Een traditioneel pastagerecht uit Puglia, gelegen in de hak van Italië, is oortjespasta (orecchiette) met een broccoli-achtige groente genaamd cime di rapa. Deze groente is echter in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar, maar bimi is een prima alternatief.
Deze groente zit boordevol vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Deze laatste stof wordt in je lichaam omgezet in vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor een goede werking van je ogen en het gezond houden van je huid. Daarnaast is het rijk aan ijzer, foliumzuur en calcium. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor de orecchiette
Hoofdgerecht voor 4 personen
Voor de risotto:
- 400 gram bimi
- 6 ansjovisfilets
- 2 teentjes knoflook
- 1 gedroogd chilipepertje/chilivlokken
- 3 el extra vergine olijfolie
- 340 gram orecchiette
- zout
- versgeraspte kaas (parmiggiano reggiano of gran padano)
Bereiding van de orecchiette met bimi
- Zet en pan met water (3 à 4 liter) op voor de pasta.
- Was de bimi en snijd eventuele droge uiteinden eraf. Snijd de stelen in 2 à 3 delen (laat de broccolihoofdjes intact).
- Hak het chilipepertje en de ansjovis fijn en pers de teentjes knoflook uit.
- Zout het water zodra het kookt en kook de pasta. Voeg de laatste 5 minuten van de gaartijd de bimi toe.
- Verwarm in de tussentijd de olijfolie in een ruime pan en voeg de anjovis, knoflook en chilipeper toe. Pas op dat het vuur niet te hoog staat, want knoflook kan snel verbranden.
- Giet de pasta af zodra deze al dente is en vang wat van het kookvocht op.
- Doe de pasta met de bimi in de pan met het knoflookmengsel en meng goed door elkaar. Voeg een scheutje kookwater toe om het wat smeuïger te maken. Verdeel over de borden en serveer er de geraspte kaas bij.
Comments