in , ,

Ortameer: klein maar fijn in schaduw van zijn grote broer

Isola San Giulio in het Ortameer (foto: Pixabay)

Iedereen kent zijn grote broer: het Lago Maggiore. Even ten westen daarvan ligt het Ortameer (het Lago d’Orta in het Italiaans). En zoals dat gaat met kleine broertjes, wordt het vaak over het hoofd gezien. Maar daarin komt nu verandering. Hier zijn de beste tips voor een trip naar het Ortameer.

Het charmante Ortameer ligt in het noorden van de Italiaanse regio Piëmont en is 14 km lang en 2 km op z’n breedst. De omtrek van het meer is zo’n 33 km. Zoals bij de meeste Italiaanse meren is er ook een eilandje in te vinden.

Het Ortameer ligt even ten westen van het Lago Maggiore (bron: Google Maps)

1. Orta San Giulio

We noemden dit middeleeuwse dorpje – het bekendste dorp rond het Ortameer – onlangs al in ons artikel over de 10 mooiste plekken in Piëmont. En niet zonder reden!

De hoofdstraat Via Olina leidt naar het centrale Piazza Motta, aan de oever van het meer. Hiervandaan kijk je uit op een bijzonder ander deel van het dorp en dat ligt op het eilandje San Giulio.

Magisch: Orta San Giulio met uitzicht op het eiland (foto: Pixabay)

Aan het plein liggen de belangrijkste historische gebouwen met hun portieken, waaronder het 16de-eeuwse Palazzo della Comunità della Riviera di San Giulio.

Bewonder de kleine Santa Maria Assunta, en sla de Palazzo Gemelli en het neoklassieke Palazzo Penotti Ubertini met een balzaal met een prachtige Venetiaanse vloer niet over.

Natuurlijk wil je óók naar het eilandje toe, dat slechts 275 meter lang is. Toch staat het vol met middeleeuwse bezienswaardigheden, waaronder een abdij, een paleis en een basiliek.

Maak een wandeling en geniet van de prachtige oudheden en echte eilandsfeer die hier heerst. Je kunt er in het zomerseizoen meerdere keren per dag met de veerboot naartoe.

2. Fietsen rond het Ortameer

De fietsroute rond het Ortameer (bron: Bikemap)

Veel van de Noord-Italiaanse meren zijn misschien een maatje te groot. Maar het Ortameer is lekker compact. Je kunt hier een rondje van zo’n 40 km over prima fietspaden fietsen, met onderweg tal van pauzemogelijkheden bij gezellige terrasjes en strandjes.

De route heet L’anello azzurro di Girolago en hij begint en eindigt in Omegna, dat ons meteen bij de volgende tip in deze lijst brengt.

Je kunt ook een andere populaire route kiezen. Deze loopt tussen Lago Maggiore en Lago d’Orta en is 59 kilometer lang. Hij is niet voor watjes, want je klimt tijdens deze route naar de top van de Mottarone (1.491 meter).

3. Omegna

Omegna, waar de rivier dwars doorheen stroomt (foto: Pixabay)

Het dorp Omegna ligt op het noordelijkste punt van het Ortameer. De rivier de Nigoglia, die het water van het Ortameer afvoert, stroomt hier midden door het centrum.

In de laatste week van augustus kun je hier genieten van het Omegna-festival, maar elke donderdag is er ook een leuke lokale markt. Daarnaast zijn er ook gezellige winkeltjes, cafés en restaurants.

Omegna met de Nigoglia (foto: Alessio Maffeis – Flickr)

4. Pella, Ronco en Nonio

Pella aan het Ortameer (foto: Pixabay)

Hou je ervan om wat minder toeristische dorpjes te bezoeken tijdens je trip naar het Ortameer? Bezoek dan de authentieke dorpjes Pella, Ronco of het hooggelegen Nonio.

Smalle straatjes, een relaxte sfeer en charmante doorkijkjes terwijl je in alle rust kunt genieten van al dat moois. Ook veel andere dorpen (zoals Ameno, Miasino, Pettenasco, Legro, Gozzano) die je rond het meer kunt ontdekken, zijn trouwens de moeite waard.

Neem de fiets, dan zie je veel!

5. Sacro Monte di San Francesco

De Heilige Sint Franciscus (foto: Wikimedia)

De Sacro Monte di San Francesco – letterijk: de Heilige Berg van Sint Franciscus – is 400 meter hoog en je vindt hier tal van beelden, fresco’s en kapelletjes die aan de Heilige Franciscus zijn gewijd. Maak een wandeling tussen de heiligdommen door en geniet van de vergezichten over het meer.

6. Wandelen door de omliggende bergen

Wandelen door de bergachtige omgeving van het Ortameer (foto: Unsplash)

Ben je een wandelliefhebber? Dan is het Ortameer een must-do! In de heuvels en bergen rondom het meer kun je genieten van vele wandelroutes voor zowel onervaren wandelaars als door de wol geverfde hikers.

Ga je voor een echte bergtocht? Of kies je voor een wandeling met prachtig uitzicht op het meer? De keuzes zijn groot en je kunt in vrijwel ieder dorp rond het meer beginnen. Vraag bij de lokale VVV om een kaart en tips.

7. De Mottarone

Zonsondergang op de Mottarone (foto: Unsplash)

De berg de Mottarone was onlangs in het nieuws door het tragische ongeluk met de kabelbaan tussen Stresa en Mottarone (die is nu tot nader order gesloten). Maar je kunt de berg ook te voet beklimmen, als je goed te been en van conditie bent.

Op bijna 1.500 meter heb je een fantastisch uitzicht over een zevental meren. Behalve het Lago Maggiore en het Ortameer kun je verder naar het oosten ook het Meer van Mergozzo (ook een aanrader!), het Meer van Biandronno, het Meer van Varese, het Meer van Monate én het Meer van Comabbio zien liggen.

Is het helder weer? Dan kun je mogelijk zelfs helemaal Milaan zien liggen.

8. Dagtrip naar Milaan vanaf het Ortameer

Stijlvol shoppen in Milaan
Stijlvol shoppen in Milaan (foto: Max Pixel)

Over Milaan gesproken: ben je bij het Ortameer, dan kun je ook goed even een uitstapje maken naar deze big city. Milaan biedt tal van bezienswaardigheden, heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot de hipste stad van Italië en is een waar paradijs voor de shopper met een dure smaak.

Een korte film over het Ortameer:

Kamperen aan het Ortameer

Avontuurlijke reizigers willen mogelijk ook hun tentje opslaan aan het Ortameer. Op Camping Orta kan dit perfect, maar je kunt er ook bungalows huren. De campings is verdeeld in 2 delen, gescheiden door een weg met een voetgangerstunnel.

Het gedeelte direct aan de oever van het meer is het charmantst, maar op het hogergelegen tweede deel heb je wel mooie uitzichten.

Lago d’Orta in De Smaak van Italië

De nieuwste editie van De Smaak van Italië besteedt aandacht aan het Ortameer in het artikel Lago d’Orta in 48 uur. In het artikel vind je meer tips, achtergronden en adresjes. Je kunt het tijdschrift hier makkelijk online bestellen.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 plekken rond het Gardameer die je gezien moet hebben

De kinderkolonie – Manuela Piemonte