in

9 dingen die je moet weten over olijfolie

Italië behoort tot ’s werelds grootste producenten van olijfolie. De Italiaanse olie gaat de hele wereld over. Maar waarom is dit groene goud eigenlijk zo populair? Al lange tijd worden er gezondheidsvoordelen aan olijfolie gekoppeld. Het is goed voor hart en bloedvaten en een dieet met veel olijfolie zou je bovendien slank houden. De Italianen weten dat soort dingen natuurlijk allemaal al. Maar voor al die anderen hebben we hieronder een lijstje met acht dingen die je moet weten over olijfolie.

1. Regelmatig gebruik van extra vergine olijfolie (olie van de eerste koude persing met minder dan 2% vrij zuur) kan zowel je diastolische als systolische bloeddruk verlagen en op niveau houden.

2. Als je makreel, sardines en ansjovis in olijfolie bewaart, blijven de omega-3-oliën in de vis behouden.

3. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren, waaruit olijfolie voor zo’n 75% is opgebouwd, helpen het tegengaan van hart- en vaatziekten en kanker.

4. Olijfolie in je haar helpt het te herstellen van schade als gevolg van stylen.

5. Oleocanthal is een van nature voorkomende verbindingen in olijfolie. Het heeft een ontstekingsremmende werking die vergelijkbaar is met die in het medicijn Ibuprofen.

6. Om de gezondheidseigenschappen van olijfolie te behouden, moet ze op een koele plek en uit de buurt van directe lichtval worden bewaard. Olijfolie blijft op haar best in roestvrijstalen blikken of in groene of bruine flessen.

LEES OOK:
Column: ja dokter, nee dokter

7. Vijf eetlepels extra vergine olijfolie in je badwater en je huid voelt weer aan als die van een baby. De Italiaanse actrice Sophia Loren verklaarde ooit dat dit het geheim is van haar jeugdige uitstraling.

8. Uit onderzoek van de Universiteit van Monastir (Tunesië) blijkt dat regelmatige consumptie van extra vergine olijfolie de lever beschermt tegen ‘oxidatieve stress‘. Zo gaat olijfolie ook de gevolgen van veroudering tegen. Oxidatieve stress kan onder andere voorkomen door medicijn- of alcoholgebruik en roken. (Bron: Medical News Today.)

9. Iets voor onze mannelijke lezers: wist je dat je een paar olijfoliedruppels kunt gebruiken als scheerschuim? In combinatie met warm water krijg je er een glad scheerresultaat mee, zonder branderig gevoel. Na de scheerbeurt voelt je kaaklijn heerlijk zacht aan.

Hoeveel olijfolie gebruik jij en wat zijn jouw tips? We horen graag van je.

Bron: italymagazine.com

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: te voet naar Rome – doel bereikt!

Aan de keukentafel van mijn schoonmoeder