in , ,

VIDEO: Europees geld voor fascismemuseum in Predappio

Fascisme, Italië en de Italianen

Hoewel de gemeente liever spreekt van een documentatiecentrum, lijkt het er wel van te komen. In Predappio, geboorteplaats van dictator Mussolini, opent binnen twee jaar een museum gewijd aan het fascisme. De investering van vijf miljoen euro komt voor een deel uit Europese structuurfondsen.

Het museum komt in het Casa del Fascio, een gebouw dat de Italiaanse fascistische partij in de jaren dertig van de vorige eeuw in het plaatsje neerzette. Het monumentale pand staat al decennia leeg. Het bevindt zich op een steenworp afstand van het geboortehuis van Mussolini.

Bedevaartsoord

Zowel de gemeente als het regiobestuur van Emilio Romagna staken al geld in de plannen. Een deel van het bedrag haalde het regiobestuur in Brussel op. ‘We gaan door met het project, door met het herstel van het historische gebouw,’ verzekert burgemeester Giorgio Frassineti tegenover La Stampa. De burgemeester is een groot voorstander van de komst van het museum in het plaatsje dat net zesduizend inwoners heeft.

Frassineti, van de sociaal-democratische Partito Democratico, is niet bang dat zijn gemeente met de komst van het museum een bedevaartsoord voor nostalgisch extreemrechts of neofascisten wordt. ‘Waarom zouden we ontkennen dat het fascisme een massabeweging was? Waarom kunnen we dat niet laten zien?’

Familiegraf van Mussolini

De Italiaanse Duce Mussolini werd in april 1945, op de vlucht naar Zwitserland, doodgeschoten door Italiaanse partizanen. Zijn lichaam werd destijds aan de voeten opgehangen aan het dak van een benzinestation in Milaan, samen met zijn maîtresse en nog drie andere fascistische voormannen. In 1957 werd de oud-dictator bijgezet in het familiegraf in Predappio.

Graf van Mussolini in Predappio
Het graf van Mussolini in Predappio

Iedere 29 juli trekt Mussolini’s geboortedag honderden extreemrechtse aanhangers naar het plaatsje, waar souvenirwinkels bustes van de dictator, Adolf Hitler en hakenkruis-T-shirts verkopen. Een oproep aan de gemeente de omstreden winkels te sluiten leverde niets op.

Overheid

‘Zijn we nu werkelijk bang voor een aansteker met een fascistische opdruk?’ meent burgemeester Frassineti. ‘Ik denk dat de komst van een museum van betekenis voor Europa is, waar autoritaire bewegingen de kop op blijven steken.’

Souvenirverkoop van Mussolini in Predappio Foto Rop Zoutberg
Souvenirverkoop van Mussolini in Predappio

Het wachten is nog op een bijdrage van de Italiaanse overheid, die vorig jaar al akkoord ging met de plannen voor het museum.

Foto’s: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

rondreis Sardinië

Rondreis Sardinië: geweldige natuur, pittoreske stadjes en fijne stranden

Sneeuw: Italië gaat een lang koud en wit weekend tegemoet

Italië gaat een lang koud en wit weekend tegemoet