in , , , , , ,

Milaan en Lago Maggiore

Buongiorno vanuit een zonnig Milaan! Vanmorgen ben ik wakker geworden in het mooie Grand Visconti Palace, op vier metrohaltes afstand van de Dom van Milaan. Na een duik in het zwembad en een heerlijk ontbijtje in de tuin van het hotel, ga ik op pad om de stad te verkennen.

De Dom, of op zijn Italiaans Duomo Santa Maria Nascente, is een mooie plek om mee te beginnen. Deze grotendeels gotische kathedraal staat aan het Piazza del Duomo, op de plaats die in de middeleeuwen het middelpunt van het religieuze leven vormde. Ik heb mijn conditie wat overschat als ik de klim naar boven begin. Maar na enige moeite sta ik puffend op het dak en met wát een uitzicht word ik beloond!

Uitzicht vanaf de Duomo
Uitzicht vanaf de Duomo

Na het bezoek aan de Duomo, besluit ik van de zon te genieten aan Lago Maggiore. Ik loop nog even door de Galleria Vittorio Emanuele II, een prachtige passage uit de 19e eeuw. Het bouwwerk is naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II vernoemd en huisvest nu enkele dure winkels, waaronder Louis Vuitton en Prada. Op de vloer is een mozaïek aanwezig van een stier en naar het schijnt brengt het geluk brengt als je je hak in de testikels van het dier draait. Dit mag ik niet overslaan, natuurlijk.

Lunchen aan het water bij Lago Maggiore
Lunchen aan het water bij Lago Maggiore

Met de trein ben ik al in een uurtje aan het meer. Ik besluit uit te stappen in Stresa, een schattig plaatsje met een boulevard langs het water. Het is inmiddels lunchtijd en ik plof neer op een terras met een wijds uitzicht over het meer. Met volle teugen geniet van een heerlijke champignonrisotto en goede rode wijn. De tijd verstrijkt snel en om nog een beetje bijtijds terug te zijn in Milaan, neem ik de trein terug.

Lago Maggiore
Lago Maggiore

Althans, dat denk ik… Het landschap dat ik vanuit de trein bewonder, wordt steeds bergachtiger en sprookjesachtiger en ik besef dat ik de trein richting Zwitserland heb gepakt. Ik stap uit bij de eerste de beste halte: Domodossola. Een geluk bij een ongeluk (misschien was het toch die stier?): dit sfeervolle stadje heeft een goed behouden middeleeuws centrum en levendige terrassen. Na een rondje door het gezellige centrum te hebben gelopen, scoor ik een verse pizza bij een lokale pizzeria. Ik loop weer terug naar het treinstation, waar ik deze keer de juiste trein naar Milaan neem.

domodossola
Het middeleeuwse centrum met terrassen in Domodossola

Een weekendje Milaan is voor mij niet compleet zonder nog even van het nachtleven geproefd te hebben. Ik drink een drankje bij Ceresio 7, een rooftopbar met twee zwembaden en een prachtig uitzicht over de stad. Om de avond af te sluiten, waag ik een dansje bij Armani Privé, een luxe club, waar modellen en zakenmannen zich graag laten zien. Het upscale karakter komt terug in de prijs: voor een drankje betaal je 20 euro. Na een lange, maar geweldige dag duik ik uiteindelijk tevreden mijn bedje in. Milano, ti amo!

Geschreven door Jessy Terpstra

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse film: Le cose che restano

Column: mijmeringen aan het meer