Een klassiek gerecht met een moderne vegetarische twist, een pasta alla carbonara met groenten! Waar de klassieke carbonara niet zonder pancetta (Italiaans buikspek) kan, geven we dit pastagerecht een vegetarische twist door de spekjes weg te laten en er groente aan toe te voegen. Een mooie bijkomstigheid is dat je zo een voedzaam eenpansgerecht creëert met veel meer voedingswaarde in vergelijking met de klassieke carbonara waar je er voor je groente-inname nog iets naast zou moeten maken. Je kunt dit gerecht natuurlijk ook prima maken mét spekjes erbij.
In dit recept voor carbonara met groenten gebruiken we courgette en rode paprika, maar kijk vooral of je zelf nog iets in huis hebt wat je kunt gebruiken. Je kunt namelijk ook prima andere groente gebruiken zoals wortel, doperwtjes, aubergine, tomaatjes of broccoliroosjes. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien.
En al zie je het vaak terugkomen in recepten voor pasta alla carbonara, room hoort er niet in thuis! Door de eieren met de kaas te mengen en een klein scheutje kookwater toe te voegen, krijg je al een heerlijke smeuïge saus.
Let er wel op dat zodra je de eieren toevoegt aan de pasta, het ei niet gaat stollen. Daarom wordt de pan eerst van het vuur gehaald waarna het eimengsel er snel doorheen wordt gemengd. Als je het goed doet, dan hecht het ei zich aan de pasta en is het noch roerei, noch vloeibaar. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de carbonara met groenten
Hoofdgerecht voor 4 personen
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- ½ ui
- milde olijfolie
- zout en peper
- scheutje water
- 320 gram (volkoren) penne
- 2 hele eieren + 2 eierdooiers
- 20 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 20 gram pecorino, geraspt
- een handje basilicumblaadjes
Bereiding van de carbonara
- Was de courgette en snijd deze in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de rode paprika en snijd de paprika in blokjes. Snipper de halve ui fijn.
- Verhit olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Voeg de courgette toe en bak de blokjes goudbruin in ongeveer 2 à 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
- Haal de gebakken courgette uit de pan en leg ze op een bord. Voeg een scheutje water toe aan de pan en voeg de paprika en ui toe. Stoof de groenten tot ze gaar zijn, maar nog steeds knapperig. Breng op smaak met zout en peper. Haal de groenten uit de pan en zet opzij.
- Kook ondertussen de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg ervoor dat de pasta al dente is. Bewaar een kleine hoeveelheid van het kookwater (!).
- Terwijl de pasta kookt, bereid je de saus voor. Klop de eieren in een kom en meng de geraspte Parmezaanse kaas, pecorino en snufje zout en een flinke draai zwarte peper erdoor. Voeg een scheutje (kook)water toe om de saus wat vloeibaarder te maken. Zet het mengsel opzij.
- Verwarm de groenten in een ruime pan en voeg hier de afgegoten pasta en een scheutje kookwater aan toe.
- Haal de pan van het vuur en roer er goed en snel het eimengsel doorheen. De eieren mogen niet stollen.
- Verdeel over de borden en serveer met extra zwarte peper en geraspte kaas on the side
- Garneer met verse basilicumblaadjes en extra geraspte kaas.



Comments