in

Het kind uit Toscane – Rhys Bowen

Feelgood-vakantielectuur voor als je even niet naar Italië reist

Het kind uit Toscane
Het kind uit Toscane

Rhys Bowen is het pseudoniem van de Britse schrijfster Janet Quin-Harkin, die bekendstaat om de mysterieuze romans die ze schrijft. Haar nieuwste roman Het kind uit Toscane (originele titel: The Tuscan Child) is hier geen uitzondering op.

Het leuke voor Italië-liefhebbers is natuurlijk dat dit boek zich voor een groot deel in de heuvels van Toscane afspeelt. Als setting heeft de auteur gekozen voor het fictieve dorpje San Salvatore, dat in de buurt van Lucca zou moeten liggen.

De hoofdpersoon Joanna Langley reist aan het begin van de jaren 70 af naar het Toscaanse platteland. Dat doet ze nadat haar vader overleed en ze in zijn spullen een ongeopende envelop met een brief gericht aan een jonge vrouw vindt, waarin haar vader het heeft over ‘een kind waar ze goed voor moet zorgen’.

De brief was naar een adres in San Salvatore gestuurd, maar kwam terug met het opschrift ‘Onbekend op dit adres, retour afzender’. Joanna is uiteraard geïntrigeerd. Ze weet dat haar vader als piloot in de oorlog boven Toscane is neergehaald, maar van een vrouw en een kind weet ze niets…

Wanneer ze – verbazingwekkend snel – Italiaans heeft geleerd en met de trein, de bus en een lift uiteindelijk in het slaperige dorp belandt blijkt het mysterie alleen maar groter te worden. Want als er bij Joanna’s verblijfplaats in een schuurtje bij haar gastvrouw in de tuin een dode valt, is Joanna zelf misschien wel in gevaar. Is er soms iemand die niet wil dat het verleden opgerakeld wordt?

Wat begint als een roman verandert halverwege in een milde thriller, zonder dat de schrijfster haar aandacht voor beschrijvingen van de mooie Italiaanse omgeving en vooral de heerlijke Toscaanse gerechten uit het oog verliest. En dan komt er ook nog wat romantiek om de hoek kijken, want in essentie is dit een liefdesverhaal.

Het verhaal wordt afwisselend vanuit het perspectief van Joanna’s vader Hugo in december 1944 vertelt en vanuit het perspectief van Joanna’s zoektocht in het voorjaar van 1973. Dat zorgt ervoor dat je het mysterie vanuit twee kanten beziet en maakt het aantrekkelijk om door te lezen.

Maar dat is slechts een klein detail, dat niet afleidt van het verhaal. Het kind uit Toscane een echt romantisch feelgood-boek met een vleugje spanning. Geen hoogdravende literatuur, maar precies zo’n laagdrempelig boek dat je graag op een tripje naar je Toscaanse agriturismo zou willen lezen.

Jammer genoeg lijkt het er door de coronacrisis op dat we nog maanden moeten wachten voordat we weer veilig naar la bella Italia af kunnen reizen. Maar goed, met een boek als dit kunnen we ook thuis op de bank genieten van wat deze luchtige en goed leesbare combinatie van mysterie, romantiek en Italië.

Het kind uit Toscane (inkijkexemplaar)
door: Rhys Bowen (pseud. van Janet Quin-Harkin), vertaald door: Fanneke Cnossen
384 blz.
€ 19,99 (ook als e-book beschikbaar voor € 7,99)
Karakter Uitgevers, januari 2019
ISBN 9789045219363

Edward Hendriks

Geschreven door Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Opgesloten in Rome!

Olivetti in het Design Museum Londen

Olivetti: wat ging er mis?