in , , , ,

Mooie Italiaanse dorpen: Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio
Civita di Bagnoregio: het stervende dorp (foto: Wikimedia)

De nieuwste commercial van Albert Heijn, opgenomen in het Italiaanse Civita di Bagnoregio, bleek erg populair. Niet alleen vanwege de humor van de bekendste filaalchef van Nederland, maar natuurlijk ook vanwege het schitterende oude dorp, in de historische regio Tuscia.

Een oude commercial van Albert Heijn met Civita di Bagnoregio als decor

Een aantal eigenaren van vakantieaccommodaties liet weten dat deze regio een bezoek meer dan waard is. Daarom in dit artikel wat meer informatie over het mooie Italiaanse dorp Civita di Bagnoregio.

Civita di Bagnoregio: gesticht door de Etrusken

Het ligt in de provincie Viterbo, deel van de regio Lazio (Latium). Civita di Bagnoregio ligt ongeveer 120 kilometer ten noorden van Rome, in de vallei van Calanchi, maar dat is al een behoorlijk eind in zuidelijke richting.

Civita di Bagnoregio op de kaart van Italië (bron: maps.com)

De Etrusken hebben het dorp zo’n 2.500 jaar geleden opgericht, strategisch op een rotsige heuvel van vulkaansteen aan een van de oudste straten van Italië. Bagnoregio maakte ooit deel uit van hetzelfde dorp, maar aardbevingen zorgden ervoor dat Civita steeds geïsoleerder kwam te liggen.

Civita di Bagnoregio

Nu is Civita een ‘frazione’ van de gemeente Bagnoregio. Door middel van een brug is het stadje sinds 1965 te voet te bereiken, dus helemaal geïsoleerd is het tegenwoordig niet meer. Toch kreeg het in vroeger tijden al de bijnaam ‘il paese che muore’ (het stervende dorp).

Geïsoleerd, maar niet verlaten

Lange tijd leek het erop dat dit inderdaad een spookdorp zou worden, zoals er wel meer dorpen in Italië zijn die in het geheel verlaten zijn. Veel mensen wonen er nog altijd niet in het autovrije dorp. In de wintermaanden loopt het inwonertal terug tot net iets boven de tien.

Maar in de zomermaanden leeft Civita di Bagnoregio op. Toeristen willen het dorp waarvan steeds meer rots afbrokkelt zien en willen dan natuurlijk ook graag wat eten en wat drinken. Het toerisme was eigenlijk de redding voor het dorp.

In al die eeuwen is er maar weinig veranderd, juist door zijn ligging. Ook de twee wereldoorlogen wist Civita goed te doorstaan. In het plaatsje zijn verschillende middeleeuwse huizen te bewonderen en de kerk van San Donato aan het centrale plein.

Civita di Bagnoregio

In 2006 werd Civita di Bagnoregio op een lijst gezet van meest bedreigde wereldmonumenten, door het voortdurende gevaar van erosie. Er zijn plannen om het plateau waarop het dorp rust te verstevigen met reusachtige metalen pinnen.

Schrijver van reisboeken Rick Steves deed het dorpje ook aan. Een sfeerschets in een video.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

verkeersregels Italië

Italiaanse verkeersregels

Nutella-cupcakes

Nutella-cupcakes: om je vingers bij af te likken