Bellagio aan het Comomeer - een van de mooiste plekken in Lombardije
Bellagio aan het Comomeer - een van de mooiste plekken in Lombardije (beeld: YouTube)
in , , ,

De 10 mooiste plekken in Lombardije

Wie Lombardije (Lombardia in het Italiaans) zegt, zegt ‘mode’, ‘industrieën’ en ‘motor van de Italiaanse economie’. Maar achter de rijkste streek van Italië schuilt niet alleen een wereld van hard werken en zakendoen. Natuurlijk is er Milaan met zijn prachtige Dom en andere bezienswaardigheden. Natuurlijk ligt er het Gardameer met de bekende pareltjes Tremosine, Limone sul Garda, Sirmione en Desenzano. Maar Lombardije heeft verrassend genoeg veel meer te bieden dan dat alleen!

ligging Lombardije Italië
De ligging van Lombardije in Italië (bron: Wikimedia)

Zoveel meer zelfs dat het moeilijk was een top 10 samen te stellen met plekken die je absoluut niet mag missen. Maar toch, dit zijn volgens ons dan wel echt de 10 mooiste plekken in Lombardije. Met volop bezienswaardigheden, historie, cultuur of natuurschoon. Dit wil je niet missen als je dit seizoen Noord-Italië aandoet!

1. Pavia en de Certosa

De Certosa di Pavia
De Certosa di Pavia (foto: Pixabay)

Ooit was het een Gallische nederzetting, daarna een Romeinse stad en het is zelfs hoofdstad van het Lombardische Koninkrijk geweest. Het kan dan ook niet anders: in Pavia vind je al die sporen uit dat majestueuze en rijke verleden terug zo gauw je de stad binnenkomt via de overdekte brug.

Breng een bezoekje aan de Kathedraal, het Piazza della Vittoria, het Castello Visconteo en de Basiliek van San Michele. En vergeet niet de Certosa te bekijken, het klooster dat even buiten de stad ligt. Het is uniek vanwege de rijkdommen in de bijbehorende kerk en de afmetingen van het complex. Iets wat je namelijk niet gauw tegenkomt bij kloosters van de Cisterciënzer Orde. Gian Galeazzo Visconti was de belangrijkste financier van de bouw en wilde het echter graag zo. Vandaar.

📚Leestip: meer over de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Pavia ontdek je hier.

2. ‘Strada delle Abbazie’: Abdij van Chiaravalle en Abdij van Morimondo

Strada delle Abbazie
‘Strada delle Abbazie’ (foto: Regione Lombardia)

De ‘Strada delle Abbazie’, de weg van de abdijen, is een route die net buiten Milaan ligt en van het Parco Agricolo Sud naar het Parco del Ticino loopt. Een van de abdijen langs deze weg is de abdij van Chiaravalle. Deze stamt uit 1134 en werd opgericht door Franse monniken afkomstig uit de abdij van Citeaux. Deze abdij is een van eerste gebouwen in Italië die in gothische stijl gebouwd werd. Het opvallendste aan het complex is de ‘Ciribiciaccola’, de opvallende klokkentoren die je van verre al ziet staan.

Verder langs de route, in de buurt van Abbiategrasso, ligt de abdij van Morimondo. Het bijzondere aan deze Cisterciënzer abdij zijn de verschillende niveaus in het gebouw. Deze staat namelijk op een glooiing: de vloer van de kloostergang ligt daardoor op de derde verdieping.

3. Lago Maggiore en Angera

Rocco Borromea Angera
Rocco Borromea in Angera: beslist een van de mooiste plekken in Lombardije (foto: Max Pixel)

In Lombardije liggen de bekende Italiaanse meren  zoals het Lago Maggiore. Een van de mooiste plaatsen aan de oever ervan is Angera. Het is bekend vanwege het kasteel Rocco Borromea dat op een hoge rots over het stadje uitkijkt. In het kasteel vind je het grootste speelgoedmuseum van Europa.

