in

Italië in augustus

Italië in augustus - neem deze tips ter harte! (foto: Unsplash)

Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg kon er zelfs een heel boek over schrijven (Wegens vakantie gesloten: Italië in augustus). Als je snapt waarom de maand augustus in Italië heilig is, dan snap je de hele Italiaanse cultuur. Maar is het ook een aanrader om zelf in augustus naar Italië te reizen?

Waarom de Italianen vakantie in augustus vieren

Augustus draait voor de Italianen om de feestdag Maria Tenhemelopneming op 15 augustus, door de Italianen Ferragosto genoemd.

Maar Ferragosto gaat verder terug dan dat het alleen een katholieke feestdag is. Keizer Augustus begon er rond het begin van de jaartelling al mee. Hij noemde de feesten en festivals die vanaf de 15de plaatsvonden de Feriae Augusti (de augustusfeesten). Het idee was om het Romeinse volk vertier en vermaak te geven na de zware oogstperiode. Hier ontstond de eerste zomervakantie ter wereld.

Chioso per ferie (wegens vakantie gesloten)
Chioso per ferie (wegens vakantie gesloten) (foto: Pixabay)

Benito Mussolini omarmde in de jaren 30 van de vorige eeuw de traditie van de oude Romeinse keizers. Hij maakt van 15 augustus de belangrijkste Italiaanse feestdag en besloot de Italianen met vakantie te sturen.

Nog altijd komt het openbare leven in Italië op 15 augustus en de dagen eromheen vrijwel stil te liggen. Sterker nog, vrijwel heel de maand augustus is het rustig in de steden en druk aan de stranden en in de natuurgebieden. De Italianen gaan in augustus massaal op vakantie.

Dat betekent ook dat veel winkels, musea, restaurants, bedrijven en andere gelegenheden de deuren sluiten (‘chiuso per ferie‘), soms wel een volledige maand lang, maar minimaal een dag of 14.

Augustus is heet

Het is ook wel logisch, allemaal. De zomer is bloedheet in Italië. Augustus (en juli meestal ook) dwingt je gewoon tot een andere routine. ’s Ochtend sta je vroeg op om snel wat boodschappen te doen, daarna ga je de rest van de dag tussen dikke muren zitten om pas in de avond de buitenlucht op te zoeken.

Maar het is ook zomervakantie in veel andere landen en dat betekent dat er wagonladingen vol toeristen arriveren. Toeristen die niet alleen op het strand willen liggen of af willen koelen in een van de Italiaanse meren, maar die ook iets willen zien, doen en van de beroemde Italiaanse keuken willen proeven.

Tip voor augustus: zoek verkoeling bij het water (foto: Unsplash)

Deze combinatie van:

 • uitgestorven dorpen en stadjes, gesloten deuren en luiken
 • tropische hitte
 • toch veel toeristen op populaire plekken

Houdt in dat we de hoogzomer niet als de ideale reistijd voor Italië zien. In plaats daarvan adviseren we liever het voorjaar of het najaar.

De natuur is dan mooier, het weer meestal beter vol te houden en het bulkt niet overal van het massatoerisme.

Maar mocht een trip in het voor- of najaar om wat voor reden dan ook niet kunnen of niet lukken, dan hebben we in dit artikel ook wat goede tips voor Italië in augustus voor je.

Reizen in augustus: hoogseizoen

Het is in augustus hoogseizoen, dat spreekt voor zich. Behalve miljoenen toeristen hebben ook veel Italianen vrij. Dat drijft de prijzen voor de horeca en accommodaties op bepaalde plekken flink op.

De tarieven van de meivakantie of de herfstvakantie in populaire oorden als het Gardameer kun je zo keer 3 doen. Als het al lukt om accommodatie te vinden, want veel campings, vakantiehuisjes en hotels zitten ook gewoon vol.

En doordat sommige restaurants en cafés de deuren dichtdoen, moeten al die toeristen ook nog eens over minder gelegenheden worden verdeeld.

Dat klinkt allemaal misschien niet zo aantrekkelijk, maar er is natuurlijk wel één groot voordeel aan het reizen in de zomer en dat is dat je vrijwel zeker goed weer hebt.

Want hoewel de zon zeker vaak schijnt in Italië, heb je in de meivakantie of de herfstvakantie geen garanties op goed weer, zo weten we uit eigen ervaring.

Zomer in Italië: het is sowieso goed weer (foto: Pixabay)

Ook kunnen de tarieven op plekken waar normaal gesproken veel Italianen komen – in de steden – juist dalen. Die zitten deze maand allemaal aan zee of in de bergen.

De belangrijkste toeristensteden – plaatsen als Milaan, Rome, Venetië, Napels, Florence – draaien trouwens ook in augustus gewoon door. Daar zul je in augustus niet zo snel met je ziel onder de arm rondlopen. Je treft er lege kruispunten door een sterke vermindering van het verkeer, maar het centrum zit vol met toeristen.

