in ,

Fotoboek: Italië in lockdown

Een leeg Italië in de nazomer van 2020 (foto's: Herman Diks)

Fotograaf Herman Diks en zijn vrouw Jacqueline hebben een camping in Frankrijk, waar ze al 30 jaar wonen. Als het kampeerseizoen ten einde loopt, gaan ze vaak voor een maand of langer naar Italië, hun andere grote liefde. Vanaf september 2020 maakten ze een mooie en tegelijkertijd beangstigende reis door een leeg Italië. Een Italië getroffen door COVID-19 en de lockdown. Een Italië zoals ze dat nooit meer hopen te zien, maar dat tegelijkertijd fascineert.

Herman legde de reis vast in duizenden foto’s, gemaakt met zijn smartphone. Juist om het klein te houden, om makkelijk foto’s te maken in alledaagse situaties die nergens écht alledaags bleken te zijn. De smartphonefoto’s zijn foto’s van een Italië dat worstelt en weer bovenkomt, na keihard getroffen te zijn door het virus.

Herman Diks: ‘Voor inwoners van Frankrijk was het reizen naar gele gebieden in Italië toegestaan dus gingen we met ons camperbusje op reis. We beseften ons toen nog niet dat we aan een unieke reis waren begonnen. Italië was leeg, toeristen waren er niet. Ik maak altijd al veel foto’s met mijn smartphone en had besloten deze reis alleen die te gebruiken. Dat bleek goed uit te komen omdat ik op deze manier veel meer foto’s kon maken zonder zo op te vallen.’

De foto’s spreken boekdelen. En dat is precies het idee dat Herman erbij had: de treffendste foto’s verwerken in een uniek boek als een verslag van Italië tijdens COVID-19. Het ontwerp is er al. De titel ook: La bella e la bestia.

Er is één probleempje. De benodigde financiën om de foto’s en bijschriften om te zetten in een écht boek zijn er nog niet. Herman en Jacqueline hebben daarom een crowdfunding opgezet. Iedereen die benieuwd is naar het eindresultaat of het een sympathiek initiatief vindt, kan een bijdrage doen om ervoor te zorgen dat het fotoboek er komt. Als het project onverhoopt niet slaagt, krijg je altijd je geld terug.

Geen rijen voor de Sint Pieter, totale rust bij het Pantheon, de Trevifontein voor jezelf, het zijn herinneringen die onmiddellijk naar boven komen bij het virtueel doorbladeren van Hermans foto’s. Maar zijn impressies zijn ook een mene tekel. Er gaat een immense hoeveelheid menselijk leed achter schuil en de economische en sanitaire gevolgen van de pandemie zullen hoe dan ook nog lang voelbaar blijven.

Joost Flamand, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden te Rome, Italië

Hier is een impressie van de foto’s die Herman tijdens de lockdown in Italië maakte:

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 keer anders-dan-anders ontbijten op z’n Italiaans

9 geweldige Lego-dozen voor Italië-fans