in ,

Italiaanse verkeersregels

verkeersregels Italië

Verkeersregels. Je kunt niet met ze en niet zonder ze. En iedereen gaat wel een paar keer per jaar het boekje te buiten. Hoewel we ze hebben allemaal hebben geleerd, blijken sommige landen strenger in het navolgen van deze regels dan andere. De Italianen spannen de kroon (en dan hebben we het niet over het naleven van de regels).

Uit onderzoek van Zoover onder 30.000 Europeanen blijkt dat Italianen de slechtste autorijders van Europa zijn. Opvallend is dat ze zichzelf ook het slechtste cijfer geven.

Slechte rijgewoontes

‘Slechte rijgewoontes zijn de norm in Italië. Het is geaccepteerd onder iedere generatie dus ik ga er voor het gemak maar vanuit dat het al heel erg lang zo gaat,’ zegt de Italiaan Davide Tien. ‘Er wordt getoeterd en geschreeuwd in het verkeer om anderen erop te wijzen dat ze het verkeerd doen. Maar we doen het allemaal verkeerd. De meeste van mijn Italiaanse vrienden weten dat ze de wet niet volgen, maar het is de enige manier om ergens te komen.’

Beppe Severgnini

Beppe Severgnini, voormalig correspondent van The Economist, geeft in zijn boek La Bella Figura: A Field Guide to the Italian Mind, een klein kijkje in het hoe en waarom Italianen in het verkeer hun eigen weg gaan:

“Wanneer Italianen een stoplicht zien, ontvangt hun brein geen waarschuwing (Rood! Stop! Niet verdergaan!). In plaats daarvan zien ze een stimulans. Oké, het is rood. Wat voor soort rood? Een rood voor voetgangers? Maar het is zeven uur in de ochtend. Zo vroeg kunnen er nog geen voetgangers zijn. Dat betekent dat het ‘onderhandelbaar’ rood is. Niet echt rood. Dus we kunnen gewoon doorrijden. Of is het rood op een kruising? Maar wat voor kruising is het dan? Je kunt de kruising goed overzien en de weg is leeg. Dus het kan geen rood zijn. Het is een ‘bijna’ rood. Een ‘relatief’ rood. Wat doen we? We denken er even over na en dan gaan we… Wees je ervan bewust dat deze beslissingen niet licht worden genomen. Ze zijn gewoon de uitkomst van een logisch proces dat altijd nauwkeurig plaatsvindt. Wanneer dit delicate proces faalt, is het tijd om een ziekenauto te bellen.”

Elisa Murolo, Davide Tien en Manuela Quaglietta vullen Severgnini aan met 10 andere slechte rijgewoontes van de Italianen:

Algemeen

  • Geen richting aangeven
  • Geen voorrang geven
  • Overmatig veel toeteren
  • De zebrapaden niet respecteren
  • Auto’s midden op de weg stoppen om met iemand te praten

Snelweg

  • Rechts inhalen op de snelweg
  • Links blijven rijden

Parkeren

  • (Drie)dubbel parkeren
  • Scooters parkeren op een autoparkeerplaats
  • Eén auto over twee parkeerplaatsen parkeren

Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar Italië, bedenk je dan dat rijden met je hart buiten de steden meestal een genot is. Zodra je een stad inrijdt, krijg je veelal te maken met bovenstaande taferelen (en dan hebben we het nog niet eens over de ZTL’s (Zona a Traffico Limitato) gehad.

Onderstaand filmpje brengt de Italiaanse manier van redeneren goed in beeld.

Photo Credit

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

te voet naar Rome

Column: te voet naar Rome – deel 2

Civita di Bagnoregio

Mooie Italiaanse dorpen: Civita di Bagnoregio