Het Colosseum van Rome in Lego - de grootste Legodoos ooit (beeld: Lego)
in

9 geweldige Lego-dozen voor Italië-fans

Ben je fan van Lego én Italië (en volgens ons moet die groep gigantisch groot zijn), dan vind je hier een paar fantastische cadeaus voor jezelf. Of voor een andere Lego- en Italië-fan.

Let op: sommige van deze dozen zijn zeldzaam of zelfs al niet meer te koop. En zeldzame Lego-dozen kunnen flink in waarde stijgen (wel 10-15% per jaar, wat de aandelenmarkt verslaat!). Sla dus je slag zolang het nog kan!

1. Colosseum

Er zijn weinig dingen die zich kunnen meten met de grootsheid van het Colosseum in Rome. Dit epische Lego-bouwwerk voor volwassenen uit de Creator Expert-serie bevat maar liefst 9036 steentjes (en is daarmee de grootste Lego-set ooit!) en omvat alle details van wat misschien wel het beroemdste voorbeeld van de Romeinse architectuur is.

Duidelijk te zien zijn het noordelijke deel van de buitenmuur, inclusief de iconische bogen. Het Colosseum van Lego bestaat uit 3 verdiepingen en heeft de kenmerkende Dorische, Ionische en Korintische zuilen. Het model staat op een ovalen basis, die je makkelijk kunt verplaatsen, zodat je het als blikvanger op verschillende plekken in je kamer neer kunt zetten.

Kortom, een geweldige doos voor Lego- én Italiëfans. Om jezelf mee te verwennen of als cadeau te kopen voor een andere fan.

2. Trevifontein

Een ander Romeins iconisch bouwwerk is de Trevifontein. En ook deze kun je van Lego maken. In de Architecture-serie van Lego vind je de beroemdste fontein ter wereld terug als een schaalmodel van 731 Lego-steentjes.

De Fontana di Trevi is een ontwerp van Nicola Salvi, die de realisatie ervan echter niet meemaakte. 11 jaar na het overlijden van Salvi maakte de beeldhouwer Pietro Bracci de fontein af in 1762. De totale bouw nam 30 jaar in beslag.

Nu, na ruim 250 jaar, trekt de fontein nog elke dag duizenden bezoekers die allemaal een muntje over hun schouder gooien om zich te verzekeren van een terugkeer naar Rome.

In dit gedetailleerde model zijn de standbeelden Oceaan, Overvloed en Gezondheid eveneens verwerkt. De doorschijnende blauwe Lego-stenen creëren het watereffect.

In de Architecture-serie van Lego zijn ook prachtige full-colour boekjes met feiten, afmetingen en wetenswaardigheden van de bouwwerken opgenomen.

Een zeer mooie en zeldzame Lego-doos.

3. De skyline van Venetië

Veel minder steentjes bevat de doos Venetië uit dezelfde Architecture-serie. Maar het gaat ook niet per se om het aantal steentjes, maar om de manier waarop dit andere Italiaanse icoon tot leven wordt gebracht in Lego.

Deze skyline van Venetië omvat de beroemde Rialtobrug, de Basiliek van San Marco, de Campanile van Venetië, de zuilen met de Heilige Theodorus en de gevleugelde leeuw van San Marco met de Brug der Zuchten.

Prachtig op schaal uitgevoerd met een sokkel inclusief naamplaatje. Een mooie doos om te etaleren op kantoor of in de huiskamer. Helaas is deze Lego-doos inmiddels uit de handel genomen. Je zult hem dus op Marktplaats of op een andere plek moeten scoren.

4. De Scheve Toren van Pisa

Natuurlijk, de Toren van Pisa. Hoe kan die ontbreken in deze rij met iconische Lego-bouwwerken uit Italië? Jammer genoeg is ook deze doos inmiddels niet meer verkrijgbaar via de officiële kanalen. Wel is hij op sommige websites en via Marktplaats nog te vinden.

De Toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een zogenoemde campanile) bij de kathedraal van Pisa (Duomo di Pisa) op het Piazza dei Miracoli. De bouwmeesters waren Gugilmo en Buonanno, die prutswerk leverden, want de toren begon vrijwel direct over te hellen. Maar ja, als dat niet was gebeurd, was deze Scheve Toren dan zo’n icoon geworden?

De Lego-doos bevat 345 blokjes.

