in

De kinderkolonie – Manuela Piemonte

Roman over een onbekend onderdeel van de Italiaanse geschiedenis

De kinderkolonie van Manuela Piemonte (beeld: Ambo|Anthos)

Op uitnodiging van Mussolini kwamen tegen het begin van de oorlog in Italië duizenden kinderen uit de Italiaanse kolonie Libië naar hun ‘moederland’ om het te leren kennen. Zo ook de 3 zusjes Sara, Angela en Margherita. Hun wordt voorgehouden dat ze na een ‘vakantie’ van 3 maanden weer teruggaan naar huis.

Maar de oorlog begint en van teruggaan is geen sprake maar, als dat ooit al de bedoeling is geweest. Aanvankelijk is het ritme van opstaan, ontbijten, gymmen, lunchen, zwemmen, avondeten en op tijd naar bed met alle andere kinderen nog wel aangenaam. Maar met het intreden van de oorlog en het schaarser worden van de voorraden, verslechtert de situatie.

Met verstrijken van de maanden en zelfs jaren zakt de hoop velen in de schoenen. Zullen zij hun ouders ooit nog terugzien? Leven zij überhaupt nog? De ijzeren discipline en de fascistische terreur verharden met het afnemen van de oorlogskansen. Maar de 3 zussen staan er alledrie op een andere manier in. Kunnen zij samenwerken om te ontsnappen?

De kinderkolonie is de debuutroman van schrijfster Manuela Piemonte uit Milaan. Wat aantrekkelijk is aan haar debuut is dat dit een verhaal is vanuit een onbekend perspectief. Dat vanuit de vele kinderkoloniën van de Gioventù Italiana del Littorio (de Italiaanse Jeugd van de Fascistische Partij).

Het boek is fictie, maar geeft wel een beeld van hoe het Italiaanse fascisme keek naar de jeugd en de (her)opvoeding ervan. In het boek geeft Piemonte het verhaal een realistische sfeer mee door ieder hoofdstuk te beginnen met de belangrijkste krantenkoppen uit dat moment in de oorlog.

Maar degenen die echt meer willen weten over de GIL en de fascistische partij zullen teleurgesteld zijn, omdat het vertelperspectief steeds vanuit de kinderen is en hoe zij alles beleven. Dat geeft niet veel ruimte voor contemplatie.

Hiermee is het vooral een verhaal over de angsten en verbazing van de kinderen over alles wat er gebeurt, tot en met het sterven van andere kinderen in de kinderkolonie aan toe.

Een belangrijke rol in het verhaal is ook weggelegd voor de locatie waar de kinderkolonie van de 3 gezusters is gevestigd: in de Torre Fiat (in de oorlog Torre Balilla genoemd) in Marina di Massa, een locatie die ook echt een kinderkolonie is geweest en die nog steeds bestaat.

De kinderkolonie uit het boek (foto: Wikimedia)

De kinderkolonie (oorspronkelijke titel: Amazzoni)
door: Manuela Piemonte, vertaald door: Saskia Peterzon-Kotte
332 blz.
€ 22,50 (ook verkrijgbaar als e-book voor € 4,99)
Ambo|Anthos, juni 2021
ISBN 9789026351044

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Isola San Giulio in het Ortameer

Ortameer: klein maar fijn in schaduw van zijn grote broer

Pater Familias

Pater Familias – Russell Shorto