in , ,

Geniet eens van een andere kant van Rome

Als je al een keer naar Rome bent geweest dan heb je de belangrijkste bezienswaardigheden vast al gezien. De volgende keer dat je naar Rome gaat (heb je wel een muntje over je schouder gegooid in de Trevi-fontein?) pak het dan eens wat anders aan. Ga deze keer vooral die dingen doen die toeristen níet doen.

Neem een voorbeeld aan de Romeinen en maak la dolce vita eens mee als een echte local met onderstaande tips. Ook als je nog nooit eerder in Rome bent geweest is het natuurlijk leuk om de toeristische attracties af te wisselen met wat minder voor de hand liggende bezienswaardigheden. 

Bar Pompi

Dat je tiramisu in ieder geval een keer geprobeerd moet hebben in Italië, dat is zeker. Natuurlijk is het heel verleidelijk om tijdens een wandeling op Piazza Navona of Campo dè Fiori een willekeurige ijssalon binnen te stappen. De tiramisu van Beppe zal toch zeker niet veel verschillen van die van Peppino?

Dat bewijst maar weer dat bar Pompi een van de best bewaarde geheimen van Rome moet zijn. Want de tiramisu die familie Pompi maakt, daar kunnen zowel Beppe als Peppino nog wel het een en ander van leren! Bar Pompi heeft vier vestigingen in Rome waarvan de vestiging in Via Albalonga het eerste verkooppunt was en tevens nog steeds het meest populaire. Wij raden je aan vooral de tiramisù met aardbeien te proberen!

De beroemde tiramisu van Bar Pompi in Rome (photo credit)
De beroemde tiramisu van Bar Pompi in Rome (photo credit)

Terrasje met een uitzicht

Er klinkt niets beter dan een terrasje pakken ergens in de buurt van het Colosseum. Zodat je tijdens je welverdiende pauze nog wat spectaculaire selfies kunt maken van jezelf met een glaasje wijn en natuurlijk met het Colosseum op de achtergrond. Helaas zijn deze terrasjes voor de uitbaters kleine goudmijntjes en worden er daarom zo veel mogelijk tafeltjes op zo weinig mogelijk vierkante meters geplaatst. Gevolg: echt rustig genieten is er niet bij want de buren zitten bijna bij je op schoot.

Hoge prijzen

Na afloop mag je ook nog een recordbedrag voor je glaasje wijn afrekenen en de service van de obers was nou ook niet echt iets om over naar huis te schrijven. Nee, de locals zouden daar nog niet dood gevonden willen worden. Loop de volgende keer eens een paar honderd meter door naar het Parco di Colle Oppio. In dit mooie park heb je prachtige uitzichten op het Colosseum en in de kleine kiosk kun je in alle rust genieten van je normaal geprijsd drankje.

Parco di Colle Oppio (photo credit)
Parco di Colle Oppio (photo credit)

Ridders van Malta

Het zal niet in elke reisgids vermeld staan en eerlijk is eerlijk: het is waarschijnlijk de kleinste bezienswaardigheid van Rome. Maar daarom zeker niet minder de moeite waard! Waar we het over hebben? Het sleutelgat van het hoofdkantoor van de Ridders van de Orde van Malta! Als je door dit sleutelgat kijkt dan zie je een tuinpad met heggen langs beide zijden die de Sint-Pietersbasiliek perfect omlijsten. Het hoofdkantoor van deze mysterieuze Ridderorde vind je op het plein dat ook naar deze Ridderorde vernoemd is: Piazza dei Cavalieri di Malta.

Het Aventijnse Sleutelgat bij de kerk van de Maltezer Orde (beeld: YouTube)

Sprookjeswijk

Als je in Rome bent dan zal één ding je zeker niet ontgaan zijn; de enorme chaos. Van claxonconcerten die vroeg in de ochtend al beginnen tot de grote menigte mensen die in elke hoek van Rome lijkt te zijn. Toch zijn er plekken in Rome waar je je even af kunt zonderen van de drukte en waar je je voor een moment in een sprookje waant. De wijk Coppedè (vernoemd naar de architect) is hier een voorbeeld van. Officieel is het eigenlijk geen wijk, maar in de volksmond wordt het toch zo genoemd.

Het gebied staat vol met imposante gebouwen in een mix van de stijlen Liberty, Gotiek en Art Deco. Gelijk al bij binnenkomst in de wijk hangt er een smeedijzeren kroonluchter onder een booggewelf dat de eerste twee gebouwen met elkaar verbindt. Deze straat leidt je vervolgens naar het centrale plein Piazza Mincio waar je de fontana delle rane (fontein van de kikkers) kunt bewonderen. En zo zijn er talloze aparte details en decoraties te vinden op de twintigtal gebouwen, sommige zelfs met heuse torens!

Rome off the beaten path 

Meer tips voor Rome off the beaten path vind je op Stedentrip Rome. Ben jij al vaker in Rome geweest? Wat zijn jouw exclusieve Rome-tips? We horen ze graag van je!

Foto boven: Quartiere Coppedè

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Column: de zomer is voorbij. Of nog niet?

Column: mi sono innamorata