in , ,

10 redenen waarom we van Italië en de Italianen houden

Waarom we zo van Italië en de Italianen houden (foto's: Paul van der Heijden)

Inmiddels wonen we 3 jaar in Italië en beginnen we de Italianen beetje bij beetje te begrijpen. En verwonderen we ons ook regelmatig over hen (zoals zij vaak hoofdschuddend naar ons olandesi kijken). Daarom een top 10 met gebruiken, gewoontes en dingetjes die maken dat we van Italië en nog meer van de Italianen zelf zijn gaan houden. Disclaimer: onze ervaringen komen van het platteland in Le Marche, waarschijnlijk gelden er regionale verschillen.

1. De liefde voor mama

Het belangrijkste gezinslid: MAMA, op een troon gezet, vertroeteld en verzorgd tot in de puntjes. Mama wordt niet in de steek gelaten of in een bejaardenhuis geplaatst. Nee, mama hou je zo dicht mogelijk bij je, het liefst in je eigen huis.

La mama komt op nummer 1

2. De familie als middelpunt

Italianen zijn gefocust op hun familie, vaak wonen er 3 generaties onder 1 dak. Zo hebben wij Italiaanse vrienden die in een appartementengebouw wonen met alleen familieleden en een intern telefoonsysteem hebben om direct met hun broer, zwager en (daar is ze weer) La Mama te bellen. Na de familie volgt de verbondenheid met het eigen dorp, daarna op afstand de provincie/ regio en heeeel ver weg Italië zelf.

3. De ochtendkoffie en dolce voor het werk

Een gewoonte die we van harte omarmen. ‘s Ochtends nippen aan een koffie of cappuccino in een barretje langs de straat, met een brioche marmellata. Ondertussen vallen de vuilnisman, wethouder, vertegenwoordiger en pensionado binnen en wordt iedereen persoonlijk begroet. Een heerlijk ochtendritueel wat lekker haaks staat op onze koffiemok op schoot in de file.

Koffie en dolce voordat de werkdag begint

4. Lang tafelen en genieten

Afgelopen Pasen waren we voor de ‘pranzo’ uitgenodigd bij Italiaanse vrienden. Van 13.00 tot 17.00 uur was het een komen en gaan van antipasti, pasta (vincigrassi, want Le Marche), secondi met veel vlees en patate en eindeloos veel dolci waaronder de colomba en ander zoet. Ondertussen gezellig keuvelen en rozig achterover leunen. Gelukkig brachten de caffè en huisgestookte grappa verlichting van de volle maag.

Lang tafelen met familie en vrienden

5. Zakendoen? Vooral niet over zaken praten

Wil je iets verkopen of een deal sluiten? Val vooral niet met de deur in huis en drop niet gelijk je product na het kennismaken. Eerst rustig elkaar leren kennen, het liefst tijdens een lunch (of twee). Dan pas ga je via een zijsprong over zaken praten.

Zakendoen? Eerst goed lunchen

6. Een ding tegelijk

Wij Nederlanders plannen graag vooruit en hebben meerdere projecten tegelijk lopen. Onze ervaring in Italië is anders… Eén ding tegelijk doen en dat eerst afronden voordat je de volgende stap zet. Soms frustrerend maar het geeft ook rust en ruimte (als je je er aan kunt overgeven).

Project uitvoeren? Alles op z’n tijd

7. Bereidheid om te helpen

Italianen – zeker op het platteland – helpen je graag als je vastloopt in de bureaucratische molen of gewoon een paar extra handen nodig hebt. Vooral als ze merken dat je je echt vestigt in hun dorp (en niet alleen een vakantiewoning hebt) krijg je gevraagd en ongevraagd hulp. 

8. De kracht van het netwerk

Veel Italianen is het een doorn in het oog: om een goede baan te krijgen of wat te regelen bij een overheidsinstantie heb je vaak een kruiwagen nodig. Positief gezien kom je via-via aan de beste contacten en adresjes. De kracht van het conoscere (elkaar kennen) is hier sterk en helpt je sneller je doel te bereiken. Een goede relatie met de burgemeester bijvoorbeeld kan zomaar betekenen dat de weg keurig wordt geasfalteerd tot aan je eigen woning.

Keurig geasfalteerd tot aan onze agriturismo

9. Oog voor traditie

Italianen zijn een volk van tradities en gewoontes en houden die met ere in stand. Zo worden we de hele zomer getrakteerd op de mooiste dorpsfeesten en evenementen, sommigen eeuwenoud. Vlak ook de ‘Roomse’ tradities niet uit, de kerken zitten hier nog behoorlijk vol en nagenoeg alle kinderen doen hun communie. En natuurlijk loopt de dorpsfanfare mee achter het Mariabeeld in de processie op Goede Vrijdag. 

10. Taal en gebaren

Tot slot: wat kunnen we genieten van de mooie, zangerige en passievolle Italiaanse taal. Ondersteund door weidse gebaren, gekromde vingers en zwaaiende armen. We proberen het zelf ook wel eens maar blijven toch die houterige Hollanders met harde G en platte uitspraak!

Genieten van de Italiaanse taal

Written by Paul van der Heijden

Paul van der Heijden is ondernemer en sinds mei 2019 eigenaar van Agriturismo Case Leonori in Le Marche. Hij vertrok toen samen met zijn vrouw en 3 jonge kinderen naar Italië. Een comfortabel leventje achterlatend en een nieuw bestaan als gastheer, campingbaas en boer tegemoet tredend. Op ditisitalie.nl doet hij verslag van de Italiaanse droom die voor hem en zijn gezin uitkomt. En natuurlijk van de onvermijdelijke botsingen tussen Hollandse nuchterheid en Italiaanse onvoorspelbaarheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

last-minute campings voor een meivakantie in Italië

13 last-minute campingtips voor een fijne meivakantie in Italië

Gardameer: wat te doen bij slecht weer?

Wat te doen bij slecht weer aan het Gardameer?