in

Column: lege kruispunten

Rome in augustus: lege straten
Rome in augustus: lege straten en kruispunten (foto: Aart Heering)

Voor wie werkt in Rome is de tweede helft van augustus is een heerlijke periode. De grote uittocht, die op de laatste zaterdag van juli is begonnen, is kort voor Ferragosto, de feestdag op 15 augustus die al door de gelijknamige keizer is ingesteld, wel voltooid.

Op kantoor heerst zodoende een weldadige rust. De Italiaanse zaken- en gesprekspartners zijn massaal op vakantie, de mailstroom is opgedroogd, er gaan dagen voorbij zonder ook maar één telefoontje en zelfs de permanente verkiezingscampagne, waarin de Italiaanse politiek is ontaard, is even op een laag pitje gezet.

Komkommertijd

Alleen vice-premier Matteo Salvini, de ware leider van het kabinet van Lega en Vijfsterrenbeweging, laat af en toe een vlieger op vanaf het strand van Milano Martitima. Zo pleit hij sinds een paar dagen voor herinvoering van de dienstplicht, om de jeugd orde en netheid bij te brengen.

Daar komt natuurlijk niets van terecht – de  minister van Defensie deed het voorstel af als een ‘romantische gedachte’ -, maar het is weer goed voor een paar dagen nieuws in de komkommertijd en daar is het ook om te doen.

Weinig dringende zaken dus, behalve op de consulaire afdeling, waar de collegae het zoals elke  zomer razend druk hebben met landgenoten die in de stadsbus, aan het strand of op de camping gerold, beroofd of uitgeschud zijn.

(Wellicht nog eens ten overvloede: neem geen portefeuilles mee in handtasjes of kontzak, pas op voor lieden die je op straat aanspreken met kulverhalen en laat niets van waarde achter in auto of in tent!)

Voor de anderen zijn het dagen van bezinning en voorbereiding op de drukke maanden van het najaar: archiveren, mails opschonen, beleidsplan schrijven en de anders ongekende luxe van een duik in het zwembad tussen de middag.

Geen verkeer, wel toeristen

Maar het mooiste van deze dagen is toch het verkeer, of liever gezegd het ontbreken ervan. Straten waar je de rest van het jaar wordt gepijnigd door files, getoeter en smog, zijn in deze twee, drie weken bevrijdend leeg.

Normaal gesproken stervensdrukke kruispunten stralen nu de surrealistische verlatenheid uit van een schilderij van De Chirico. En waar ik op mijn fietsje anders steevast door nijdige automobilisten naar de uiterste rand van de weg word gedwongen, kan ik nu met losse handen breeduit over het asfalt zwabberen.

In het centrum is het uiteraard wel anders. De Romeinen zijn op vakantie, maar Rome is vol met vakantiegangers. Maar liefst 10 miljoen zijn het er dit jaar, samen goed voor zo’n 25 miljoen overnachtingen (ruim 6% meer dan in 2017), en dat is te zien ook.

Voor de Trevifontein is het zelfs zo vol dat een Nederlandse en een Italiaanse ‘dame’ daar onlangs een geruchtmakend gevecht voerden om de beste plek voor een selfie.

Maar zodra je een beetje van de toeristische highlights verwijderd bent, dan wordt het fietsen of wandelen door de stille straten van de lege stad een onthechtende ervaring.

En de temperatuur?

Het is wel warm, al wordt dat wel eens overdreven. Ik realiseer me dat ik met goed werkende airco op kantoor en in de slaapkamer makkelijk praten heb, maar zo verschrikkelijk heet is het nu ook weer niet.

35 graden in augustus is gewoon normaal voor Rome en dan kun je tussen 12 en 5 beter zo veel mogelijk onder dak blijven en geen wandeltocht met zware bepakking ondernemen.

Maar 40 graden hebben we dit jaar nog niet gehad en tegen de avond wordt het weer aangenaam en stromen de terrassen van cafés en restaurants vol.

Na een dag binnen zitten gaat ook van mijn dakterras een onweerstaanbare verlokking uit. Wanneer de zon ter kimme neigt en de stad nog nazindert van de hitte van de dag, dan is het daar met vers fruit en koele witte wijn heel wel te wezen. Ook in augustus, juist in augustus!

Aart Heering

Geschreven door Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De badmuts in Italië: grote irritatie onder toeristen

Badmuts: verplichte kost in Italië?

Column: Italiaanse omgangsvormen