in , , , ,

Beste restaurant ter wereld: Osteria Francescana in Modena

Osteria Francescana heeft de prestigieuze titel ‘beste restaurant ter wereld’ gekregen. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de awards door het vakblad Restaurant in New York, afgelopen maandag. Het is het eerste Italiaanse restaurant ooit dat de prijs heeft gewonnen.

Osteria Francescana (let op: website overbelast omdat de hele wereld hier nu een tafel wil reserveren) wist te winnen van het Spaanse El Celler de Can Roca, dat de titel vorig jaar in de wacht sleepte. Toen werd het Modenese restaurant van chefkok Massimo Bottura nog tweede. In 2013 en 2014 bereikte hij het erepodium met de derde plek.

Bottura was zichtbaar emotioneel bij de uitreiking. In zijn speech vertelde hij dat zijn werk een kunstvorm is. ‘Het draait allemaal om ons werk, elke dag in de keuken om alleen het allerbeste te maken.’

beste restaurant ter wereld Osteria Francescana
Een van de gerechten van Osteria Francescana (bron: website Osteria Francescana)

De derde plek ging naar het New Yorkse restaurant Eleven Madison Park. De verdere plekken in de top toen worden bezet door restaurants uit Denemarken, Frankrijk, Spanje, Japan en Oostenrijk.

Perfecte balans

De jury prees Bottura om de ‘twist’ die hij aan traditionele ingrediënten wist te geven en om zijn Parmigiano Reggiano in het bijzonder, die ‘ongekende vormen en texturen’ had. ‘De ambitieuze creaties van de chefkok vormen een perfecte balans tussen het erfgoed en de moderne keuken,’ aldus de jury. ‘Heerlijk uitgevoerde klassiekers, zoals de tagliatelle met ragù en risotto met kalfsvleesjus’.

Osteria Francescana was al het beste restaurant van Italië. Massimo Bottura heeft al enige tijd drie goudglimmende Michelinsterren op zak.

De longlist van het beste restaurant ter wereld omvatte restaurants in 23 landen, waarvan de helft in Europa. Vooral Spanje deed het goed met zeven restaurants in de top vijftig en drie in de top tien.

Zoals gebruikelijk: het beste restaurant ter wereld zit weggestopt in een anoniem straatje in Modena (bron: Google)
Zoals gebruikelijk: het beste restaurant ter wereld zit weggestopt in een anoniem straatje in Modena (bron: Google)

De jury van het beste restaurant ter wereld

De awards voor het beste restaurant ter wereld – een initiatief van het vakblad Restaurant – werden in 2002 voor het eerst uitgereikt en zijn sindsdien een belangrijke referentie voor fijnproevers geworden. Vorig jaar kwamen de awards in opspraak, doordat sommige restaurants en juryleden het iets te goed met elkaar konden vinden. De jury bestaat uit 972 experts; schrijvers, chefkoks, restauranthouders en fijnproevers, die de restaurants waar zij gegeten hebben over een periode van achttien maanden beoordelen.

Beste restaurants ter wereld
De top 50 van de beste restaurants ter wereld (bron: kokswereld.nl)

De Librije uit Zwolle – met chefkok Jonnie Boer – eindigde als Nederlands beste restaurant op plaats 38 in de top vijftig.

Bron: thelocal.it

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

5 Comments

Wat vind jij ervan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eten en drinken in milaan

De beste tips om lekker te eten en te drinken in Milaan

Column: doodgaan in Italië