In Angera kun je over de promenade langs de oever lopen en de boot nemen om de Borromeïsche Eilanden in het Lago Maggiore te ontdekken. Deze eilandjes zijn eigendom van de familie Borromeo. Zij stelden ze in de 20ste eeuw open voor het het publiek en alleen de eilanden Isola Bella en Isola Madre zijn nog grotendeels privé-eigendom.

Dronebeelden van Rocca Borromeo in Angera:

4. Como en Bellagio

Bellagio Italië
Breng zeker een bezoek aan het prachtige Bellagio (foto: Max Pixel)

Como is de geboortestad van Alessandro Volta, de uitvinder van de elektrische batterij. Behalve het bekijken van het Paleis van Broletto en de Dom is de Tempio Voltiano dan ook een must. Natuurlijk is een bezoek aan Como verder niet compleet zonder een wandeling langs de 17e en 18e eeuwse villa’s aan de oevers van het Comomeer, zoals Villa Saporiti, Villa Gallia en Villa Olmo.

Comomeer
Het Comomeer in Lombardije (bron: Wikimedia)

Maar het zijn niet de enige villa’s bij het Comomeer. Er zijn er nog meer te vinden: losstaand, zoals Villa del Balbianello of in stadjes zoals Bellagio.

De villa’s in Bellagio getuigen van een tijd waarin de adel, geleerden en artiesten graag in het plaatsje verbleven: onder andere Napoleon Bonaparte, Franz Liszt en Alessandro Manzoni werden verliefd op deze plek.

Vandaag de dag is deze plek, centraal gelegen aan het Comomeer, nog altijd een plek waar schrijvers en kunstenaars van verre naartoe komen om inspiratie op te doen.

Bellagio: de parel van het Comomeer:

5. Nationaal natuurreservaat Parco dello Stelvio

Parco dello Stelvio
Natuurliefhebber? Dan kom je in het Parco dello Stelvio aan je trekken! (foto: Pixabay)

Middenin de Centrale Alpen ligt het grootste natuurreservaat van Italië: het Parco dello Stelvio. Als je van een vakantie in de buitenlucht houdt en graag actief bezig bent, is dit de plek voor jou!

Bergtoppen die bijna de 4.000 meter bereiken en honderden paden om te voet of met je mountainbike te verkennen. Dat alles in een landschap met bossen en groene valleien waar stroompjes water doorheen lopen met op de achtergrond de Alpen.

En wie weet krijg je de kans oog in oog te staan met één van de 2.000 verschillende diersoorten die er leven, zoals marmotten, reeën, steenbokken, herten en gemzen.

Even virtueel genieten van het Parco dello Stelvio:

https://www.youtube.com/watch?v=mA7NVxKRJiE

6. Bergamo

Bergamo Alto
Bergamo Alto, over mooie plekken gesproken! (foto: Wikimedia)

Bergamo is een van de oudste steden van Lombardije met sporen van zowel de Etrusken als de Kelten en de Romeinen. Stendhal omschreef de stad als ‘de mooiste plek ter wereld en de meest fascinerende ooit gezien’.

De stad is opgedeeld in twee delen. Bergamo Alto is het historische centrum en ligt op een heuvel. De Venetiaanse stadsmuren eromheen staan sinds 2017 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Op het Piazza Vecchia met het Palazzo della Ragione met de zonnewijzer, de Dom en de kerk van Santa Maria Maggiore vind je allerlei historische gebouwen bij elkaar. De Città Bassa bereik je met een kabelbaan. Daar kun je in het museum Accademia Carrara werken van Botticelli, Rubens en Rafaël bekijken.