Het zijn vooral de kleinere plaatsen die verlaten en doods aan kunnen voelen. De belangrijkste tip? Pas je bestemming aan de omstandigheden aan als je hartje zomer naar Italië wilt.

💡Bespaartips: een betaalbare Italië-vakantie beleven? Lees dan ook dit.

Het weer in augustus

We zeiden het al: augustus is een warme maand. Dagen waarop de temperatuur overdag boven de 40 graden in de schaduw uitkomt, zijn geen uitzondering. Dat is geen weer waarop je bezienswaardigheden in een grote stad als Rome wilt gaan bewonderen.

De temperaturen variëren natuurlijk wel afhankelijk van je locatie in Italië. Als je de hitte niet te veel wilt opzoeken, kun je het beste de verkoeling van de bergen zoeken. Of je reist naar de omgeving van een groot of klein meer, waarvan er meer dan genoeg in Italië te vinden zijn.

Trek je er toch op uit om bezienswaardigheden te bekijken, zorg dan dat je voldoende drinkt. Je kunt je flesje water in elk dorp of stadje bij de kraantjes vullen.

Maximale gemiddelde temperatuur in augustus (bron: ilmeteo.it)

De gemiddelde temperaturen in Italië in augustus zijn:

 • Noord-Italië: 18-30 ° C
 • Midden-Italië: 21-32 ° C
 • Zuid-Italië: 26-32 ° C

De hoogste gemiddelde temperaturen voor de stad Rome komen op ongeveer 31 graden Celsius voor de maand augustus. Regen is zeldzaam in deze maand, maar een onweersbui komt wel af en toe voor.

💡Tip: kort voordat je naar Italië reist kun je de verwachten via meteo.it bekijken. Via deze site vind je betrouwbare weersinformatie. Daar kun je eventueel op afstemmen wat je in je koffer stopt.

Je kledingkeuze

Jassen en truien kunnen thuisblijven. Voor de zekerheid kun je een vestje of zo meenemen, maar de kans is niet heel groot dat je dat aan gaat trekken.

Pak je koffer daarom vooral in met zomerkleding. Nu is de tijd om dat leuke jurkje te dragen. Kies vooral zomerse, lichte kleuren. Dat doen de Italianen ook.

Kleed je licht en luchtig in de zomer (foto: Unsplash)

Zelfs als het een paar dagen wat minder weer is, lopen de Italianen zelf sowieso in hun zomerkleding. Ze kleding zich naar het seizoen in plaats van naar het weer.

Hou er rekening mee dat op heilige plaatsen als kerken en kloosters van je wordt verwacht dat je je respectvol kleedt. Badkleding wordt dan zeker niet gewaardeerd. Een sjaal of vestje om blote schouders is dan handig.

💡Tip: meer advies voor kleding in Italië nodig? Lees dan dit artikel met 11 essentiële kledingtips voor Italië.

Activiteiten in augustus

De maand augustus draait vooral om Ferragosto en vakantie. Maar je treft ook op verschillende plekken in dorpen zomerfestivals (‘feste e sagre‘) aan.

Dit zijn enkele andere activiteiten die je in augustus tegen kunt komen.

Ferragosto

De belangrijkste activiteit voor augustus is ongetwijfeld Ferragosto op 15 augustus. Ferragosto is een beetje vergelijkbaar met de 14de juli in Frankrijk. Overdags zijn er markten en festiviteiten, ’s avonds gaan de voetjes van de vloer en is er vuurwerk.

Palio

In verschillende dorpen en steden kun je in augustus terecht voor de Palio, waaronder op 16 augustus in Siena. Traditioneel strijden hierbij de verschillende wijken van de stad tegen elkaar in een paardenrace. Maar er zijn ook Palio’s zonder paarden.

Verona Opera Festival

In de Romeinse Arena van Verona zijn de de zomer, waaronder in augustus, tal van opera-optredens. Geweldig om eens mee te maken, als je in de buurt bent.

Festa dei Candelieri

Dit festival draait om het vieren van kaarsen! Het vindt plaats in Sassari op Sardinië tussen 14 en 15 augustus, al sinds de 16de eeuw. Het grootste evenement bestaat uit teams die door de straten racen met grote en zware kaarsen. Bezoekers kunnen voor, tijdens en na het hoofdevenement uiteraard ook veel eten en drinken onder het genot van muziek.

La Quintana

La Quintana vindt elk jaar plaats in Ascoli Piceno, in de regio De Marken in Italië. De festiviteiten vinden plaats op de eerste zondag van augustus (en ook op een dag in juli) en het festival als geheel wordt beschouwd als een van de beste middeleeuwse festivals in het hele gebied. Voordat het middeleeuwse steekspel begint, krijgen bezoekers een parade te zien van locals gekleed in 15de-eeuwse kostuums.

