In het zuiden van Italië heeft zich vorige week woensdag een opvallend incident afgespeeld dat laat zien hoe waardevol olijfolie is geworden. Een groep zwaarbewapende overvallers kaapte een vrachtwagen vol met het zogenoemde ‘groene goud’: extra vierge olijfolie met een geschatte waarde van maar liefst 300.000 euro.
Gewapende overval op de snelweg
De overval vond plaats in de regio Apulië (Puglia), een gebied dat bekendstaat als een van de belangrijkste olijfolieproducerende regio’s van Italië. De vrachtwagen werd tijdens zijn rit ingehaald en tot stoppen gedwongen door een SUV met 5 gemaskerde mannen. Ze vuurden waarschuwingsschoten af, dwongen de chauffeur tot stoppen en sleepten hem vervolgens in hun voertuig.
De overvallers gingen er vandoor met de truck en lieten deze later leeg achter op een afgelegen plek, met de geschrokken chauffeur uit Servië ernaast. Volgens de politie gaat het om een goed georganiseerde groep die waarschijnlijk wist welke route de vrachtwagen zou nemen.
Waarom olijfolie het nieuwe goud is
Extra vierge olijfolie is al jaren een belangrijk exportproduct voor Italië, maar de laatste jaren zijn de prijzen explosief gestegen. In sommige delen van Apulië wordt er inmiddels 10 tot 12 euro per liter voor betaald. Deze prijsstijging maakt olijfolie steeds aantrekkelijker voor georganiseerde misdaad.
De oorzaak van de hoge prijs ligt onder andere in klimaatproblemen. Door aanhoudende droogte is de olijvenoogst vorig jaar met zo’n 20% gedaald. Dit jaar zorgen ongewone regenval en een plaag van olijfvliegen opnieuw voor problemen bij de productie.
Beveiliging steeds vaker nodig
Door de hoge waarde van het product is het niet langer ongewoon dat vrachtwagens met olijfolie worden begeleid door politie of particuliere beveiligingsdiensten. De olijfolie-industrie blijkt kwetsbaar voor georganiseerde criminaliteit, zeker in regio’s waar ook andere vormen van maffia-activiteit plaatsvinden.
De Italiaanse autoriteiten pakken de zaak serieus op, en onderzoeken of deze overval verband houdt met eerdere diefstallen van landbouwproducten.
Bron: The Times/HLN
Comments