Sardinië (Italiaans: Sardegna, Sardisch: Sardinna, Sardinya, Sardinia – afhankelijk van welke streek) is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee. Het ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië, en ten noorden van Tunesië. Met 24.090 km² is het na Sicilië het grootste eiland van de Middellandse Zee. Het heeft ongeveer 1,65 miljoen inwoners.

De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, dat in het zuiden van het eiland ligt. Andere belangrijke plaatsen op het eiland zijn Sassari, Nuoro, Olbia en Oristano. De belangrijkste havens zijn Porto Torres, Olbia, Golfo Aranci, Arbatax, Porto Foxi en Cagliari. Sardinië is tevens een autonome regio binnen de Italiaanse Republiek.

Sardinië: subtropisch mediterraan

Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers kunnen zeer warm worden, en de winters zijn doorgaans mild, waarbij sneeuw in de bergen geen uitzondering is. De kustregionen blijven doorgaans van sneeuw gevrijwaard. Daarnaast staat het eiland altijd onder invloed van de wind: de mistral (maestrale zoals Italianen zeggen), scirocco, libeccio en levante.

Asinara bij Sardinië

Prehistorische stammen

Prehistorische stammen die hier woonden hebben indrukwekkende monumenten nagelaten. Zoals de Domus de Janas (uit de neo-litische tijd) en de duizenden Nuraghi die hier verspreid staan, opgebouwd uit losse stenen en gebruikt als torens of hele burchten. Later kwamen de Feniciërs en de Carthagers (500 v. Chr.). Daarna de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en in de 11de eeuw de Saracenen. Mede hierdoor bevat het eiland een smeltkroes van volkeren en culturen, bijeengebracht op een oppervlakte van nog geen 25.000 km².

Schilderachtig landschap

De vele kerken en basilieken zijn bijzonder fraai in een schilderachtig landschapdecor. Sardinië is na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. De hoogste top reikt tot bijna 2 kilometer. Het eiland wordt verder omringd door een grote reeks van kleine rotsige eilandjes, soms bewoond, soms in gebruik door (kleine) veeboeren die ’s avonds weer huiswaarts, aan de vaste wal, keren.

Ontelbaar zijn de kleine zanderige baaitjes, omringd door vele kliffen, terwijl het zeewater ter plaatse een specifieke kleur heeft. De Grotta di Nettuno is een bezienswaardigheid. Porto Cervo in het noordoosten bezit een ruime haven en is een vertrekpunt van verschillende routes over het eiland, zoals bijvoorbeeld naar Cagliari, de hoofdstad, maar ook naar Olbia of Sassari (de provinciehoofdstad).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…