in ,

10 tekenen dat je nog niet helemaal thuis bent in de Italiaanse keuken

Bruschetta

1. Je noemt alle pasta nog steeds macaroni

Er zijn honderden soorten pasta in Italië. Spaghetti en fusilli worden vaak gegeten maar maccheroni (let op het verschil in spelling) eigenlijk best weinig. De term staat voor elleboog- of buisvormige pasta. Hier heb je een mooi overzicht van alle soorten en vormen van Italiaanse pasta.

2. Je hebt geen idee hoe echte pizza smaakt

Als het meevalt denk je dat pizza smaakt zoals die je bij de Turkse snackbar op de hoek koopt. Als het tegenvalt, noem je de schijven deeg die 40 minuten in de oven moeten van Dr. Oetker of Wagner pizza. Het is ook niet iets wat je zelf samenstelt aan de hand van 100 soorten toppings, geleverd door een jongen op een brommer. Voor een echte pizza is tomaat, basilicum en mozzarella genoeg. 40 seconden in een houtgestookte steenover. Geen homp deeg, maar licht en knapperig met een dunne bodem. Na het eten voel je je niet smerig en gebruikt, maar prettig en voldaan.

3. Je komt niet uit je Italiaanse woorden

Prosciutto en bruschetta zijn echte tongbrekers voor je. Of erger: je denkt dat anderen ze fout uitspreken. ‘O, u bedoelt “broesjetta”?’

4. Je verwacht in Italië hetzelfde als in het plaatselijke Italiaanse restaurant

Nou ja, als het een héél goed Italiaans restaurant is (is het wel een echt Italiaans restaurant?), dan kan het misschien. Maar dan nog: ze kunnen hier onmogelijk met alle streekproducten uit Italië werken. Sowieso zal je Italiaanse eten in Italië heel anders smaken. Beter, bedoelen we dan. Maar maak niet te fout voor het menu turistico te gaan.

5. Je bestelt een biefstuk en verwacht er sla en gebakken aardappelen bij

Een echte beginnersfout. Als je biefstuk bestelt krijg je biefstuk. Niets meer en niets minder. Wil je er bijgerechten (contorni) bij? Dan moet je die bestellen. Aardappelen zijn trouwens ook groenten in Italië.

6. Je bestelt nog steeds een cappuccino na het eten

Cappuccino’s zijn geen lichte versie van koffie. Integendeel. Cappuccino is zwaar door de melk en daardoor is het bij uitstek een ontbijtkoffie. Nog net geen pap, voor voor de Italianen wel vergelijkbaar. Je kunt de kok bijna net erger beledigen dan door een cappuccino te bestellen, want dan zit je maag dus nog lang niet vol.

In plaats daarvan kun je wel prima een espresso drinken. Of je laat het gewoon bij een dolce, dat kan ook. O ja, een digestief als limoncello of grappa is ook algemeen geaccepteerd als afsluiting van het diner.

7. Je verwacht gecompliceerde en exotische gerechten

De Italiaanse keuken houdt het bij voorkeur vaak simpel. Vergeet fusion cooking. Verse, lokale ingrediënten als tomaten, kruiden, olijfolie, kaas, vlees en vis. Pasta met een eenvoudige saus of gewoon met olie. Je moet kunnen zien wat je eet en het moet vooral puur zijn.

8. Je denkt dat Italiaans eten in heel Italië hetzelfde is

Maak je een roadtrip door Italië van noord tot zuid dan zijn de verschillen in wat je eet groter dan in de rest van Europa. Elke regio heeft zo haar eigen specialiteiten en iedereen zal zeggen dat je er het lekkerste eten in heel Italië kunt krijgen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Sicilië, dat een heel andere wereld is op het gebied van de Italiaanse keuken.

9. Je denkt dat één gang genoeg is

Zelfs ‘simpele’ lunches en ‘eenvoudige’ diners bestaan bij voorkeur uit drie tot vier gangen. Pasta is een gang op zich, waar je bijna niet zonder kunt. Antipasto, salade, het hoofdgerecht in de vorm van vis of vlees en een dessert staan meestal ook op het menu. En natuurlijk koffie na.

Voel je echter ook niet verplicht om alle gangen te nemen in een restaurant. Een voorgerecht en een hoofdgerecht of een hoofdgerecht en een toetje bestellen kan prima. Trek er wel de tijd voor uit. Want als Italianen ergens een hekel aan hebben, is het wel aan gebrek aan respect voor het eten door het naar binnen te schrokken.

10. Je denkt dat Italianen vlees op het kerstmenu hebben staan

Traditionele, katholieke Italianen eten vis met kerstavond. Sta ook niet versteld van meerdere gangen met vis achter elkaar. Vlees eten gebeurt tijdens de pranzo op de dag die volgt, Eerste Kerstdag (tegelijkertijd de enige kerstdag in Italië).

Een bewerking van een artikel op matadornetwork.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eten in de Abruzzen

Column: eten in de Abruzzen

100 redenen om NIET naar Italië te verhuizen