwtjes. Zo wordt de noodtoestand verlengd tot 31 december. Dat klinkt gevaarlijker dan het is: het gaat vooral om een administratieve maatregel die is bedoeld om besluiten over de pandemie zonder parlementair debat snel in te kunnen voeren.

Verder gaan de parameters op basis waarvan de verschillende Italiaanse regio’s ingekleurd worden, per 26 juli veranderen. Het voornaamste criterium is niet langer het aantal besmettingen, maar de bezettingsgraad van de ziekenhuizen.

Als die laag ligt, en dat is nog steeds zo, dan blijft de regio wit (te vergelijken met groen in Nederland) en is er sprake van weinig beperkende maatregelen, zoals mondkapje in overdekte ruimte, minstens een meter afstand houden, theaters, bioscopen en stadions slechts gedeeltelijk gevuld.

Je kunt nog op vakantie (met een DCC)

Kortom, als je een DCC hebt, kun je in Italië ook in augustus nog (bijna) gewoon op vakantie. Maar de situatie kan veranderen, dus raadpleeg voor vertrek altijd het Reisadvies van BZ.

Om het land binnen te komen moet je formeel een ingevuld Digital Passenger Locator Form bij je hebben. (Kan op het vliegveld bij vertrek en aankomst worden gecontroleerd, met de auto niet of nauwelijks.)

Let op: de DCC is niet altijd en overal voldoende. De regio Sicilië heeft zojuist een verordening uitgevaardigd op grond waarvan reizigers uit NL bij aankomst op het eiland een PCR- of antigeentest moeten uitvoeren, ook als ze een DCC hebben. De regel geldt tot 1 september, ook voor reizigers uit Frankrijk, Griekenland, Spanje, Portugal en Malta. Dat betreft dus vooral wie vliegt op Palermo of Catania. Sardinië overweegt ook zoiets in te voeren. Het beleid blijft dus in beweging.

Veelgestelde vragen over de Italiaanse green pass

Heb ik een green pass nodig om Italië binnen te komen?

Ja, je kunt hiervoor je Digitale Corona Paspoort (de QR-code) gebruiken als bewijs dat je volledig gevaccineerd bent. Ben je dit niet, dan heb je een recente PCR-test of antigeentest nodig van maximaal 48 uur oud óf een herstelbewijs van corona van minder dan 6 maanden geleden.

Hoe kan ik een Italiaanse green pass aanvragen?

Als buitenlander volstaat de Europese DCC (de QR-code die je krijgt na volledige vaccinatie) als green pass in Italië.

Kan ik zonder green pass geen restaurants en musea meer in?

Officieel niet. Je kunt wel op het terras zitten of staand aan de bar een consumptie nuttigen zonder green pass. Of je zorg voor het naar binnen gaan voor een negatieve test (de prijzen verschillen, maar het kan vanaf ongeveer € 22 in Italië).

Kan ik met slechts één vaccinatie een green pass krijgen?

Nee, officieel heb je dan een negatieve test of een herstelbewijs nodig. Eén prik is niet genoeg. Natuurlijk kun je altijd proberen of je met de QR-code van de eerste prik binnenkomt. Je ontdekt dan vanzelf hoe streng de regels gehanteerd worden.

Word je bij de grens gecontroleerd?

Als je met de auto komt waarschijnlijk niet (maar het kán natuurlijk wel), als je met het vliegtuig komt word je DCC sowieso gecontroleerd, op de luchthaven.

Wat als ik in Italië besmet blijk te zijn met het coronavirus?

Dan moet je tot 21 dagen in quarantaine, op eigen kosten. Des te meer een goede reden om je vooraf te laten testen!

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Beste Aart,

    Betekent dit dat wanneer je twee keer bent gevaccineerd maar binnen 14 dagen in Italië op reis gaat dat je om de 48 uur een test moet herdoen? Of is één test bij binnenkomst voldoende om circa twee weken op reis te gaan in Italië (Rome, Florence, musea en restaurants)?

    Met vriendelijke groet,

    Erwin.

  2. Goedemiddag Erwin,
    Als je tweede vaccinatie minder dan 14 dagen oud is, dan moet je je inderdaad minder dan 48 uur voor je vertrek laten testen. Als je eenmaal in Italië bent, dan hoeft dat niet meer, tenzij je het museum of restaurant binnen wil. Maar dus niet als je door de stad wandelt, naar het strand gaat of op het terras eet en drinkt. Als in de tussentijd de termijn van 14 dagen verstrijkt, zit je helemaal goed. Strikt praktisch gezien, hangt het er ook van af hoe strikt de controle zal uitvallen. Daar hebben we nu nog geen zicht op. Hopelijk heb je hier wat aan. Goede reis!
    Aart

  3. Beste Aart. Mijn man en ik zijn volledig gevaccineerd, al langer dan twee weken geleden. We gaan in augustus met de camper naar Sicilië. We gaan met een veerboot van Livorno naar Palermo. Moeten wij voor Sicilië toch nog een extra test doen? En waar en hoe moet dat dan? Ik hoop dat je ons duidelijkheid kan geven. Vast bedankt. Willy

  4. Beste Aart, eigenlijk de enige website die redelijk accurate informatie geeft over het gebruik van de Green Pass zijn jullie. Klasse! Maar het blijft mij onduidelijk. Wanneer ik mijn tweede prik heb gehaald, 14 dagen later afreis naar Italië, volstaat dan de QR code in de Corona check app? Of moet je ergens een Green Pass aanvragen? Of een internationaal Corona bewijs aanvragen?

    • Formeel zou hij getest moeten worden, omdat hij met één vaccinatie geen EU DCC. Daarmee kun je dan twee dagen (48 uur) vooruit. Maar in jullie geval kan het ook gebeuren dat de dienstdoende ambtenaar met de hand over zijn/haar hart strijkt. Je kunt het dus proberen.

  5. Beste Aart,

    Nu kan ik in de Corona check app al een qr code aanmaken ondanks ik nog niet 14 dagen mijn 2e prik heb. Nu laat ik me wel testen voor het binnenkomen van italie, maar niet als ik bijvoorbeeld naar een pretpark in Italie wil. Bij dit pretpark staat ook aangegeven dat 1 prik voldoende is. Moet ik me dan alsnog laten testen om dit pretpark binnen te komen?

    • Dat is nu net het verschil tussen de Italiaanse green pass en de Europese DCC. Voor de eerste is één inenting voldoende, voor de tweede twee. En dat is de Code die van(EU) buitenlanders wordt gevraagd. Het verhaal is eigenlijk steeds hetzelfde: je hebt twee nodig, maar we weten niet hoe strikt individuele uitbaters zich daaraan houden.

  6. Hoi Aart, mijn dochter is 17 en heeft 1 vaccinatie (Pfizer). Zelf en ik al volledig gevaccineerd. Nu gaan we volgende week vrijdag vliegen op Rome. eerst een test voor vertrek uiteraard.
    dat we doen we op woensdag, dan is de uitslag donderdag binnen en vrijdag ochtend vroeg 09:30 vliegen naar Rome vanuit Amsterdam. Vraag: geldt de test met de uitslag op donderdag als Green Pass t/m maandag? (we gaan 3 dagen). En dan op zondag/maandag een sneltest (op station Rome bij Rode kruis? ) voor de terugvlucht maandag middag?

    Zou het zo kunnen werken?

Strand van de kustplaats Camogli in Ligurië

De 23 mooiste kustplaatsen van Italië

De 10 mooiste plekken in Piëmont (Piemonte)