in , , , , ,

Sinterklaasfeest in Noord-Italië: ‘non si tocca’!

In Nederland buitelen we over elkaar heen in de discussie rondom Zwarte Piet en het sinterklaasfeest. Voor de volgende stap in dit steeds groter wordende debat heeft nu iedereen zijn vizier gericht op het Sinterklaasjournaal dat aanstaande dinsdag begint. Eén ding is zeker: het zal door zowel voor- als tegenstanders in de discussie met argusogen worden bekeken. Ondertussen in Noord-Italië is men zich van geen kwaad bewust. ‘Sinterklaas komt bij ons aan in een echte stoomboot. Mét Zwarte Pieten.’

Vanwege de in Nederland hoog oplopende ruzie rond de ‘inkleuring’ van het kinderfeest, wendde de redactie van DitIsItalie.nl zich tot de Nederlandse Vereniging voor Noord-Italië (Circolo Olandese per l’Italia Settentrionale).

Zoals dat gaat wanneer Nederlanders (of welke nationaliteit dan ook) zich in het buitenland vestigen: de culturele feesten uit het land van oorsprong worden nog fanatieker dan in het thuisland gevierd. Hoogtepunten onder de activiteiten van de vereniging zijn dan ook Koningsdag en Sinterklaas. Dit laatste feest begint met de aankomst van Sinterklaas op 22 november, een week later dan bij ons in Nederland.

Intocht op het Lago Maggiore

In Noord-Italië is de intocht van de Goedheiligman in Laveno-Mombello aan het Lago Maggiore. De foto’s van eerdere intochten op de website van de Nederlandse Vereniging verraden een gezellig feest met een stoomboot, veel strooigoed, erwtensoep en – inderdaad – Zwarte Pieten. Ook dit jaar zal daar volgens het bestuur geen verandering in komen.

‘Vanzelfsprekend zijn wij op de hoogte van de discussie over Zwarte Piet in Nederland. Maar dit heeft geen enkele invloed op de manier waarop wij de intocht van Sinterklaas in Italië vieren. Wij zijn van mening dat het sinterklaasfeest een Nederlandse traditie is, die wij in stand willen houden in haar originele vorm.’

De vereniging zegt vanuit haar leden of de bezoekers van de activiteiten nog nooit enige vraag over andersgekleurde pieten te hebben gekregen. Eerder is het tegenovergestelde het geval. Nederlanders in Noord-Italië willen weten of er wel ‘echte’ Zwarte Pieten mee doen, omdat men het belangrijk vindt om de echte Nederlandse tradities mee te kunnen geven aan kinderen die opgroeien in een andere cultuur.

Sinterklaas = kinderfeest + traditie

Niet verwonderlijk natuurlijk, van een groep in Italië gevestigde Nederlanders. Maar ook de bij de club betrokken Italianen, veelal echtgenoten van de Nederlanders, is heel duidelijk: ‘Sinterklaas = kinderfeest + traditie: non si tocca!‘. Daar ‘mag je dus niet aankomen’.

Beste in Italië wonende Nederlanders, wat is jullie mening? Gaan jullie Sinterklaas in Italië vieren? En zijn daar dan Zwarte Pieten bij? We zijn ook benieuwd naar wat jullie Italiaanse partners vind dit stukje opmerkelijke Nederlandse cultuur vinden!

Download hier de uitnodiging voor het sinterklaasfeest aan het Lago Maggiore

Beelden: YouTube

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claudia Romani

Claudia Romani: de knapste scheidsrechter ter wereld?

Column: de warme gastvrijheid van de ‘Umbri’