in , , , ,

De beroemdste boom van Italië

Herken je ‘m? Grote kans van wel, want dit is de meest gefotografeerde boom van Italië. Je kunt geen tijdschrift, reisgids of boek over Italië openslaan of hij staat erin, met de azuurblauwe Tyrreense zee als achtergrond. Dan hoeft het nog niet eens over de Amalfikust te gaan. Maar daar is-ie in het echt wel te vinden.

De Boom in Ravello

De beroemdste pijnboom van Italië (misschien wel van de hele wereld) staat in het dorp Ravello, zo’n 30 kilometer ten westen van Salerno op het Amalfitaans schiereiland. Om precies te zijn staat de boom in de tuinen van Villa Rufolo, waar plaatselijke gidsen je graag naartoe zullen brengen. De boom is zo populair dat veel toeristen zich ermee willen vereeuwigen, wat plaatselijke slimmerds tegen een vergoeding natuurlijk graag voor je doen. Een selfie met jou en de boom is ter plekke toch wat lastig te maken, wil je het zo krijgen zoals in de vakantiefolders.

De Tuin van de Ziel

De tuinen bevinden zich op twee niveaus en staan bekend onder de noemer Giardino dell’Anima (de Tuin van de Ziel). Op zichzelf zijn ze een bezoek meer dan waard. Via een pad omzoomd met linden en cipressen dat leidt langs een Moors klooster bereik je het eerste niveau.

Eeuwenoude historie

De tuin werd aangelegd in drie fases, waarvan de eerste werd voltooid met de bouw van de villa in de 13de eeuw. De tweede fase van aanleg was tijdens de periode dat de tuinen werden bezocht door de beroemde Italiaanse schrijver Boccaccio (1313 – 1375). Op de laatste fase was het een tijdje wachten. Pas toen de Schot Francis Reid de villa in het midden van de 19de eeuw kocht werd die voltooid.

Wagner en de magische tuin

Ook een andere beroemdheid wordt aan de tuinen gekoppeld. De Duitse componist Richard Wagner was ook een fan. Hij gebruikte de indrukken die hij er in het voorjaar van 1880 opdeed voor de ‘magische tuin’ in zijn opera Parsifal.

Eindelijk is de magische tuin van Klingsor gevonden’, schreef Richard Wagner op 26 mei 1880 in het gastenboek van Villa Rufolo…

Aquaduct

Het bleek trouwens niet makkelijk om de tuin op die plek eeuwenlang mooi te houden. In het bijzonder kampte men met een gebrek aan water. De Schot installeerde een slim irrigatiesysteem en in 1863, na een overeenkomst met de gemeenteraad van Ravello, bouwde hij een aquaduct. Het zorgde niet alleen voor de toevoer van water naar de tuin, maar ook naar een fontein in het dorp.

Zeldzame roos

lonely planet naples and amalfi coast

Het gedeelte van de tuin waarover de beroemde boom uitkijkt heeft een typisch Italiaanse binnenplaatsindeling; symmetrische grenzen die de architectuur van de villa’s echoën met een mengeling van tropische en inheemse planten. De tuinen bieden plek aan een grote hoeveelheid rozen, waaronder de ongelooflijk zeldzame roze Dijon-roos die op het punt van uitsterven staat.

Tijdens de 20ste eeuw kreeg de tuin te lijden onder de oorlog, onder een hevige storm en onder de aanleg van een weg waarvoor een deel werd vernietigd.

Bezoek de tuinen als je in de buurt bent

De tuinen rond Villa Rufolo zijn dagelijks geopend van 9.00 uur tot 20.00 uur en de toegang bedraagt € 5. Tijdens een bezoek aan de Amalfikust is een bezoek aan de tuinen een prettig intermezzo om helemaal ‘zen’ te worden en de curieuze mix van geuren en kleuren in je op te nemen. Zorg ervoor dat je genoeg geheugenruimte en een opgeladen batterij in je camera hebt voor de veelheid van foto’s die je zult willen maken. Van de tuin en van jou samen met de beroemdste boom van Italië.

Sta jij al op de foto van deze boom in Ravello? Stuur ons dan jouw foto in, dan zullen we die met plezier publiceren op DitIsItalie.nl.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sardinië in de winter

Italiaans leren

10 redenen om Italiaans te leren