in ,

10 geheimen waardoor Italianen slank blijven

10 geheimen waardoor Italianen slank blijven

Hoe is het mogelijk – in het land van de pasta en de pizza – dat Italianen zo slank blijven? Waarom is obesitas in Italië geen enorm probleem? Deze vraag krijgen wij vaak. Niet zo verwonderlijk. Italianen staan bekend om de waarde die ze aan eten hechten.

Het mysterie van slanke Italianen

Voorgerechten, hoofdgerechten, salades en dan ook nog een toetje. Een maaltijd bestaat niet zelden uit 3 of meer gangen. Het mysterie van de slanke Italiaan onthullen we in dit artikel: 10 geheimen waardoor Italianen slank blijven.

De feiten

Eerst eens even de cijfers. Want natuurlijk zijn er ook best dikke Italianen. Maar het percentage veel te dikke Italianen (obesitas) blijft steken op maximaal 10%. Terwijl de Amerikanen voor ruim een derde van de bevolking veel te zwaar zijn (bron).

1. Het draait om balans en kleine porties

Italianen lijken veel te eten, maar in de praktijk bestaan de verschillende gangen meestal uit kleine porties. Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.

Kies voor kleine porties (foto: Pixabay)

2. Er is maar één olie: olijfolie

Niet voor niets wordt olijfolie al eeuwen vloeibaar goud genoemd. Olijfolie is de basis van de Italiaanse keuken. Olie gemaakt van olijven vormt een veel gezonder vet, zeker vergeleken met verzadigde vetten en transvetten. Niettemin moet ook olijfolie in beperkte hoeveelheden worden gebruikt. Gooi die boter en dat braadvet dus gerust in de afvalbak: alles kun je ook in olijfolie doen.

olijfolie
Echt Italofielen gebruiken alleen olijfolie (foto: Pixabay)

3. Vers voedsel

Geen pakjes en zakjes. Italianen eten bij voorkeur vers. Verse vis, verse tomaten, aubergines en courgettes. Pasta serveren ze beetgaar met een beetje olijfolie of een gezonde tomatensaus. En opnieuw in kleine hoeveelheden.

Italianen eten bij voorkeur vers

4. Passeggiata

Doe mee met de Italiaanse traditie van de passeggiata en trek eropuit. Ga naar het centrale plein in het dorp en loop door de winkelstraten van de oude stad. In de zomermaanden aan de kust slenter je langs de kustlijn en keuvel je wat over het weer en over het nieuws.

wat is de passeggiata?
Dit is de ‘passeggiata’ (foto: Pixabay)

In Italië zie je ’s avonds hele volksstammen deelnemen aan dit nationale gebruik. Wel een beetje spaarzaam met dat Italiaanse ijs, anders zitten de calorieën er zo weer aan!

5. Een bescheiden ontbijt

Italianen zijn niet van die ontbijters. Een cappuccino met een koekje of een croissant volstaat meestal. Ook worden wel yoghurtjes of ontbijtgranen gegeten, maar Italianen gaan zeker niet uitgebreid ontbijten.

Naar Italiaanse normen is dit al een uitgebreid ontbijt (foto: PxFuel)

6. Geen frisdranken

Frisdranken zie je in Italië eigenlijk alleen bij de pizza. En niet bij een lunch of een diner. Dan drinken ze water of wijn. Voor de Starbucks-liefhebbers: een Frappuccino is niet Italiaans.

Frisdrank kan eigenlijk alleen bij pizza (foto: Pexels)

7. Geen junkfood

Italianen zijn trots op hun keuken en verachten formules als McDonald’s. Ze hebben er ook geen behoefte aan om ’s avonds na het eten nog voor een milkshake en een hamburger naar de McDrive te rijden. Snacken voor de tv komt ook niet veel voor. Ja, je hebt de aperitivo, maar die komt dan vaak in de plaats van een maaltijd.

Aperitivo time! (foto: Hennemieke Konings)

8. Pizza staat niet dagelijks op het menu

We gaan je niet vertellen dat pizza’s gezond zijn. Maar in Italië worden pizza’s met verse groenten bereid en bij voorkeur kort in een steenoven gebakken. Dat scheelt calorieën. Bovendien eet de gemiddelde Italiaan ongeveer één pizza per week en dus zeker niet elke dag.

Emigreren naar Italië - elke dag pizza eten
Pizza staat in Italië hooguit eens per week op het menu (foto: Edward Hendriks)

9. Een licht diner

De laatste maaltijd van de dag is vaak helemaal niet zo copieus als wij denken. Veel Italianen nemen een lichte avondmaaltijd met bijvoorbeeld minestrone, vleeswaren of een klein bord pasta met groente en een stukje kaas. Ook jij kunt makkelijk een wat lichtere avondmaaltijd nemen.

Een lichte avondmaaltijd: Italianen doen het gewoon (foto: Wikimedia)

10. Doe niet aan diëten

Italianen waaien niet met iedere dieetwind mee. Denk in plaats daarvan aan de voordelen van een mediterraan dieet.

Het Mediterrane Dieet (bron: drbarbarabenfatto.it)

💡Tips om het mediterrane dieet in jouw dagelijks leven te integreren:

  • Sla gefrituurd voedsel over, net als roomsauzen over pasta’s.
  • Eet in plaats daarvan meer salades met tomaat en gebruik olijfolie als vervanger van boter en vet.
  • Gebruik ook verse ingrediënten, die zo veel mogelijk uit het seizoen komen.
  • En misschien wel het belangrijkste: eet zonder schuldgevoel!

Bronnen: swide.com, drbarbarabenfatto.it, Wikipedia

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Otranto

Must-sees voor Italië in 2015 (deel 2)

Hoe discussieer je op z'n Italiaans

Hoe discussieer je op z’n Italiaans?