in , , , ,

Het Comomeer in 5 dagen: tips voor je trip

Zicht op het Comomeer
Tips voor 5 fantastische dagen aan het Comomeer (foto's: Edward Hendriks)

Heb je een dag of 5 door te brengen aan het magische Comomeer? Dan heb je geen tijd te verliezen! Er is hier simpelweg zo veel te zien en te doen… Ga maar snel even virtueel mee op reis naar een van de mooiste meren van Italië.

In dit artikel deel ik hoe we onze trip in de herfst van 5 dagen naar het Comomeer hebben doorgebracht.

Dag 1: reizen, aankomst en uit eten

Hoe je ook reist, reizen is vermoeiend. En toch wil je die eerste dag al meteen een vakantiegevoel, want je hebt voor maar even de tijd voor. In ons geval maar 5 dagen.

Passo dello Spluga

Wij vertrokken ’s ochtends heel vroeg met de auto vanuit Nederland, zodat we voor de drukte in Duitsland al voorbij Frankfurt waren. We reden Italië binnen over de Passo dello Spluga, waar je mooie vergezichten hebt over het Alpenlandschap.

’s Middags rond 15.00 uur waren we al op onze bestemming in Gravedona, een van de mooiste stadjes aan het Comomeer.

Als je ’s middags op tijd aan komt, heb je alle tijd om je te installeren en om een restaurantje te zoeken om uit eten te gaan. Ben je er vroeg, dan kun je mogelijk ook nog boodschappen doen. Prettig om de volgende dag alvast iets in ‘huis’ te hebben.

De boulevard van Gravedona bij avond

Aan het begin van de avond hebben we dit mooie stadje ontdekt. Het heeft een van de sfeervolste promenades van het Comomeer en een paar bijzondere gebouwen en kerken.

Dag 2: Menaggio & boottour over het Comomeer

Gezellige terrasjes in Menaggio

De volgende ochtend reden we naar Menaggio aan de westelijke oever van het Comomeer. Het ligt ongeveer halverwege de noord-zuidlijn van het meer en daarmee is het een perfecte uitvalsbasis.

Madonna met kind in Menaggio

In Menaggio heerst een relaxte atmosfeer. Eind oktober zaten de terrassen hier nog vol met toeristen (het was dan ook goed weer). Menaggio biedt volop vermaak voor toeristen met winkels, cafés, restaurants, hotels, een kasteel en een mooie promenade.

Als je de steile trappen wilt beklimmen, kun je het oudere deel van het stadje en het kasteel bewonderen.

De Toscaanse villa van Richard Branson aan het Comomeer

Na een goede start met cappuccino in de zon kozen ervoor om aan het begin van de middag een privéboottour te maken langs de luxe villa’s van onder andere erfgenamen van H.J. Heinz, de villa die het decor vormt in House of Gucci, Villa del Balbianello (onder ander bekend van James Bond en Star Wars) en de villa van Richard Branson.

Aperitivo in Menaggio

Na de tour genoten we van een aperitiefje met Aperol Spritz op een gezellig terrasje. Geen verkeerde manier om je herfstvakantie door te brengen, toch?

Dag 3: Villa del Balbianello & Bellagio

Villa del Balbianello op het Làvedo-schiereiland

We stonden deze ochtend vroeg op om naar Lenno af te reizen, even ten zuidwesten van Tremezzo aan de westelijke oever van het Comomeer.

Vanaf Lido di Lenno kun je de boot naar Villa del Balbianello nemen, maar je kunt je auto ook aan de rand van het natuurpark achter het schiereiland parkeren en dan een steile wandeling omhoog maken.

Je kunt zowel de villa als de tuinen bezoeken, maar je kunt ook alleen een los kaartje voor de tuinen kopen. Meer informatie over prijzen en toegangstijden vind je hier.