7. Monte Isola

Monte Isola Iseomeer
Het mooie Monte Isola in het Iseomeer (bron: VisitLakeIseo)

Monte Isola is een eiland in het Iseomeer. Het ligt 600 meter boven de zeespiegel en is daarmee het hoogstgelegen meereiland in Europa. Vanuit verschillende stadjes rondom het meer kun je het eiland met een veerboot bereiken. Zonder auto welteverstaan: op het eiland rijden er namelijk geen.

kaart Monte Isola
Plattegrond van Monte Isola in het Iseomeer in Lombardije (bron: Sentieri Bresciani)

Je kunt met een scootertje, een fiets of de bus het hele eiland en de kleine dorpjes verkennen. Een rondje eiland is ongeveer 9,4 kilometer en het mooiste stukje weg ligt tussen Peschiera Maraglio en Sensole.

Op het hoogste punt van het eiland staat de Madonna della Ceriola, een kerkje uit de 13e eeuw. Ietsjes lager staat de Rocca Oldofredi-Martinengo, een klein kasteel.

8. Valcamonica

Valcamonica
Valcamonica (bron: italia.it)

Als je houdt van archeologie en berichten uit een ver verleden, mag je de Valcamonica zeker niet missen. Het is een van van de grootste valleien van de Alpen en beroemd vanwege de goedbewaarde rotstekeningen die je hier kunt vinden.

Het zijn er meer dan 300.000 en staan samen voor zo’n 8.000 jaar getekende menselijke geschiedenis. In het Archeologische Park van Luine, een van de acht in Valcamonica, kun je enkele van de oudste tekeningen met jachttaferelen bekijken.

Rotstekeningen in Valcamonica
Rotstekeningen in Valcamonica (bron: italia.it)

9. Mantua

Mantua in Lombardije
Mantua in Lombardije: redelijk onbekend, maar wonderschoon (beeld: YouTube)

Mantua (Mantova) ligt op een heuvel omringd door drie aangelegde meren. De hertogen van Gonzaga zorgden ervoor dat de stad de parel van de Italiaanse Renaissance werd. Het Palazzo Ducale waar de Gonzaga’s van 1328 tot 1707 woonden, is een verbazingwekkend gebouw dat je met eigen ogen moet zien.

De zuilengangen, paleizen, torens en tuinen zijn met elkaar verbonden en vormen zo een enorm complex met meer dan 500 kamers. Het zou je meer dan twee dagen kosten om elke kamer te bekijken! Gelukkig geeft een bezoek aan de belangrijkste kamers al een goed idee van de pracht van het gebouw.

En vergeet niet het ander symbool van de stad te bekijken: in het Palazzo del Te kun je de zaal van Amore en Psyche en die van de Giganten bewonderen.

10. Brescia

Piazza del Duomo in Brescia
Het Piazza del Duomo in Brescia (foto: Wikimedia)

Brescia is op Milaan na de grootste stad van Lombardije. In het historische centrum liggen op het Piazza del Foro de overblijfselen van een Romeins theater en de Tempio Capitolino, een Romeinse tempel. Het Palazzo della Loggia met zijn bijzondere dak en de Torre dell’Orologio vind je op het Piazza della Loggia.

Het meest bijzondere is echter het Piazza del Duomo met twee Domkerken naast elkaar: de Duomo met een zachtgroene 82 meter hoge koepel en de Duomo Vecchio, een ronde romaanse kerk uit de 11e en 12e eeuw.

Op het plein vind je ook de Broletto, een palazzo uit 1230. Natuurlijk kun je het prachtige klooster van Sint Julia niet overslaan, net zo min als de Visconti-burcht die samen met de Torre Mirabella boven de stad uittorent.

Virtuele tour door Brescia:

Jouw mooiste plekken in Lombardije

Dat waren ze, onze 10 mooiste plekken in Lombardije. Hopelijk hebben we je geïnspireerd voor je volgende trip naar Italië. Ken je Lombardije zelf goed en mis je nog een plek in deze lijst? Laat het ons weten welke plek volgens jou eigenlijk echt niet had mogen ontbreken in dit overzicht.

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gemaakte fouten in (het leren van) het Italiaans

De reuzenfauteuil van Gaetano Pesce voor de Milan Design Week 2019

Milan Design Week 2019 in 5 trends