in ,

Recept: zomers trio van bruschette

Lekker voor de zomerdag: dit trio van bruschette
Lekker voor de zomerdag: dit trio van bruschette (foto's: Sarah Monni)

Gasten over de vloer, of zelf gewoon zin in een lekkernij bij je aperitivo? Bruschetta doet het altijd goed. Het krokante broodje met toppings dat vaker verkeerd dan goed wordt uitgesproken (zeg broesketta, niet broesjetta) smaakt extra lekker op een zonnige dag. Dit jaar begon de zomer niet super, maar hopelijk laat de zon zich de komende maanden wat vaker zien. Ik deel een recept voor 3 verschillende soorten bruschette die heel geschikt zijn om lekker van te genieten in je tuin of op je balkon!

Een knapperig stukje brood bedekt met sappige tomaten, basilicum en een scheutje olijfolie. Dit beeld komt snel naar boven wanneer je aan bruschetta denkt. De oorsprong van bruschetta ligt in de boerenkeuken van Centraal-Italië, met name in de regio’s Lazio, Umbrië en Toscane.

Een stukje geschiedenis

Het woord ‘bruschetta’ komt van het Romeinse woord ‘bruscare’, wat ‘roosteren over kolen’ betekent. Deze kooktechniek werd gebruikt om oud brood nieuw leven in te blazen en het zo weer eetbaar te maken.

Na het roosteren werd het brood ingewreven met knoflook en besprenkeld met olijfolie, wat de basis vormde van de huidige bruschetta. In sommige streken werden er ook tomaten, zout en kruiden toegevoegd, afhankelijk van wat in het seizoen beschikbaar was.

In de loop van de tijd veranderde de bruschetta van naar een verfijnd voorgerecht. Na de introductie van tomaat in Europa werd het een onmisbaar ingrediënt in de Italiaanse keuken.

Het klassieke recept met tomaten, basilicum, knoflook en olijfolie, werd hierdoor populairder. Bruschetta ontwikkelde zich van simpel tussendoortje voor boeren tot een geliefde antipasto geserveerd in trattoria’s en restaurants door heel Italië én wereldwijd. 

bruschetta voor bij de Italiaanse BBQ
Supersimpel én superlekker: bruschetta (foto: Wikimedia)

Eindeloze mogelijkheden met bruschetta

Het klassieke recept voor bruschetta is natuurlijk heerlijk. Ik zal er dan ook niet snel op uitgekeken raken. Maar alleen bruschetta met tomaten klaarmaken is wat mij betreft een gemiste kans: je kunt er namelijk eindeloos mee variëren. Er is eigenlijk bijna niets wat je níét op een stuk geroosterd brood kan leggen. Kaas, vleeswaren, vis, groenten, fruit. Als je het heel gek wil maken, zou je zelfs ook zoete toppings zoals Nutella kunnen gebruiken. In dat geval is het misschien alleen meer geschikt als toetje of ontbijt.

Bruschetta of crostini?

Wanneer is iets nou bruschetta, en wanneer noem je het crostini? Daar is nog weleens verwarring over. Dat neem ik niemand kwalijk, want het zijn nu eenmaal beiden geroosterde broodjes met toppings erop.

Het verschil? Allereerst worden crostini traditioneel gemaakt met kleiner brood zoals ciabatta, en bruschetta met groter brood. Ook worden bruschette ingesmeerd met olijfolie vóór het roosteren, en crostini erna.

Stiekem valt mijn recept ook een beetje onder crostini, want ik heb ciabatta gebruikt. Wel heb ik het brood voor het roosteren ingesmeerd met olijfolie. Hoe je het ook noemt, het is sowieso een watertandend voorgerecht. 

