in ,

11 manieren om naar Italië te reizen

10 manieren om naar Italië te reizen

We houden er allemaal van om regelmatig naar Italië te gaan, maar qua vervoer hebben we allemaal net wat andere voorkeuren. De afstand naar Italië vanuit Nederland bedraagt minimaal zo’n 900 kilometer (dan ben je in het prachtige Aostadal), maar meestal ligt je bestemming in Italië verder.

Wil je van Utrecht naar Rome, dan is je reis minimaal zo’n 1.600 kilometer. En ga je helemaal naar de punt van de laars? Reken dan op een slordige 2.300 kilometer. Hoe je die kilometers aflegt, hangt af van je budget, de vervoersmogelijkheden en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn 11 manieren waarop je naar Italië zou kunnen reizen!

1. Met de eigen auto

Je houdt ervan of je houdt er niet van, reizen met de eigen auto. De voordelen van een autovakantie zijn de flexibiliteit en het meenemen van veel spullen. Je bent niet gebonden aan reistijden en regels met betrekking tot de bagage. Reizen met de auto vraagt een goede planning, waarbij je de route of een alternatief vooraf uitstippelt. Bij voorkeur wisselen chauffeur en bijrijder elkaar regelmatig af. Red je het niet om de reis naar Italië in één keer te maken, dan overnacht je onderweg in een hotel, motel of op een camping. Houd wel rekening met brandstofkosten en tolwegen.

2. Praktisch: het busje

Het oude VW-busje mét gordijntjes of een hypermoderne bus met alle luxe: er is plaats voor iedereen. Het busje is ideaal voor grotere gezinnen of vriendengroepen. Met een busje rijd je soms iets minder goed door, wel heb je goed uitzicht op de weg. Er is voldoende ruimte voor alle bagage en je kan zelfs in een busje overnachten. Net als met de eigen auto rijd je met het busje gemiddeld in 13 tot 15 uur naar Noord-Italië.

3. Met de huurauto naar Italië

Wie niet over een eigen auto beschikt, een te kleine auto heeft voor de vakantie of zijn oude wagen niet meer vertrouwt, gaat met een huurauto de weg op. Zelf je route en tijdsindeling bepalen en overnachten waar jij dat wil, met een huurauto geniet je van alle vrijheid. De kosten voor reizen met een huurauto liggen zeker hoger dan met de eigen auto. De eerste 100 kilometer zijn vaak gratis, voor een reis naar Italië is dit uiteraard een kleinigheidje. Naast de kilometers en een vast huurbedrag betaal je ook voor de brandstof en tolwegen.

4. Neem je eigen vakantiewoning mee: de camper

Wat is er gemakkelijker dan je eigen ‘vakantiewoning’ altijd bij je te hebben? De aanschaf van een camper kost een aardige duit, maar dan heb je ook wat. Luxe en comfort op iedere plek waar je wil (en mag) staan. Reizen met de camper geeft je een veilig en ontspannen gevoel. Er is genoeg opbergruimte en je bepaalt zelf waar en wanneer je stopt of overnacht. Voor de camper gelden er soms aparte regels met betrekking tot de verkeersdeelname. Ook krijg je te maken met hogere brandstofkosten en kosten voor tolwegen. Dat weegt echter niet op tegen de goedkope overnachtingen.

Camper naar Italië
Met de camper naar Italië

5. Met de caravan naar in Italië

Het wordt ook wel liefkozend een sleurhut genoemd: de caravan. Je moet een zwaardere klasse auto bezitten om de caravan mee te kunnen nemen. Met de caravan ben je iets langer onderweg dan met alleen een auto, maar hier staat wel veel voordeel tegenover. Zo overnacht je op elke gewenste en toegestane plek, neem je de hele familie én bagage mee en koppel je op de plaats van bestemming de auto eenvoudig af. Dit geeft meer bewegingsvrijheid en bespaart op de kosten voor een duur hotel.