Vanuit de tuin met zijn klassieke beelden heb je een magisch zicht op het Comomeer. Waarschijnlijk is het daarom dat de tuin en de villa het decor vormden voor verschillende films, waaronder: A month by the lake (1995), Star Wars: Episode ll – Attack of the Clones (2002) en Casino Royale (2006).

Na het bezoek aan Villa del Balbianello namen ter hoogte van Grand Hotel Tremezzo we de veerboot naar Bellagio. Bellagio ligt precies in het midden van de omgekeerde Y die het Comomeer vormt.

Het chique Grand Hotel Tremezzo aan het Comomeer

Hou je van panoramische uitzichten en met bloemen omzoomde straten? Die vind je hier volop, net als Amerikaanse toeristen. Het is de drukste en zeker niet de goedkoopste plek om te verblijven, maar wel een van die plekken waar je je voor even miljonair kunt wanen.

Wil je meer tuinen? Dan kun je hier die van Villa Melzi of Villa Serbelloni bezoeken.

Schitterende villa’s bij Bellagio

Dag 4: Hiken in de heuvels rond het Comomeer

In de heuvels rond het Comomeer kun je prachtige wandelingen en hikes maken

Een bezoek aan het Comomeer is eigenlijk niet compleet zonder je onder te dompelen in de majestueuze heuvels rond het meer. Na onze wandeling over het Làvedo-schiereiland waar je Villa del Balbianello kunt vinden, besloten we op onze 4de dag aan het meer een hike te gaan maken.

Rondom het meer zijn talloze mogelijkheden om wandelingen in de bergen te maken, van makkelijke routes die je met kinderen kunt lopen tot routes waarvoor je echt een gids, goed materieel en een uitstekende conditie nodig hebt.

Wij kozen voor makkelijk te lopen route met mooie uitzichten vanaf onze accommodatie in Gravedona naar een wat hoger gelegen bergdorp op de Alpe Motta.

Dag 5: een dagtrip Colico – Milaan

Piazza del Duomo in Milaan

Is het een dagje wat minder goed weer? Dan kun je prima een bezoek aan Como, de naamgever van het meer, brengen. Of je reist iets verder: naar de miljoenenstad Milaan. Wij kozen voor het laatste.

Het prettigst is het als je de trein vanaf Colico neemt. Die rijdt langs de oostelijke oever van het meer rechtstreeks naar het Centraal Station van Milaan. Voor € 2 extra kun je je treinkaartje upgraden naar een kaartje waarmee je een dag lang in heel Lombardije met het openbaar vervoer kunt reizen. Zo pak je in Milaan onbeperkt de metro.

Altijd veel toeristen in Milaan

In Milaan kijk in elk jaargetijde je je ogen uit. Van het Piazza del Duomo tot het Castello Sforzesco en van de dure winkelstraten tot de prachtige Galleria Vittoria Emanuele II.

Genoeg te doen aan het Comomeer!

Infinity pool van onze accommodatie aan het Comomeer

Je ziet het: dit is nog slechts een kleine greep van wat er aan activiteiten rond het Comomeer te doen is. Je kunt hier dan ook makkelijk langer dan 5 dagen doorbrengen.

Heb je meer tijd of andere interesses? Dan zijn er talloze initiatieven die je aan het Comomeer kunt ontplooien.

Trek eropuit met een gids, bewonder de vele oude kerken, huur en boot en breng een hele dag door op het water of ga naar enkele van die andere bijzondere plekken aan het meer!

Gratis e-book Comomeer

De beste tips en de meest magische plekken rond het hele Comomeer hebben in een speciaal e-book gezet, dat je tijdelijk gratis kunt downloaden: 15 magische plekken aan het Comomeer.

Hebben? Je kunt het dit e-book hier gratis downloaden.

Heb je zelf nog tips voor het Comomeer? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

brandnetelrisotto

Brandnetelrisotto, een Romeins herfstgerecht

Catanzaro: 13 hoogtepunten van de Calabrese hoofdstad