in , , ,

Column: wij vertrekken naar Italië!

Onze eigen Italiaanse droom in Le Marche

Paul, Wendy en kinderen
Wendy, Paul en hun kinderen Stan (9), Noor (5) en Linde (5) vertrekken naar Italië (foto's: Paul van der Heijden)

Al meerdere jaren vieren wij met ons gezin vakantie in de door ons geliefde streek Le Marche. Wat een fantastisch gebied met groene, golvende landschappen, ansichtkaart dorpjes en historische steden met cultureel erfgoed. We hebben de lekkerste pasta’s geproefd in eenvoudige trattoria’s waar de hele famiglia in de keuken en bediening werkt.

Doorkijkje in Sarnano, Le Marche
Doorkijkje in Sarnano, Le Marche

Blonde haren, blauwe ogen

Met regelmaat zijn we nageroepen door Italiaanse nonna’s die met het bekende duim-wijsvinger-teken en een brede glimlach ons complimenteerden met onze 3 geelblonde kinderen met blauwe ogen. Op het strand hebben we heerlijk gelummeld en loom toegekeken hoe onze kinderen vriendjes werden met Italiaanse leeftijdgenootjes.

Landschap Le Marche
Het prachtige landschap van De Marken

La dolce vita

Tja, wie wil daar nu niet wonen en elke dag genieten van la dolce vita? De versnelling een stuk lager zetten en het geren en gejaag zoals we dat in Nederland kennen vaarwel zeggen? Zo hebben wij ook zitten mijmeren en fantaseren als we ’s avonds met een glas verdicchio op de portico van weer zo’n sfeervolle agriturismo zaten. Bij de meesten zakt dat gevoel bij thuiskomst weg en spoelen de mooie herinneringen met de eerste herfstbuitjes weg in een strak aangelegd Hollands tuintje.

Overleg met de makelaar in Italië

Verlangen

Maar niet bij ons! Het gevoel bleef en werd alleen maar sterker, ook als de vakantieroes plaats maakte voor de nuchterheid. Hoe meer we erover nadachten, hoe sterker het verlangen werd en hoe zekerder we werden van een nieuw bestaan in ‘La Bella’. Niet omdat we ontevreden zijn met ons leven in Nederland of omdat we het hier beu zijn, zeker niet.

Op zoek naar een geschikte agriturismo

Meer vanuit een hang naar een andere manier van leven, met meer aandacht voor elkaar en het gezin. Buiten leven en bezig zijn, in plaats van achter een toetsenbord. En natuurlijk het avontuur dat lonkt met de 180 graden ommezwaai die we gaan maken. De zon, zee, lekkere wijn en pasta’s zijn een mooie bonus die we graag incasseren, maar zijn niet de belangrijkste drijfveer voor ons.

Bouwval in De Marken

Doorgaande weg en zonnepanelen

Met de zoektocht naar een plek en huis kwamen we ook op een andere manier in aanraking met de Italianen en konden we ons al snel verbazen over de soms vreemde denkwijzen en manieren. En zij waarschijnlijk ook over ons, zoals de keer dat we met een Italiaanse makelaar bij een ‘pandje’ stonden. Prachtig gelegen op het glooiende platteland, maar wel met een doorgaande weg die nog net niet dwars door het huis heen ging.

De plattegrond van de makelaar

Wij haakten snel af wat een hoop gemompel en hoofdschudden bij de makelaar op leverde. Dat was toch juist handig, zo’n weg onder handbereik, ben je lekker snel bij de supermarkt of bar. Toen we later weer een huis afwezen omdat we uitkeken op een groot veld met zonnepanelen was de liefde met de agenzia immobiliare definitief over.

Uitzicht op de zonnepanelen

Grootgrondbezitters

Na veel vallen en opstaan hebben we echter onze plek gevonden in Le Marche waar we onze droom gaan waarmaken. Waar we een lopend agriturismo over nemen en organisch gaan boeren op 16 ha land. Met name dat laatste levert bij familie en vrienden een hoop gefrons en soms onbedaarlijke lachbuien op. Nu gewend om een keurig stadstuintje te verzorgen, dadelijk grootgrondbezitter met landbouwgrond en bos.

Zwembad van Case Leonori, de uiteindelijke agriturismo van Paul en Wendy
Gevonden: een mooie agriturismo in Le Marche

We zijn er zelf ook niet helemaal gerust op, maar weten dat we het op een of andere manier wel gaan rooien. Gewapend met een flinke portie ondernemingslust en wat positieve naïviteit gaan we binnenkort het avontuur aan!

Wordt vervolgd.

Written by Paul van der Heijden

Paul van der Heijden is ondernemer en sinds mei 2019 eigenaar van Agriturismo Case Leonori in Le Marche. Hij vertrok toen samen met zijn vrouw en 3 jonge kinderen naar Italië. Een comfortabel leventje achterlatend en een nieuw bestaan als gastheer, campingbaas en boer tegemoet tredend. Op ditisitalie.nl doet hij verslag van de Italiaanse droom die voor hem en zijn gezin uitkomt. En natuurlijk van de onvermijdelijke botsingen tussen Hollandse nuchterheid en Italiaanse onvoorspelbaarheid.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tulipark Rome

Tulipark: de Keukenhof in Rome

Graf van Mussolini in Predappio

Fascisme, Italië en de Italianen