in

Caffè shakerato: ijskoffie op z’n Italiaans

Hoe je met een cocktailshaker een ware traktatie maakt

caffè shakerato recept
Recept voor de verkoelende Italiaanse ijskoffie: caffè shakerato (foto: Wikimedia)

Je hebt ijskoffie en je hebt ijskoffie, zo bewijst de caffè shakerato. Een wat gekke Engelse benaming met een Italiaanse uitgang. Maar dat is niet voor niets, want deze geschudde ijskoffie op Italiaanse wijze is in niets op wat het zo op het oog lijkt.

Italië biedt een oneindige veelheid aan hapjes en drankjes om je door het vaak loeihete zomerseizoen te helpen. Overal vind je kraampjes met watermeloen, limonata of barretjes die deze zoete ijskoffie serveren.

Maar handig voor de hitte thuis: je kunt een caffè shakerato heel makkelijk zelf maken. Wel handig is het als je dan over een heuse cocktailshaker beschikt, die je overigens voor weinig geld op bol.com kunt bestellen.

Op papier is de caffè shakerato inderdaad gewoon een gezoete ijskoffie, prententieus geserveerd in een cocktailglas. Maar zoals altijd in Italië draait het om goede ingrediënten en het proces en je hebt voor je het weet iets bijzonders te pakken. In die categorie valt ook deze koffie. Onderschat hem niet!

De naam zegt het al: je neemt een verse espresso, zoet die naar smaak met suiker en je giet het geheel over ijsblokjes, die je vervolgens schudt met de cocktailshaker. Wat ontstaat is niet zomaar een zoete ijskoffie, maar een fluweelzachte ijskoffie met een romig schuim en fijne luchtbellen. Alsof een engeltje over je tong piest…

Je hebt nodig: een verse espresso, ijsblokjes en een eetlepel suiker.

Hier is het complete ‘recept’.

Benodigde tijd: 5 minuten.

Recept voor caffè shakerato

  1. Voeg ijs en suiker toe aan een cocktailshaker.

  2. Giet er hete espresso overheen, sluit de shaker en schud hem krachtig tot alles goed is geschud en afgekoeld, 10 tot 20 seconden.

  3. Serveer de ijskoffie in een wijn- of cocktailglas en serveer meteen.

Heb je thuis geen espressoapparaat, dan kun je ook een mokkapotje gebruiken om de espresso mee te maken.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zwembad Camping Rosa

Naar de camping in Italië: keuzes om vooraf te maken

Bekend straatbeeld met schone was in Napels

Napolitaanse mamma’s zijn blij: ze mogen de was buiten blijven ophangen