in

Gomorra de serie – seizoen 3

Als je dacht dat het niet erger kon na het einde van het tweede seizoen van Gomorra, dan heb je het mis. In het derde seizoen van deze hitserie over de Napolitaanse maffia is alles misschien nog wel rauwer en grauwer dan voorheen.

Spoiler alert vooraf: in dit artikel vertel ik wat over de verhaallijn van Gomorra. Als je het eerste of tweede seizoen nog moet kijken en je wilt geen spoilers, dan kun je beter niet verder lezen.

Genny en Ciro
Genny en Ciro

Aan het einde van het tweede seizoen zagen we hoe Don Pietro Savastano door zijn voormalige rechterhand Ciro Di Marzio wordt vermoord. Nota bene voor het graf van zijn vrouw, die eerder al in het clangeweld rondom Napels was omgebracht.

Deel 3 gaat verder waar deel 2 eindigde

Het derde deel van deze naargeestig realistische maffiaserie gaat verder waar we waren gebleven. De boss is dood. Wie eist de erfenis van Pietro Savastano op? Stapt zoon Gennaro in de leegte die de Savastano’s hebben achtergelaten?

In eerste instantie lijkt Gennaro daar niet erg toe geneigd. Hij wil een gezinsleven opbouwen en zijn zoon zien opgroeien. Zijn vrouw is bang dat ze hem aan het geweld zal verliezen. Probleem: zijn schoonvader veracht hem.

Ook Ciro heeft zich teruggetrokken uit de stad en het leven in de sloppenwijken van Napels. Na de dood van zijn vrouw en dochter gaat hij door het leven als een spook. Hij zit in Bulgarije en knapt daar klusjes op voor een bende mensensmokkelaars. Maar Napels blijft roepen. En als Ciro in Oost-Europa bij toeval kennismaakt met een aantal jonge straatcriminelen, besluit hij terug te keren om de bende van Enzo onder zijn hoede te nemen. Natuurlijk komt hij dan ook weer in contact met Genny. Maar zijn ze vrienden of vijanden van elkaar?

Het spreekt voor zich dat de machthebbers geen trek hebben in nieuwe partijen die strijden om afzetgebied voor hun drugs. Een nieuwe oorlog ligt dan ook op de loer. Een oorlog waarin de vrouwen in de clans weleens een hoofdrol zouden kunnen hebben.

Losjes gebaseerd op het boek en de film

De serie Gomorra is losjes gebaseerd op het beroemde boek van Roberto Saviano, maar deelt geen verhaallijnen met de roman of de film. Wel is Saviano een van de schrijvers van het script.

De serie laat net als het oorspronkelijke boek en de oorspronkelijke film zien hoe uitzichtloos het bestaan als camorrista is. Sla je eenmaal de weg van Genny, Ciro of Enzo in, dan is er geen weg terug. Er zijn geen likeable personages. En zijn ook geen winnaars, alleen verliezers. Vergeet de glamour en de eer van The Godfather. Gomorra is keihard en bij vlagen misselijkmakend. Niet voor de tere zieltjes, dus.

Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de serie van harte ondersteund wordt door de gemeente Napels en door de gewesten Campanië en Lazio. Het is de Italiaanse overheid er veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat jongeren niet hun toevlucht nemen tot de misdaad.

Voedingsbodem voor criminaliteit: de 'zeilboten' van Scampia
Voedingsbodem voor criminaliteit: de ‘zeilboten’ van Scampia (foto: Publicdomainpictures.net)

Tegelijkertijd is dat erg moeilijk. Want in de arme en verpauperde buitenwijken van Napels lijkt de drugswereld de enige mogelijkheid om geld en aanzien te verdienen.

Ellende en geweld

Hoewel Gomorra de serie ons onderdompelt in ellende en geweld, is elke aflevering toch weer spannend en fascinerend. Je wilt weten hoe het deze klootzakken vergaat en of en wanneer ze zelf moeten boeten voor al het leed dat ze aanrichten. De serie leent zich door z’n cliffhangers dan ook goed om te bingewatchen. 

Het acteerwerk van Salvatore Esposito (Genny) en Marco D’Amore (Ciro) is prima, al gaat het soms in de richting van overacteren (kunnen ze nou nooit eens normaal met elkaar praten?). Ze dragen de serie wel met z’n tweeën. Ook cinematografisch is Gomorra 3 weer erg sterk, net als de eerste twee seizoenen. Je kijkt naar een lange film in plaats van naar een tv-serie en elke filmlocatie is duidelijk met zorg uitgekozen en uitgelicht. De blu-ray heeft hier duidelijk meerwaarde ten opzichte van de dvd.

Gomorra 4 komt eraan!

Net als het tweede seizoen eindigt ook het derde seizoen even schokkend als deprimerend. Tegelijkertijd zijn we benieuwd hoe het verder zal gaan. Maar goed nieuws: de schrijvers zijn inmiddels al weer druk bezig met seizoen vier van Gomorra!

Deze geweldige serie gaat gelukkig nog verder, want we willen voorlopig nog even geen afscheid van deze wereld nemen, hoe naar die ons ook wordt voorgesteld.

Gomorra seizoen 3 kun je bekijken via het VOD-kanaal van Lumière, via het Plus Pakket van KPN of kopen op dvd of blu-ray in de winkel. De eerste twee seizoenen van Gomorra vind je ook op Netflix. Het derde seizoen komt naar verwachting dit najaar op Netflix.

Update: Gomorra seizoen 3 nu op Netflix

Gomorra seizoen 3 is zojuist (eind november 2018) op Netflix toegevoegd. Heb je dit seizoen nog niet bekeken, dan heb je in de donkere decembermaand wat te doen! Mits je Netflix hebt natuurlijk…

Gomorra: de serie, seizoen 3
Verkrijgbaar sinds: 15 januari
Land: Italië
Regisseur: Claudio Cupellini, Francesca Comencini
Cast: Marco d’Amore, Salvatore Esposito, Cristina Donadio
Speelduur: 540 min (12 x 45′)
Consumentenadviesprijs: € 29,99

Koop bij bol.com

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse koffie

Nog even over Italiaanse koffie

De 7 mooiste plekken in Molise

De 7 mooiste plekken in Molise