in

Italië is weer open!

Ghetto Rome
In Rome was tot gisteren nog geen Nederlands te horen, maar daar zal nu wel snel verandering in komen (foto: Aart Heering)

Het is zover! Het RIVM heeft (eindelijk) besloten, dat de corona-dreiging in Italië en enkele andere Europese landen niet meer zo ernstig is dat toeristische reizen moeten worden ontraden.

Het reisadvies voor Italië per 10 juni 2021 (bron: BZ)

Dat mocht ook wel, want de covid-situatie in Italië is niet meer te vergelijken met die van nog maar een paar weken geleden. Inmiddels zijn 40 miljoen doses vaccin uitgedeeld en elke dag komen er meer dan een half miljoen bij.

Zodoende is 45% van de bevolking ten minste eenmaal ingeënt en neemt het aantal besmettingen rap af, tot minder dan 1.000 per dag. Hetzelfde geldt voor de aantallen covid-patiënten in de ziekenhuizen. In de IC liggen er nog maar 700, terwijl 2 maanden geleden de 3.000 nog werd overschreden. Ook het aantal sterfgevallen neemt snel af, zij met enkele weken (logische) vertraging ten opzichte van besmettingen en ziekenhuisopnames.

Italiaanse kleurcodes

Volgens de Italiaanse kleurencode zijn er in het land geen rode en oranje regio’s meer. In totaal 13 gewesten staan sinds 7 juni op geel en de overige 7 – Abruzzo, Friuli-Venezia Giulia, Ligurië, Molise, Sardinië, Umbrië en Veneto – zelfs op wit (ofwel met nauwelijks nog enige beperkingen).

De kleuren van de Italiaanse regio’s op 9 juni 2021 (bron: covidzone.info)

Reden genoeg ook voor de Nederlandse autoriteiten om Italië niet langer oranje (slechts noodzakelijke reizen) te kleuren, maar geel (toerisme kan, maar blijf uitkijken). Het Reisadvies van Buitenlandse Zaken zegt het duidelijk:

“De kleurcode van Italië wordt vanaf 10 juni 2021 geel. Na een verblijf in Italië hoeft u dan bij terugkeer in Nederland geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan. Tot die tijd geldt dit (behalve voor Sardinië) wel. De testverplichting voor reizen van Nederland naar Italië blijft gelden. Bij aankomst in Italië moet u nog steeds een negatieve testuitslag laten zien (een moleculaire of antigeentest), die niet ouder mag zijn dan 48 uur.”

Ministerie van Buitenlandse Zaken, nederlandwereldwijd.nl

Voorlopig verplichte negatieve test voor reizigers

De test blijft voorlopig dus verplicht, ook als je al één- of tweemaal bent ingeënt. De plicht geldt voor iedereen vanaf 2 jaar. Er is geen quarantaineplicht meer. Op de luchthavens wordt ook op negatieve testen gecontroleerd, terwijl de kans op controle aan de overige grenzen natuurlijk gering is.

Maar als op de een of andere manier zou blijken dat je zonder test het land binnen bent binnengekomen, dan kun je wel een boete krijgen van 400 tot 3.000 euro.

Code wit in de meeste regio’s

Met ingang van 14 juni worden ook Lombardije, Piemonte, Emilia-Romagna, Lazio, Apulië en de provincie Trento wit. Voor 28 miljoen Italianen (bijna de helft) vervalt de avondklok en andere beperkingen.

Blijft alleen nog: niet meer dan 6 personen per tafel in het restaurant, geen samenscholingen, geen disco, wel mondkapjes.

Op 21 juni volgen Toscane, Sicilië, De Marken, Basilicata, Campanië, Calabrië en provincie Bolzano. Hekkensluiter is op 28 juni de Val d’Aosta. Kortom, de normalisering nadert met rasse schreden!

Als alles volgens plan gaat, verandert de situatie opnieuw met ingang van 1 juli, met de invoering van het Digital Covid Certificate, ofwel een Europese green pass voor gevaccineerden, waar onder meer Italië al maanden op aandringt. (Italië heeft al zo’n soort document, maar dat geldt alleen binnenslands.)

Als je eenmaal in Italië bent, moet je je nog wel aan een aantal beperkingen houden:

  • Zo blijft het mondkapje voor iedereen boven de 6 jaar voorlopig nog verplicht, ook in de buitenlucht. Het kapje hoeft niet bij het beoefenen van sport en in restaurants aan tafel. Als je opstaat moet het weer wel. (In de praktijk zie je trouwens steeds meer mensen lopen met het kapje op de kin.)
  • De mondmaskerverplichting geldt ook voor gasten van hotels en campings, wanneer zij zich buiten hun kamer respectievelijk grondstuk bevinden.
  • Er geldt nog een avondklok, die sinds 7 juni ingaat om middernacht en duurt tot 5 uur ’s ochtends. Cafés en restaurants dus dicht om 12 uur. Het is de bedoeling dat ook deze beperking wordt opgeheven op 21 juni, wanneer naar verwachting heel Italië ‘wit’ zal zijn,.
  • Discotheken blijven gesloten tot nader order. (In de media wordt gesproken van ergens in juli.)
  • Musea en culturele instellingen zijn weer toegankelijk, maar in het weekend en op feestdagen alleen na reservering online of telefonisch. Bioscopen en theaters zijn in functie, maar met niet meer dan 50% van hun opnamecapaciteit.
  • Op bewaakte en vrije stranden zijn maximale aantallen bezoekers vastgesteld en mag niet meer dan één parasol per 10 vierkante meter worden opgesteld. Verder wordt iedereen geacht om ten minste één meter afstand tot anderen te houden.
  • De laatste updates van de reisbeperkingen vind je steeds hier.

In Rome neemt het aantal buitenlandse bezoekers na lange maanden van totale verlating, weer geleidelijk aan toe. In het ghetto van Rome, een van de meest populaire bestemmingen van de hoofdstad, was op 8 juni nog geen Nederlands te horen. Daar zal nu wel snel verandering in komen.

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verrassend Ferentino: cycloopmuren en een Romeins theater

Het getto van Rome