in

De meestgebruikte Italiaanse zoektermen van 2020

De belangrijkste zoektermen in Italië in 2020 (bron: Year in Search)

Hoe kunnen we Italië samenvatten in 2020? Bijvoorbeeld door te kijken naar de 10 meest gebruikte zoektermen die Google heel handig voor ons op een rijtje heeft gezet. Het zal geen verrassing zijn dat veel van de populairste zoektermen rechtstreeks te maken hebben met datgene wat ons in 2020 allemaal bezighield.

10. Protezione Civile

De Protezione Civile, hetgeen ‘burgerbescherming’ betekent, staat op nummer 10 in Italië. De Protezione Civile is in Italië belangrijk bij rampen en dit was natuurlijk een rampjaar! Echter, de Protezione Civile geeft ook de officiële coronacijfers en die zijn door veel Italianen opgezocht, zo blijkt. 

Wereldwijd staat ‘Google Classroom’  op nummer 10 en in Nederland ‘Joe Biden’.

9. Contagi

Het woord ‘contagi’ wil zeggen besmettingen. Het woord ‘contagi ‘ is meervoud van ‘contagio’ en komt van het werkwoord ‘contagiare’. Het komt uit het Latijn. Het bestaat uit ‘con’ en ’tangere’ (aanraken) (in het Italiaans is dat ’toccare’). Maar de etymologie terzijde… Gezien het coronajaar is het niet verwonderlijk dat ‘contagi’ op nummer 9 staat. En we zijn nog niet van de ziekte-zoekwoorden af!

Wereldwijd staat op nummer 9 ‘Joe Biden’ en in Nederland ‘corona dashboard’.

8. Meet

Het achtste meest gezochte woord in Italië op Google is ‘Meet’. Dit zullen de meeste mensen wel kennen. De videocommunicatiesoftware van Google. Ook in Italië zijn we massaal aan het ‘videochiamare’ geslagen (videobellen).

Wereldwijd staat op nummer 8: ‘coronavirus symptoms’ en in Nederland ‘iPhone 12’. Tja, ga daar maar eens goed over nadenken, zeker als je ziet dat dit zoekwoord alleen in Nederland in de top 10 thuishoort!

7. Kobe Bryant

Italië was trots op Kobe Bryant, de basketballer die in januari is overleden. Bryant heeft namelijk van zijn 6de tot zijn 13de in Italië gewoond, waar zijn vader bij verschillende basketbalclubs heeft gespeeld en Kobe ook leerde basketballen.

Wereldwijd staat op nummer 7 ‘coronavirus update’ en in Nederland ‘Fred van Leer’. Ik heb werkelijk geen idee wie dat is, maar ik woon dan ook in Italië!

6. Maradona

Hoe kan hij ontbreken… Maradona! De held van Italië en vooral van Napels. Dagen ging het nergens anders over in dit voetbalminnende land en wellicht zouden dat weken zijn geweest als we niet door een virus werden geplaagd dat alles op z’n kop zet.

Wereldwijd stond ‘India vs New Zealand’ op nummer 6 en ik vermoed dat dat met cricket te maken heeft. In Nederland staat ‘Kobe Bryant’ op nummer 6.

5. DPCM

Italie wordt geregeerd door DPCM’s. Dit woord staat op nummer 5. De Italiaanse premier maakt regels met deze documenten die vervolgens per direct ingaan. Een DPCM is een Decreto del Presidente del Consiglio dei Ministri. Dan is DPCM toch wel handiger om uit te spreken. De lockdowns en nog wat andere zaken krijgen de Italianen op deze manier voor hun kiezen. Er is protest geweest dat de premier het parlement meer moet betrekken, maar tot nu toe vliegen de DPCM’s ons nog altijd om de oren.

Wereldwijd staat op nummer 5 het zoekwoord IPL. Dat staat waarschijnlijk voor ‘Indian Premier League’. In Nederland staat ’Snappet’ op 5. Iksnappetniet, maar Nederlanders waarschijnlijk wel!

4. Weschool

Naar school gingen we in 2020 meestal online. Althans, degenen die goed internet hebben en zich een laptop, tablet of een smartphone konden veroorloven. Hoe dan ook, het Italiaanse systeem dat online onderwijs mogelijk maakt heet ‘Weschool’ en dat is de zoekterm die op de vierde plaats staat in Italië.

Wereldwijd staat daarentegen ‘Zoom’ op nummer 4, een programma om online vergaderingen mee te kunnen hebben. In Nederland staat ‘coronavirus Nederland’ op nummer 4.

3. Classroom

Het derde meest gezochte woord in Italië in 2020 is ‘Classroom’. Classroom is het programma van Google dat lesgeven op afstand mogelijk maakt. Blijkbaar gebruiken meer scholen Classroom dan Weschool? Hoe dan ook, online school was in Italië in 2020 een bijzonder belangrijk onderwerp.

Op nummer 3 wereldwijd staat ‘Kobe Bryant’ en in Nederland ‘verkiezingen Amerika’.

2. Elezioni USA

In Italie was ook grote belangstelling voor de Amerikaanse verkiezingen. De tweede plaats is voor de zoekterm: ’Elezioni USA’.

Wereldwijd was het ‘election results’ en in Nederland stond ‘RIVM’ op nummer 2.

1. Coronavirus

Ook dit zal geen verrassing zijn… Coronavirus wint het overal! In Italië, wereldwijd en in Nederland en België is er het meest op coronavirus gezocht.

Wat personen betreft staat in Italië de naam Alex Zanardi op nummer één. Alex Zanardi is in Italië een held. Hij was een succesvolle coureur maar verloor beide benen bij een ongeluk. Hij is toen van sport veranderd en gaan handbiken waarmee hij marathons deed en triatlons.

Helaas raakte hij dit jaar opnieuw betrokken bij een ongeluk, deze keer tijdens een benefietwedstrijd op zijn handbike is hij in botsing gekomen met een truck. iedereen in Italië hoopt dat hij goed door alle operaties komt en er wordt veel over hem gepraat. Het symbool van doorzettingsvermogen en kracht.

Nummer twee van de meest gegoogelde personen is Silvia Romano. Silvia is een Italiaanse vrijwilliger die in Kenya is ontvoerd en 16 maanden vast heeft gezeten. Toen ze uiteindelijk is bevrijd was ze bekeerd tot de islam. Dat heeft niet iedereen haar in dank afgenomen.

We kijken allemaal met spanning uit wat het nieuwe jaar ons gaat brengen! Laten we hopen dat coronavirus in elk geval van de eerste plaats wordt verdrongen en dat er iets positiefs voor in de plaats komt.

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In Rome is een nieuwe kerstrel geboren

Nieuw: Dit is Italiaans