in ,

Recept: kip saltimbocca

Kip saltimbocca
Wat eten we vandaag? Kip saltimbocca! (foto's: Elisabetta Cascino)

Saltimbocca, letterlijk ‘spring in de mond’ is een beroemd Italiaans vleesgerecht waarbij een kalfslapje bedekt wordt met prosciutto en salie, en vervolgens gebakken wordt. In dit recept geven de we saltimbocca een alledaagse twist door het kalfsvlees te vervangen door kipfilet, wat gemakkelijker verkrijgbaar is. Bovendien bevat kip minder verzadigd vet en is daarmee een gezondere optie.

Experimenteer met verschillende kruiden die je wellicht al in huis hebt. In dit recept vervangen we de salie met tijm, maar ook verse oregano of rozemarijn zijn uitstekende opties! Het is niet alleen duurzaam om te gebruiken wat je al in huis hebt, maar experimenteren kan ook zorgen voor verrassende smaakcombinaties.

Kip saltimbocca smaakt heerlijk met gebakken krieltjes en een salade, geroosterde groente met polenta of geserveerd naast een couscoussalade. De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Buon appetito!

Kip saltimbocca is lekker en niet moeilijk om te maken

Ingrediënten voor de kip saltimbocca

Hoofdgerecht voor 2 personen

  • 2 kipfilets (bij voorkeur biologisch)
  • zout en peper
  • 3 takjes tijm
  • 2 plakken prosciutto di Parma
  • bloem
  • 2 teentjes knoflook
  • extra vergine olijfolie
  • ½ glas witte wijn
  • 15 gram roomboter

Bereiding van de kip saltimbocca

  1. Dep de kipfilets droog met keukenpapier.
  2. Leg de kipfilets tussen vershoudfolie en sla ze iets platter (circa 1 cm) met behulp van een vleeshamer of deegroller. Als de kipfilets erg dik zijn, snijd ze dan een keer doormidden.
  3. Bestrooi de filets met zout en peper en bedek een kant met een takje tijm en daarboven een plak ham.
  4. Doe 3 el bloem op een bord en leg de kipfilets met de kant zonder de ham op de bloem. Druk goed aan en zorg ervoor dat de kipfilets goed bedekt zijn met bloem.
  5. Pel de knoflookteentjes en snijd ze doormidden.
  6. Verwarm een scheutje extra vergine olijfolie in een pan en voeg de knoflookteentjes en het takje tijm toe. Zodra de knoflook en de tijm geurig worden, voeg dan de kipfilets toe met de bebloemde kant in de pan.
  7. Voeg na een minuut de wijn en een klontje boter toe en doe het deksel op de pan.
  8. Draai het vuur laag en laat de kipfilets in zo’n 7 minuten gaar worden.
  9. Laat de saus indien nodig inkoken tot de gewenste dikte nadat je de kipfilets uit de pan hebt gehaald en voeg vervolgens een lepel of 2 van de ingekookte saus toe over de kipfilets voor het serveren.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Aziatische tijgermug rukt op

Column: help, een tijgermug!

De persgroep bij het eindpunt van Metro C in Rome

Wachten op Metro C