in

Bijna alles mag weer Italië, mits je je vaccinaties hebt gehad

De stand van zaken voor wie dit voorjaar of deze zomer naar Italië reist

Coronamaatregelen Italië - Update Super Green Pass - coronapas - QR-code 2022
Een update met de belangrijkste coronamaatregelen voor Italië - voorjaar 2022 (beeld: Pixabay)

De pandemie verliest aan kracht, de meeste burgers zijn ingeënt en ook in Italië functioneren hotels, restaurants, musea, kroegen en stadions de poorten weer bijna normaal, net als elders in Europa.

Maar anders dan bij voorbeeld in Groot-Brittannië, waar verboden en beperkingen zo goed als verdwenen zijn, geeft de Italiaanse overheid de voorkeur aan een voorzichtiger afschaling waarbij het land tussen nu en juni geleidelijk aan terug moet keren naar de normaliteit.

Zo worden de voor coronavaccinatie opgezette en ingerichte bijzondere structuren (tentenkampen, schouwburgen, schoolgebouwen en dergelijke) afgebouwd en komt er op 31 maart een einde aan de al sinds 30 januari 2020 heersende noodtoestand.

Dat woord klinkt overigens dramatischer dan het is: de stato d’emergenza is in de eerste plaats een administratieve maatregel, op grond waarvan de regering snel ingrijpende maatregelen kan invoeren, zoals de lockdown en de mondkapjesplicht, zonder voorafgaande toestemming van het parlement. Alles lijkt er op te wijzen dat dat binnenkort niet meer nodig zal zijn.

Green Pass 2022

Het COVID-19 Certificaat (de Italiaanse variant van de bij ons bekende coronapas of QR-code) zal in Italië voorlopig niet verdwijnen.

Het land kent daarin 3 gradaties:

De Green Pass base (basis) krijg je na vaccinatie of herstel, dan wel na een moleculaire of antigene test.

De Super Green Pass krijg je alleen na volledige vaccinatie (in de meeste gevallen dus met booster) of herstel. In de praktijk wordt  het Europese Covid Certificaat als equivalent van beide soorten Green Pass geaccepteerd.

Tenslotte geldt voor sommige categorieën, maar niet voor toeristen, nog een vaccinatieplicht.

Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste beperkingen en versoepelingen.

Voor Italiaanse en in Italië woonachtige 50-plussers en voor personeel in gezondheidszorg, onderwijs, politie en leger is momenteel vaccinatie verplicht. Die verplichting komt te vervallen op 15 juni.

Datzelfde geldt voor werknemers in de publieke en private sector voor wie nu nog een Super Green Pass van kracht is. (Deze maatregel geldt dus niet voor toeristen, maar alle hierna genoemde wel.)

Belangrijke maatregelen voor toeristen

In het openbaar vervoer – bus, trein, vliegtuig, veerboot – blijft de Super GP voorlopig nog verplicht. Een einddatum is nog niet genoemd. Ook is tot en met 31 maart een mondkapje type FFP2 verplicht.

In hotels is de Super GP de komende maand nog verplicht, maar vanaf 1 april niet meer.

In cafés, restaurants en andere uitspanningen op het terras buiten, is de Super GP eveneens verplicht tot en met 31 maart. Datzelfde geldt voor bijeenkomsten, skiliften, wellness centra, culturele evenementen, zwembaden en sport in de openlucht.

Voor cafés en restaurants binnen blijft de Super GP voorlopig verplicht, vermoedelijk tot 15 juni.

In supermarkten, levensmiddelenzaken en andere ‘essentiële’ winkelbedrijven is geen GP nodig maar wel een (FFP2) maskertje.

In andere winkels moet je tot eind april op zijn minst een GP base kunnen tonen.

De Green Pass zelf wordt vooralsnog niet afgeschaft, maar zal in de loop van de zomer, als alles goed gaat, vanzelf obsoleet worden.

Het dragen van een mondmaskertje in de buitenlucht is sinds 11 februari niet meer verplicht. (Behalve in de regio Campania, waar de eigenzinnige gouverneur Vincenzo De Luca in dit opzicht een eigen beleid volgt.) Maar wel als je je in een menigte bevindt en het houden van meer dan een meter afstand onmogelijk wordt. Formeel ben je daarom wel verplicht om altijd een mondkapje bij je te hebben.

In overdekte ruimten, met uitzondering van privéhuizen, dus ook in musea en bioscopen, blijft het mondkapje verplicht tot en met 31 maart.

Voor de liefhebbers van dans en sport: de discotheken zijn op 11 februari ook weer geopend, maar wel met een serie beperkingen. Buiten met maximaal 75% van het normaal toegestane aantal bezoekers, binnen maximaal 50%. Mondkapje blijft verplicht, behalve tijdens dans en drink, en op de dansvloer moet minstens 2 meter afstand worden bewaard. (Benieuwd wie dat gaat controleren.)

De stadions mogen vanaf 27 februari weer voor 75% van de capaciteit vollopen (buiten) dan wel voor 50% (overdekt).

De bovengenoemde termijnen zijn niet keihard en kunnen al naar gelang het verloop van de pandemie worden bijgesteld. Het is niet uit te sluiten dat sommige beperkingen eerder komen te vervallen als de pandemie sneller wegsijpelt.

Zo wordt ziekenhuisbezoek vanaf 10 maart weer toegestaan, terwijl aanvankelijk de datum van 1 april was vastgesteld. Mochten er belangrijke wijzigingen of aanvullingen te melden zijn, dan wordt dit stukje daarop bijgewerkt.

Het bovenstaande is vooral een poging om systematiek aan te brengen in een lange reeks van coronamaatregelen en beschikkingen, die samen wel tot de duidelijke conclusie leiden: met een vaccinatiebewijs en een (FFP2) maskertjes is dit voorjaar in Italië weer bijna alles mogelijk. En binnenkort nog meer.

Written by Aart Heering

Historicus die al meer dan 30 jaar in Italië woont, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Natuurreservaat Zingaro, bij San Vito Lo Capo op Sicilië

De 13 opmerkelijkste plekken op Sicilië

Lago Maggiore, perfect voor een kampeervakantie

De 9 mooiste campings aan het Lago Maggiore