in ,

Buon Ferragosto!

Buon Ferragosto! (foto: Pixabay)

Italiaanser dan dit wordt het niet: Ferragosto. Dé nationale feestdag in Italië, die op 15 augustus plaatsvindt. Katholieken vieren op 15 augustus de tenhemelopneming van Maria, maar Ferragosto is veel meer dan een katholieke feestdag.

Het is een viering die draait om ontspannen, eten en de stad ontvluchten. Met z’n allen stappen de Italianen in de auto en rijden naar het strand.

Meer dan één dag

Net zoals wij Hollanders dat bij de eerste zomerse dagen van het seizoen doen. Maar Ferrogosto is ook méér dan één dag. Vaak een weekend, of een paar dagen, ook afhankelijk van hoe de 15de augustus in de week valt.

Met de 15de op een woensdag kan het maar zo zijn dat er op verschillende plekken de hele week weinig gebeurt. Ferragosto valt ook in de Italiaanse vakantieperiode, die traditioneel nog vaak in de maand augustus plaatsvindt.

Ferragosto 15 augustus Italië
Ferragosto in de Romeinse tijd

Ferragosto heeft een lange geschiedenis, die terugvoert naar de oude beschavingen. Al in 18 voor Christus riep de Romeinse keizer Augustus de ‘Feriae Augusti’ uit. Deze festiviteiten duurden de hele maand augustus.

Ontspanning, drank en plezier

Als geen ander wist de keizer dat hij – omwille van het voortbestaan van zijn rijk – het volk tevreden moest houden. Na het harde werken voor de oogst waren de zomerfeesten een periode van ontspanning, drank en plezier. De Romeinen vereerden de goden die hun een goede oogst schonken. Ook de dieren mochten rusten.

Maria Tenhemelopneming door Titiaan
Maria Tenhemelopneming door Titiaan (beeld: publieke domein / Wikimedia)

Maria Hemelvaart

Pas veel later werd Maria Hemelvaart door christenen aan het feest gekoppeld, vanaf de 7de eeuw.

Op deze herdenkt de Kerk het moment waarop Maria met haar lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen.

Zo wordt Ferragosto ’s avonds in de Italiaanse dorpen gevierd

Mussolini

In de jaren dertig was het Mussolini die van Ferragosto een nationale feestdag maakte en het concept van ‘vakantie vieren doe je in augustus’ introduceerde. Ook nu nog hebben in augustus de meeste Italianen vakantie. En zeker rond het midden van de maand; dan komt het openbare leven bijna stil te liggen.

Uitgestorven dorpen en steden

Houd er bij je vakantie in Italië dus rekening mee dat je rond die datum gesloten restaurants en winkels aan kunt treffen en dat de steden nogal uitgestorven aan kunnen doen. Zelfs in Rome zijn de straten en kruisingen dan leeg.

Rome in augustus: lege straten
Rome in augustus: lege straten en kruispunten (foto: Aart Heering)

Aan de kust daarentegen, is het drukker dan ooit. Op de dag van Ferragosto zelf zijn er in veel dorpen feesten en wordt er vuurwerk afgestoken, een beetje vergelijkbaar met de 14de juli in Frankrijk.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ferrari F40

De mooiste en snelste Italiaanse bolides

Mooie Italiaanse dorpen: Borghetto