Reisbestemmingen voor augustus

Welke bestemming kies je het beste in augustus? Kies voor een bestemming waar je even aan de hitte kunt ontsnappen, als die je teveel wordt.

De meren

Als je in het midden van de zomer naar Italië reist, wil je liever niet in een kokende stad zitten. Kies daarom als bestemming een van de vele meren die Italië rijk is. Aan de grote meren zoals Lago Maggiore en het Gardameer is het druk met toeristen.

Je kunt ook kleinere meren opzoeken als het Meer van Martignano bij Rome, het Iseomeer in Noord-Italië of het Lago di Levico of het Lago di Caldonazzo in de Dolomieten.

Meer van Martignano (foto: Wikimedia)

De eilanden

Ben je een liefhebber van eilanden? Dan zit je goed in Italië. Naast de bekende grote eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en Capri heeft Italië nog enkele duizenden andere eilanden. Zelfs in het hoogseizoen kun je je wel ergens verschuilen tegen het massatoerisme. De frisse bries vanaf zee zorgt ervoor dat het beter toeven is dan op het vasteland.

Capri in augustus (foto: Unsplash)

De bergen

Verkoeling kun je in augustus ook prima zoeken in de bergen. Als je rond Ferragosto in De Alpen of de Dolomieten verblijft, zie je veel campers uit Milaan en Rome. De Italianen trekken óf naar zee, óf naar de bergen in hun vrije weken. De temperaturen op campings in bergachtig gebied zijn over het algemeen veel aangenamen dan die in de laagvlakte. Hou er wel rekening mee dat het ook flink kan onweren in de bergen.

Te heet in augustus? Zoek dan de bergen op, zoals de prachtige Dolomieten in Noord-Italië (foto: Unsplash)

💡Tip: heb je trek in een vakantie in de bergen? Kijk dan eens naar deze prachtige plekken in het Aostadal, de Dolomieten of de Alpen.

Waar je ook op moet letten

Zorg ervoor dat je een plek hebt om op adem te komen. Zomers met dagtemperaturen van rond de 40 graden Celsius zijn geen uitzondering. Neem zonnebrand, petjes en zonnebrillen mee. Vergeet ook je flesje water niet.

Boek je vakantiehuisje, je mobile home of je hotel met airconditioning. Een verblijf in een agriturismo met dikke muren kan ook heel prettig zijn.

Even afkoelen in een zwembad of meer? Lekker! Er zijn genoeg accommodaties met zwembad beschikbaar, maar daarvoor moet je wel vroeg boeken. Een verblijf in de buurt van een meer is ook een aanrader.

Zwarte Zaterdagen in Italië

Reis je met de auto? Hou in augustus rekening met de Zwarte Zaterdagen, waarin er topdrukte is op de wegen naar vooral de stranden. Alle zaterdagen in augustus zijn druk, maar in het bijzonder het eerste weekend.

Zwarte Zaterdag: wanneer moet je niet gaan rijden in augustus?

In 2023 is dit het weekend met de grootste verkeersdrukte:

 • Zaterdag 29 juli (Zwarte Zaterdag)
 • Zondag 30 juli
 • Maandag 31 juli

Maar ook 5 en 12 augustus (en de dagen eromheen) zijn druk.

In 2023 zijn dit de weekends met de grootste verkeersdrukte:

 • Zaterdag 27 juli (Zwarte Zaterdag)
 • Zondag 28 juli

En de weekends van 4 en 11 augustus.

Laat voor je autovakantie ook een vakantie- en aircocontrole uitvoeren, zodat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Daarnaast is het altijd handig als je een wegenhulp-abonnement (met Europa-dekking) hebt.

Conclusie

Augustus is een hete zomermaand met uitgestorven stadjes en dorpjes. De accommodaties aan zee en in de bergen puilen echter uit.

In veel gevallen raden we augustus niet aan als vakantiemaand. Maar het kan ook voordelen hebben. De restaurants en hotels in steden zijn juist minder druk en het weer is vrijwel altijd goed (als je van warm houdt).

Kies je accommodatie met zorg (is er verkoeling in de omgeving aanwezig?). Hou er rekening mee dat je vroeg moet opstaan, een lange siësta moet houden en van het avondleven moet genieten.

Reis je zelf weleens in augustus naar Italië en heb je nog goede tips voor verblijfplaatsen of activiteiten? Laat dan jouw tips voor andere reizigers hieronder achter of neem contact op met de redactie.

💡Tip: meer tips om de zomer in Italië te overleven? Check onze handige overlevingsgids.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 tips om de hitte in Rome te overleven

11 tips om de hitte in Rome te overleven

10 redenen om Pavia te bezoeken