5. Fiat 500

Snel door naar een Italiaans icoon dat op het moment van schrijven wél leverbaar is. Mocht ook jouw hart sneller gaan kloppen van de originele Fiat 500, dan adviseren we je snel toe te slaan. Zeldzame dozen als deze zijn een investering waard!

Deze Fiat 500 uit de Creator-serie van Lego is een eerbetoon aan Italiaans design. Een doos van 960 stukjes met bijzonder veel details. Aanbevolen voor tieners en volwassen bouwers.

Deze Fiat 500 van eind jaren 60 bevat details als een bagagerek met koffer, een dak dat open kan, evenals deuren, een motorkap en een achterklep. Daarnaast is het interieur gedetailleerd nagebouwd. Om het la dolce vita-gevoel van deze doos compleet te maken, vind je in de doos ook een schildersezel met een schilderij van de auto voor het Colosseum in Rome.

6. Lamborghini Sián FKP 37

Ben je een fan van moderne techniek, Italiaans design én uitdagende Lego? Dan is deze Lamborghini Sián FKP 37 in een schaal van 1:8 dé Italiaanse Lego-doos voor jou.

Deze limegroene supercar heeft alles wat je Lego-hart sneller doet kloppen. Een complete en écht werkende schakelbak, vleugeldeuren, een beweegbare spoiler en tal van authentieke details. Deze Technic Lego-doos wordt aanbevolen voor volwassen bouwers en is al net zo’n technisch hoogstandje als het origineel.

Met 3696 steentjes ben je wel even zoet.

7. Ducati Panigale V4 R

Hou je van Italiaanse motoren? Dan zul je deze Ducati Panigale van Lego Technic ook geweldig vinden. Het klassieke rode kleurschema brengt de Italiaanse flair tot leven. Deze doos is bedoeld voor bouwers vanaf 10 jaar.

646 stenen, echte schuifremmen, werkende versnellingen en voor- en achtervering. Deze Lego-motor is een prachtige replica van de iconische Italiaanse motor. De verhoudingen komen exact overeen met het origineel.

Het is bovendien een leerzame set doordat hij in detail laat zien hoe een tandwielmechanisme werkt. Eerst lekker bouwen en daarna trots uitstallen in de kamer, dus!

8. Ferrari F40 en andere Ferrari’s van Lego

De Ferrari F40 is de laatste Ferrari die werd gebouwd onder toezicht van Enzo Ferrari zelf. Op elke jongenskamer aan het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 hing de poster van deze supersportwagen. Mocht je ‘m hebben gemist (en hem niet toevallig in je garage hebben staan), dan kun je hem ook bouwen als uitdagende Lego-set.

Als je hem tenminste kunt vinden. Want deze über-Ferrari is helaas ook uit de handel. Heb je de doos thuis? Goed bewaren, want deze wordt geld waard!

Gelukkig zijn er nog wel wat alternatieven te koop, die minstens zo uitdagend zijn. Zoals deze voordelige Ferrari F8 die ook voor kinderen een leuke uitdaging vormt:

Meer uitdaging nodig? Probeer dan deze Ferrari 488 GTE Le Mans-racer van technisch Lego:

Of bouw deze Ferrari F1-wagen uit de Lego Racers-serie van bijna duizend steentjes:

9. Een Vespa 125 uit de sixties

Om dit geweldige rijtje met op Italië geïnspireerde Lego-dozen mee af te sluiten een heuse klassieke Vespa 125 uit de jaren 60. Kijk eens naar dit babyblauwe Italiaanse icoon met z’n vele details. Is het geen plaatje?

Deze Lego-Vespa heeft 1106 onderdelen en is een uitstekende replica op schaal van de originele Vespa 125. Als accessoires bouw je met deze Lego-doos voor volwassenen ook een bosje bloemen, een kratje voor op het bagagerekje achterop en een bosje bloemen voor la mamma.

Net als de echte Vespa-scooter is dit bouwbare model voorzien van enkelzijdige voorwielophanging, 2 zadels, een afneembare motorklep met een van Lego-stenen gebouwde motor eronder en een werkende standaard plus een werkend stuur.

Je eigen Italië-bouwwerken van Lego?

En, wat is jouw favoriete Italiaanse Lego-doos?

Heb je zelf een mooi Lego-bouwwerk met een Italiaans tintje gemaakt? Dat is natuurlijk helemaal supergaaf. Laat het ons weten en stuur een foto of video van jouw creatie in.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fotoboek: Italië in lockdown

Op zoek naar een nieuw huis in Italië – deel 1