6. Een touringcar met chauffeur

Als je een touringcar gaat huren, heb je net wat meer bewegingsvrijheid. Daarnaast kun je nog eens afwisselen naast wie je gaat zitten. Je hoeft tussendoor niet te stoppen voor een sanitaire pauze: de moderne touringcar is uitgerust met toilet. Ook heb je geen omkijken naar de route, de chauffeur weet precies hoe hij het snelst in Italië komt. Je betaalt een alles-in-een prijs zonder je zorgen te hoeven maken over tanken of tolwegen. De touringcar heeft een lagere snelheid dan de auto, de reis duurt dan ook wat langer. Maar als je met een groot gezelschap bent, staat daar wel een heel ontspannen reis tegenover.

7. Goedkoop: met de FlixBus

Wil je goedkoop naar Italië reizen en hecht je niet al te veel waarde aan comfort? Dan stap je gewoon in Nederland of België in de FlixBus die je voor enkele tientjes naar bijvoorbeeld Milaan of Rome brengt. Meer informatie over FlixBus vind je hier.

8. De snelle manier: het vliegtuig

Niks zo snel als een reis per vliegtuig. Tegenwoordig zijn vliegreizen redelijk goedkoop en vrij eenvoudig te boeken. Kies voor een losse vliegreis of een complete vliegvakantie. Vlieg in slechts anderhalf tot tweeënhalf uur naar het zonnige Italië. De kosten voor een vliegreis kunnen uiteraard wel oplopen wanneer je reist met een groot gezin. Houd daarnaast rekening met de bagagevoorschriften en de inchecktijd. Wil je in Italië wel mobiel zijn, informeer dan vooraf naar een huurauto.

9. Het romantische alternatief: de trein

Met de trein doorkruis je de prachtige natuur van verschillende landen. Wie de nachttrein neemt wordt uitgerust wakker en kan in München de overstap nemen naar Italië. Nog een voordeel: je geniet niet alleen van de prachtige omgeving maar ook van een hapje en drankje in de trein zelf. Ook voor een toiletbezoek hoef je niet ver te lopen. De reistijd Amsterdam-Rome bedraagt gemiddeld 17 tot 19 uur. De kosten voor een treinticket kunnen wél hoger liggen dan reizen met eigen vervoer.

Lees hier een reisverslag over reizen met de trein naar Italië.

Met de trein naar Italië
Met de trein naar Italië

10. Sportief: op de fiets

Met een grote dosis sportiviteit, doorzettingsvermogen en flinke longinhoud kom je een heel eind.  Fietsen kost je niets, hooguit een reparatieset of reserveonderdelen. Een gemiddelde fietser doet er ruim 70 uur over om Noord-Italië te bereiken. Een sportieve fietser kan il bel paese al in 40 uur bereiken. Onderweg overnacht je in een hotel, motel of op een camping. Een goede voorbereiding is belangrijk, zowel met betrekking tot de lichamelijke conditie als het meenemen van bagage. Ook is het mogelijk om de bagage door een vervoersbedrijf mee te laten nemen. 

11. Te voet naar Italië

Het kan nog veel gekker, namelijk te voet naar Italië. Maar er zijn er genoeg die het doen. Een paar stevige wandelschoenen zijn onmisbaar, net als enthousiasme en doorzettingsvermogen. En ja, je moet er wel even de tijd voor hebben. Met een gemiddelde wandelsnelheid bereik je Noord-Italië in 240 uur. Maar twintig tot dertig kilometer lopen per dag is wel het maximaal haalbare, voordat je een overnachting in moet plannen. Dus heb je al gauw meer dan een maand de tijd nodig om in Italië aan te komen. Naar Rome lopen duurt dan natuurlijk nog een stukje langer.

Te voet ontdek je de mooiste steden en dorpjes, je leert veel mensen kennen en je zet natuurlijk een sportieve prestatie van formaat neer. Een voetreis naar Italië is gratis. De vele overnachtingen kunnen aardig in de papieren lopen.

Welke manier van reizen naar Italië heeft jouw voorkeur?

Foto’s: Pixabay, Pexels

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Italiaans recept: mezzaluna van tomaat gevuld met basilicummousse

Italiaanse literatuur: De tweeling H

Italiaanse literatuur: Giorgio Falco – De tweeling H