in , ,

Grosseto en omgeving verkennen in Zuid-Toscane

Piazza Dante in Grosseto met standbeeld en provinciehuis (foto's: Hennemieke Könings)

Het zuiden van Toscane stond al lang op mijn lijstje. Een groot deel van de kuststrook bestaat uit de Maremma, een natuurgebied met veel lagunes. Maar er is ook een gebied met een schat aan tradities, cultuur en een fantastische keuken. Met als basis Marina di Grosseto hebben we diverse uitstapjes gemaakt.

Ga je even mee op ontdekkingsreis naar Zuid-Toscane?

Verkennen van Zuid-Toscane vanuit Marina di Grosseto

Grosseto

Grosseto is een stadje met een Etruskische oorsprong en tegelijk de hoofdstad van de provincie. Ondergewaardeerd bij veel toeristen, maar met zijn prachtig intacte zeskantige stadsmuur en centrale plein echt de moeite waard om te bezoeken. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Grosseto omringd door moerassen. Na het droogleggen hiervan werd de vruchtbare grond benut en zo is de Maremma ontstaan.

Pijnbomen in de Maremma

De beste manier om de stad te verkennen is via een wandeling tegen de klok in om de stadsmuren, startend bij Cassero Senese aan de via Aurelio Saffi. Zo loop je langs onder andere het natuurhistorisch museum van de Maremma, diverse kerken, een klooster met een bron, het archeologisch museum en een theater. In het centrum ligt het elegante piazza Dante met vlakbij de kathedraal.

Palazzo Aldobrandeschi aan Piazza Dante in Grosseto

Bezienswaardigheden in Grosseto

  • De kathedraal uit de 12de eeuw.
  • De zeshoekige stadsmuur uit de 16de eeuw.
  • Fortezza Medicea – de middeleeuwse versterkingen in de stadsmuur.
  • Diverse musea, waaronder het archeologisch museum met Romeinse en Etruskische kunstvoorwerpen en het Natuurhistorisch Museum van de Maremma.
  • Fortezza Medicea.
  • De zetel van de provincie Grosseto aan het Piazza Dante: Palazzo Aldobrandeschi.
  • Gebouwen in Jugendstil als Palazzo Tognetti en Palazzo del Genio Civile in het oude stad, en sommige gebouwen in de wijk Porta Nuova.
  • Standbeel van Leopold II van Toscane op het midden van het Piazza Dante, gebeeldhouwd in 1846 door Luigi Magi.

Castiglione della Pescaia

Even ten noorden van Marina di Grosseto ligt aan zee het stadje Castiglione della Pescaia, ooit een vissersplaatsje. Dit stadje is op een rots gebouwd, omringd door oude stadsmuren en heeft een middeleeuws centrum met mooie straatjes waar je eindeloos kunt slenteren. Boven op de rots ligt het 15e eeuws kasteel en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de Tyrreense zee en de eilanden voor de kust.

Dit jaar waren er zeer weinig toeristen uit het buitenland, wel veel Italiaanse toeristen. Ik kreeg de indruk dat hier nog geen massa toerisme is maar het plaatsje heeft wel hele leuke winkeltjes en volop terrassen en restaurants waar je heerlijk verse vis kunt eten. Ook komen mensen na een dag strand lekker in de schaduw een aperitivo drinken. Omdat het nogal warm was, zijn wij er eigenlijk vooral ‘s avonds geweest, erg gezellig en sfeervol.

Capalbio

Ruim een uur rijden ten zuiden van Marina di Grosseto ligt het kleine ommuurde stadje Capalbio. Ten zuidoosten van Capalbio ligt de Giardino dei Tarocchi (tarottuin) van beeldend kunstenares Niki de Saint Phalle. Zij heeft hier 20 jaar aan gewerkt met als resultaat een prachtige tuin met kleurrijke beelden van de archetypen die op tarotkaarten staan.

Niki de Saint Phalle heeft zich laten inspireren door Gaudí en dat is te zien, met miljoenen tegeltjes die staan te schitteren in de zon. Je kunt niet anders dan heel vrolijk en geïnspireerd worden!

Aansluitend hebben we een aperitief gedronken in Capalbio met zijn leuke steegjes. Er schijnen hier fantastische restaurants zijn. Daarna zijn we doorgereden naar het schiereiland bij Orbetello, Monte Argentario. Hier wilden we een van de twee havenplaatsen Porto Ercole (zuidkant) of Porto Santo Stefano (noordkant) bezoeken.

Porto Santo Stefano

We kozen voor de laatste – wat een prima keuze bleek – en hebben daar op een terras heerlijke spaghetti alle vongole gegeten met uitzicht op zee. Echt een sfeervol havenplaatsje, met jachten, vissersbootjes en een lange boulevard met veel restaurants.

Spaghetti alle Vongole

De pastelkleurige huizen die tegen de heuvel zijn gebouwd geven echt het mediterrane sfeertje waar we zo van houden, wij hadden hier best wat langer willen blijven! Van een Italiaanse dame kregen we de tip om ook nog het mooie havenstadje Talamone te bezoeken, gelegen aan de zuidkant van het nationaal natuurpark Maremma. Helaas zijn we daar niet meer aan toe gekomen.

Saturnia

Een andere mooie plek die we bezocht hebben (ook ruim een uur ten zuiden van Marina di Grosseto) zijn de Cascate del Mulino, een van de twee watervallen met thermale baden bij Saturnia. Gelegen in het zuidelijkste deel van Toscane, en een beetje verstopt tussen de heuvels ligt daar opeens een wellnessgebied midden in de natuur. De Etrusken hebben vroeger al ontdekt dat dit heilzaam water is.

De Cascate del Mulino zijn vrij te bezoeken, handdoeken/waterschoenen/goede zonnebrand mee is wel een must. Al gauw dompel je je onder in het heerlijk warme water (temp. 37 graden Celsius) vol met magnesium, carbonaat en algen waar je een heel zacht huidje van krijgt en totale ontspanning ervaart. De zwavelgeur neem je dan wel voor lief!

Cascate del Mulino
Via della Follonata, 58014 Saturnia, Manciano Grosseto.

De stranden van Zuid-Toscane

Een groot deel van de kuststrook van Zuid Toscane loopt heel geleidelijk af, wat prettig is voor kleine kinderen. In Zuid-Toscane zijn de allermooiste stranden het strand Le Rocchette vlakbij Castiglione della Pescaia en Cala Violina (wel beperkte parkeerplekken dus heel vroeg gaan en eerst ongeveer 25 minuten wandelen door het bos).

Bij beide stranden is het water van de Tyrreense zee glashelder. Ook de Italianen zelf zijn dol op deze stranden. Gelukkig liggen er rondom Castiglione zo’n 20 stranden dus er is keuze genoeg, zowel qua vrije stranden als stranden met ligbed en parasol.

Tekst en foto’s: Hennemieke Könings

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Campo Imperatore

Campo Imperatore: alpinisme en wild west in Abruzzo

Succes voor Big Mamma’s Cucina Popolare