in , , ,

De 13 opmerkelijkste plekken op Sicilië

Natuurreservaat Zingaro, bij San Vito Lo Capo op Sicilië
Natuurreservaat Zingaro, bij San Vito Lo Capo op Sicilië (foto: Unsplash)

Alles wat Italië zo geweldig maakt, vind je op Sicilië gecomprimeerd terug. Als er één bestemming is in Italië, die op je must-see-lijstje moet, dan is het wel dit eiland. Kijk maar eens even mee naar deze 13 bijzondere plekken op Sicilië.

1. Palermo

Historie en hedendaagse hectiek: Palermo in optima forma (foto: Unsplash)

Palermo is een luidruchtige, chaotische stad. En daarmee heel Italiaans. Bovendien vind je hier de beste markten van heel Italië. Gewoonweg een ervaring die je moet ervaren. Koos Willem-Alexander Palermo daarom is bestemming voor het staatsbezoek van hemzelf en de koningin in 2017?

2. Eolische Eilanden

Zonsondergang boven Stromboli (foto: Unsplash)

Ja, Sicilië is zo groot dat het zelf eilanden om zich heen heeft liggen. De Eolische Eilanden aan de noordkust zijn waarschijnlijk de bekendste. Bezoek Vulcano, Stromboli en Lipari als dagtocht met de veerboot vanuit Milazzo. Op Vulcano kun je baden in vulkanische modder, wat je nog lang bij zal blijven.

3. Etna

De Etna op Sicilië (foto: Unsplash)

Een bezoek aan Sicilië is niet compleet zonder de Etna aan de oostkust van Sicilië te zien. De Etna is de meest actieve en grootste vulkaan van Europa, die vanaf de maan te zien is. Je kunt per bus of te voet naar de krater, maar let erop dat de Etna enkele keren per jaar tot uitbarsting komt!

4. Syracuse

Een terrasje voor de Kathedraal van Syracuse in het stadsdeel Ortygia (foto: Pixabay)

Deze plaats – Siracusa in het Italiaans – staat bekend als een van de belangrijkste historische steden van Sicilië. De stad vond haar oorsprong als Griekse kolonie en was 500 jaar voor Christus een machtig rijk dat een groot deel van het eiland omvatte. Het stadsdeel Ortygia vormt een apart eiland en biedt een verbazingwekkend historisch centrum.

5. Val di Noto

Noto op Sicilië (foto: Unsplash)

De barokke steden van de Noto-vallei of Val di Noto staan ​​bekend als Catania, Caltagirone, Militello Val di Catania, Modica, Palazzolo, Noto, Scicli en Ragusa. En eigenlijk moet je deze stuk voor stuk zien. Lukt dat niet, doe dan in elk geval Noto en Modica aan. Dat zijn de mooiste.

6. Piazza Armerina

In de kronkelige steegjes en straatjes van Piazza Armerina kun je urenlang ronddwalen (foto: Unsplash)

Piazza Armerina ligt centraal op Sicilië en daarmee is het een mooie uitvalsbasis voor je trips over het eiland. De stad staat bekend als een Lombardische stad vanwege het dialect van de mensen, dat opmerkelijk verschilt van het hoofddialect op Sicilië.

Sommige huizen aan de Piazza Armenia tonen gotische of Normandische architectuur.

7. Agrigento

De mooiste restanten van Griekse tempels vind je hier, in de Valle dei Templi (foto: Pixabay)

Bij een bezoek aan Agrigento is het onmogelijk om de Valle dei Templi te missen. De Valle dei Templi wordt beschouwd als een van de meest opvallende voorbeelden in kunst en architectuur van het oude Griekse rijk.

8. Scala dei Turchi

De oogverblindende ‘Turkentrap’ aan de zuidkust van Sicilië (foto: Unsplash)

Bij Agrigento in de buurt vind je de Scala dei Turchi, een bijzondere klif van witte rotsen. Een strand dat anders is dan alle andere stranden die je hebt gezien.

