in ,

Pasta grannies van Vicky Bennison

Geheime familierecepten van oma’s uit heel Italië

Pasta Grannies kookboek 01
Pasta grannies, wat je kunt leren van Italiaanse oma's die al decennia lang pasta maken (foto's: Lotje Lomme)

Pasta maken, het is mijn vertrouwde toeverlaat als ik niet zo lekker in mijn vel zit en ik het liefste iets met mijn handen doe. Soms ga ik tuinieren (en met de schop het onkruid te lijf), andere keren ga ik verwoed het stof op de kasten te lijf (dat gebeurt minder). Maar altijd is er de pasta waar ik op kan rekenen. Een troostrijke bezigheid die ook nog eens altijd lof oogst aan tafel.

Ik begon met tagliatelle en ravioli in 2011 toen ik mijn eerste kind kreeg en het mij niet lukte het werk en het moederschap te combineren. Ik stopte tijdelijk met werken, maar werd er ook nerveus van om de hele dag naar mijn kind te kijken. En dus leerde ik de pastamachine te gebruiken.

Pasta Grannies kookboek 05
De inhoud van het Pasta grannies-kookboek

Troost én succes

Toen ik naar Schoonhoven, Zuid-Holland verhuisde in 2016 wilde ik daarmee verder. Ik plaatste een bericht dat ik pasta maakte in de lokale kopen-en-verkopen Facebookgroep en kreeg heel veel reacties van enthousiaste stadsgenoten. Ik voelde me thuis en het leverde me bovendien veel volgers op op mijn Facebookpagina en daarmee lukte het mij ook een publiek te bereiken voor mijn taaltrainingen Italiaans waar ik in september dat jaar mee startte.

Traditionele pastarecepten die van generatie op generatie worden doorgegeven

Mijn school groeide in 4 jaar uit tot zo’n 70 leerlingen en een tijd lang maakte ik alleen pasta voor mijn eigen gezin, druk als ik was met lesgeven. In de tussentijd had ik bij mijn studenten al eens het YouTube-kanaal van de Pasta grannies aanbevolen.

In de les keken we een filmpje en er was niemand die onbewogen bleef bij het zien van de nonne aan het werk. In december 2019, toen ik opnieuw minder goed in mijn vel kwam te zitten, herinnerde ik me mijn vroegere geluk: de pastamachine en de schoonheid van mooi gevouwen tortellini.

Een leven lang pasta

Pasta maken is een levensstijl en hoewel het woord ‘levensstijl’ ongetwijfeld iets is van dit millennium, zie je dit terug in het boek Pasta grannies.

De verhalen van omaatjes uit heel Italië zijn aandoenlijk. Hun band met de pasta levenslang. Ze vertellen hoe ze als kind begonnen, het ‘vak’ leerden van hun moeder op hun 9de en hoe het een rol speelt in hun dagelijks leven. Hoe ze pasta op hun eigen manier een leven lang met liefde klaarmaakten voor hun gezin en de restjes aan de kippen voerden.

De recepten die in dit boek staan zijn origineel en de combinatie met het YouTube-kanaal waar je kunt zien hoe je Sardijnse culurgiones moet vouwen is ideaal.

Leuk is ook het recept voor Bolognese passatelli. Elk recept is een persoonlijk verhaal en een eerbetoon aan de oma van wie het komt. De verhalen zijn liefdevol opgetekend en op YouTube kun je de desbetreffende oma opzoeken en haar live aan het werk zien.

De gerechten zijn vaak eenvoudig, met maar enkele, goede ingrediënten. Ze geven het woord ‘eenvoudig’ de positieve connotatie die het verdient. Pasta met bonen en tomatensaus, gnocchi met room en kaas. Dat soort werk.

Mangia, mangia!

Oma als geniale influencer

Het marketingconcept is natuurlijk geniaal. Daar had een Italiaan op moeten komen. Maar het was de Amerikaanse Vicky Bennison. Zoals er inmiddels veel mensen buiten Italië hebben begrepen wat die Italiaanse traditie nou precies is.

Waar veel Italianen inmiddels door een hogere arbeidsmarktparticipatie van vrouwen overgeschakeld zijn naar makkelijke kant-en-klaarmaaltijden, is de slow food-beweging naar andere landen doorgesijpeld.

Natuurlijk heb je in Bologna nog La Vecchia Scuola (ook heel authentiek YouTube-materiaal) of L’antica aguzzeria del cavallo waar ik al eens een blog over schreef.

Zo heeft elke stad nog haar pasta, botteghe en pastascholen. Maar goed én leuk zijn ze inmiddels ook buiten Italië.

Persoonlijke recepten van Italiaanse oma’s

Imaikouba bijvoorbeeld (een Japanse pastagereedschapmaker) en Pastaio Via Corte uit de Verenigde Staten.

De Italiaanse schrijfster Giulia Blasi mag zich dan ergeren aan Duitse foodbloggers die haar vertellen hoe ze dé pasta carbonara moet maken, feit is dat sommige buitenlanders, zoals Vicky Bennison, het maken van goede pasta helemaal hebben omarmd.

Zij zullen zelf een pasta granny worden, in hun tijd en op hun manier. Ik ben er zelf één van. Dat heb je nou eenmaal met succesverhalen.

Pasta Grannies (inkijkexemplaar)
door: Vicky Bennison, vertaling: Aniek Njiokiktjien
fotografie: Emma Lee
240 blz.
€ 27,99
Karakter Uitgevers, februari 2020
ISBN 9789045219578

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 mooiste plekken in Veneto

De 10 mooiste plekken in Veneto

Italiaanse series op Netflix kijken

8 bingewaardige Italiaanse series op Netflix