in

Pater Familias – Russell Shorto

Een vertelling over de opkomst van de maffia in de Verenigde Staten door de ogen van één familie

Pater Familias
Opa Rosario Sciotto en zijn vrouw op het omslag (beeld: Ambo|Anthos)

‘Russell Shorto’ klinkt niet echt Italiaans, maar het is dan ook een Amerikaanse verbastering van Rosario Sciotto. Zo heette de opa naar wie de auteur is genoemd, een Siciliaanse traditie die tot op de dag van vandaag door veel Italo-Amerikanen wordt gehandhaafd.

Maar naamgenoot van de schrijver was een gangster. De tweede man van het imperium van ‘Little Joe’ Regino. Het duo bouwde een gokimperium op in het stadje Johnstown in Pennsylvania in de tijd dat gokken verboden was.

De schrijver die als journalist voor de New York Times werkt, had nooit de behoefte om dit familieverhaal op te schrijven. Er werd ook niet over gesproken in de familie. Totdat Frankie Filia (de neef van zijn moeder) de schrijver benaderd met het verzoek om het verhaal uit te zoeken en op te schrijven.

Samen met zijn vader (de zoon van de maffiabaas) duikt hij in het verleden, dat soms humoristisch, maar ook vaak pijnlijk is. In de loop van jaren verzameld Shorto beetje bij beetje de puzzelstukjes die hij nodig heeft om alles op een rij te krijgen. Het boek is een verslag van die zoektocht, doorspekt met anekdotes en vragen die de schrijver zichzelf stelt. Ook staan enkele foto’s uit het tijdperk in het boek afgedrukt.

Centraal in het boek staat de vraag: waarom kreeg mijn vader geen rol in de organisatie – die destijds van vader op zoon ging – maar een andere jongen van buiten de familie wel?

De schrijver hoorde van zijn vader altijd dat hij weigerde om in de criminaliteit te gaan en zo gebrouilleerd raakte met opa. Maar je raadt het al: gaandeweg het verhaal blijkt dat toch wat anders in elkaar te steken.

Hiernaast is het een zoektocht naar wie Pippy diFalco heeft vermoord. De schrijver is bang dat zijn opa voor de moord verantwoordelijk is.

Het boek dat in de oorspronkelijke Amerikaanse uitgave Smalltime – A story of my family and the mob heet, is een goed geschreven en spannend familieverhaal over de Italiaans-Amerikaanse immigranten en de opkomst van de maffia in de Amerikaanse provinciesteden vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog.

Interessant voor iedereen die wil weten hoe het toch mogelijk was dat de georganiseerde misdaad zo’n grote vinger in de pap kreeg, aan de hand van het verbazingwekkende verhaal van één familie dat helemaal teruggaat tot de wortels op Sicilië. Knap werk van Russell Shorto.

Pater familias – Het verhaal van mijn familie en de gangsters
door: Russel Shorto, vertaald door: Jan Willem Reitsma
280 blz.
€ 22,99 (ook verkrijgbaar als e-book voor € 12,99)
Ambo|Anthos, maart 2021
ISBN 9789026332791

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De kinderkolonie – Manuela Piemonte

Een vriendschap – Silvia Avallone