Ingrediënten voor het trio van bruschette

 Bak de broodjes tot ze een licht goudbruine kleur hebben, zoals op de foto
Bak de broodjes tot ze een licht goudbruine kleur hebben

Voorgerecht voor 4 personen

  • 1 ciabatta (of ander brood naar keuze)
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • snuf zout

Burrata en geroosterde druiven

  • 1 bol burrata
  • handje basilicum
  • 100 gram (pitloze) rode druiven

Nduja-boter en gekarameliseerde ui

  • 30 gram Nduja
  • 90 gram roomboter (60 voor de nduja-boter, 30 gram voor de uien)
  • 2 uien
  • handje peterselie

Ricotta, ansjovis en artisjok

  • 100 gram ricotta
  • 40 gram ansjovis
  • scheut citroensap
  • 8 artisjokharten in olijfolie

Bereiding van de bruschette

  1. Begin met het maken van de gekarameliseerde ui. Deze duurt namelijk wat langer om te bereiden. Snijd de uien eerst in dunne, gelijke ringen.
  2. Verwarm 30 gram roomboter en een scheut olijfolie in een pan. 
  3. Voeg de uien toe en bak even op middelhoog vuur. Zet het vuur vervolgens lager en doe eventueel een deksel op de pan. Schep regelmatig om en bak de uien maximaal een half uur in totaal.
  4. Verwarm terwijl de uien sudderen de oven voor op 200°C.
  5. Doe de druiven (zonder tros) in een ovenschaaltje en besprenkel met wat olijfolie.
  6. Zet de druiven in de oven en rooster minimaal 20 minuten.
  7. Snijd het brood in gelijke plakken. Zorg ervoor dat je minimaal 12 plakken hebt.
  8. Pers de knoflook fijn en meng met een flinke scheut olijfolie en een snuf zout.
  9. Bestrijk de plakken brood met het olijfolie mengsel.
  10. Leg de broodjes verspreid op het ovenrooster en bak minimaal 5 minuten. Houd goed in de gaten wanneer ze klaar zijn. Wanneer ze een goudbruine kleur beginnen te krijgen en van buiten hard maar van binnen nog wat zacht zijn, zijn ze precies goed.
  11. Meng de nduja en boter tot één geheel voor de nduja-boter.
  12. Meng ook de ricotta, citroensap en de ansjovis, het liefste met een keukenmachine om de ansjovis iets fijn te malen. 
  13. Laat de broodjes ietwat afkoelen en beleg daarna met de burrata, geroosterde druiven en basilicum, het ansjovis-ricotta mengsel en de artisjokken, en de nduja-boter, uien en peterselie. Buon appetito!
Bruschette-trio: een feestje op je bord!
Een feestje op je bord!

Uitpakken met antipasti

Deze bruschette zijn een goed voorbeeld van een antipasto om jezelf of gasten voor te schotelen tijdens een lunch of diner.

Maar wil je nou eens echt goed uitpakken, bijvoorbeeld voor een feestje? Zet de schaal met leverworst en blokjes kaas aan de kant en trakteer vrienden en familie op Italiaanse hapjes. Naast dit recept heeft Dit is Italië nog een boel meer inspiratie voor je, denk bijvoorbeeld aan deze Italiaanse voorgerechten. Succes gegarandeerd!

Written by Sarah Monni

Sarah is geboren en getogen in Nederland, maar de Italiaanse cultuur is haar met de paplepel ingegoten. Dat heeft ze te danken aan haar Sardijnse vader, een man met een grote passie voor zijn (ei)land. Maar ook aan haar Nederlandse moeder, die de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken naadloos heeft overgenomen. In haar jeugd heeft Sarah vooral Sardinië veel bezocht, maar tegenwoordig reist ze ook af naar andere regio's van Italië om deze te ontdekken. Als freelance schrijver wil ze de liefde voor haar tweede thuisland graag delen met de lezers van Dit Is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Torta caprese met amandelmeel, dus glutenvrij!

Recept: torta caprese (glutenvrij)

Zomer in Italië: het paradijs op aarde

Viva l’estate! Dit lezen jullie deze zomer op Dit is Italië