De wind, de zee en de tijd hebben de rots zo uitgesleten dat het geheel met enige fantasie op een trap lijkt. Op de rots leggen velen hun handdoekje neer. Maar je hebt ook zandstranden aan de voet van rotsen.

Vergeet je zonnebril niet, want het wit is nogal fel aan je ogen!

9. San Vito Lo Capo

mooiste stranden van Italië
San Vito Lo Capo op Sicilië, een van de mooiste stranden van Italië (foto: Wikimedia)

Op zoek naar meer mooie stranden op Sicilië? Bezoek dan zeker San Vito Lo Capo in het noordwesten van het eiland. Dit strand ligt in natuurreservaat Zingaro aan de voet van de Monte Monaco en wordt door velen beschouwd als een van de beste stranden van heel Italië.

10. Lampedusa

Schitterende stranden op Lampedusa (foto: Pexels)

Het eilandje Lampedusa is het grootste van de Pelagische Eilanden en het zuidelijkste puntje van Italië. Het ligt op 200 km van de Siciliaanse kust en daarmee dichter bij Afrika dan bij het Italiaanse vasteland.

Hier vind je zandstranden, ruige kustlijnen en baaien omzoomd door lange bergkammen en kliffen.

11. Favignana

Favignana, een van de mooiste Italiaanse eilanden
Favignana, een van de Egadische Eilanden ten westen van Sicilië (foto: Wikimedia)

Favignana is een van de eilandjes ten westen van Trapani. Samen met Marettimo en Levanzo behoort het tot de Egadische Eilanden. Een bestemming op Sicilië die vaak wordt overgeslagen.

Het eilandje heeft de vorm van een vlinder en het beschikt over een aantal uitstekende fietspaden.

Huur een fiets en peddel op je gemak naar Cala Rossa. Dit is een bijzonder mooie baai met helder blauw water. Strand is er alleen niet… vanaf de rotsen moet je het water in. Maar het uitzicht over deze baai maakt alles goed.

12. Cefalù

De bijzondere ligging van Cefalù op Sicilië (foto: Unsplash)

Cefalù ligt aan de noordkust van Sicilië en heeft een sfeervol historisch centrum met leuke winkels, fijne restaurants en zelfs een echte Romeinse wasplaats.

De Normandische kathedraal met zijn kenmerkende twee torens domineert de skyline van Cefalù. Je kunt de rots die over de stad helt beklimmen voor een onbetaalbaar uitzicht over de stad, de zee en het binnenland.

Je vindt bij Cefalù ook een groot zandstrand waar je makkelijk de zee in loopt en waar de vele strandtentjes zorgen voor een relaxte beach vibe, tot diep in het najaar.

13. Savoca

‘Maffiadorpje’ Savoca op Sicilië (foto: Pixabay)

Als je het over Sicilië hebt dan ligt het woord maffia ook al gauw in de mond en kom je niet om The Godfather ofwel Il Padrino heen. Opnamen voor het Sicilië-deel van de film werden geschoten in en om het dorpje Savoca ten noorden van de badplaats Taormina. Het lijkt net of de filmset van toen nog aanwezig is.

Meer zien van Sicilië?

Dit zijn 13 opmerkelijke plekken op Sicilië, maar als je eenmaal op het eiland bent, val je van de ene verbazing in de andere. Iedere Italiëliefhebber zou volgens ons op z’n minst eens Sicilië een bezoek moeten brengen.

Pakketreizen vind je bijvoorbeeld bij vakanties naar Italië van FTI.

Bronnen: this-is-italy.com en wikipedia.org.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

italiaanse kunst Daniella Krijt

Op Italië geïnspireerde kunst voor bij jou aan de muur

Coronamaatregelen Italië - Update Super Green Pass - coronapas - QR-code 2022

Bijna alles mag weer Italië, mits je je vaccinaties hebt gehad