in

Hoe eet je pizza? 8 Italiaanse gewoontes

pizza met friet - heel normaal in italie
Hoe eet je zo'n Italiaanse pizza nu eigenlijk? (foto: Edward Hendriks)

Ik ben nog aan het bijkomen van de cultuurshock. Gisteren ging ik met mijn orkest van 25 man eten bij de plaatselijke pizzeria. Ga je naar de pizzeria, dan ga je niet echt uit eten. De meeste Italianen zien de pizzeria toch als een soort snackbar, waar je de voetbalwedstrijd van Juventus in goed gezelschap kijkt. Hier kom je niet om uitgebreid te dineren, maar voor een lekkere, foute pizza. 

Een avond in een pizzeria

Na een succesvol concert of het eindexamen van je studie ga je voor de pizzata. Een avond pizza eten met klasgenoten of kennissen. In Italië is dit een ware traditie. Zo kwam het dat ik gister met 24 anderen in een kleine ruimte gepropt werd. We gingen een ‘giro pizza’ doen en tijdens deze avond kwam ik achter een aantal bijzondere Italiaanse gewoontes.

Italiaanse gewoontes bij het eten van pizza

Welke gewoonten hebben Italianen bij het eten van de pizza? Ik som de gebruiken voor je op.

1. In de pizzeria is patat (pattatine fritte) een voorgerecht

Tot mijn schrik werden er als hoofdgerecht frietjes besteld. Ja, je hoort het goed, in Italië combineren ze junk food met junk food. Volgens de meeste Italianen is een pizza trouwens gewoon gezond, dus dat kan prima. Ik denk dat ze stiekem wel beter weten. Nu je het Italiaanse woord weet, weet je ook dat het niet patat óf friet is, maar gewoon allebei.

2. Bij de pizza drinken de meeste Italianen bier

Bij mijn pizza bestel ik meestal een rood wijntje of water. Gisteren heb ik geleerd dat er maar één drank is die echt bij pizza past. Bier heeft de voorkeur van de meeste Italianen. Er worden kannen vol bier geserveerd die even zo snel in de keel verdwijnen. Frisdrank kan trouwens ook gewoon bij de pizza.

3. Pizza eet je hoe jij het wilt

Vergeet alles wat je verteld is. Pizza eet je zoals je je voelt. Dat kan met mes en vork, maar ook met je handen. Hoe doe je dat en blijf je nog een beetje elegant? Snijd een stuk pizza af, vouw het dubbel en eet het met veel smaak op. Is de pizza in het midden nog een beetje nat? Vouw dit stuk dan naar binnen met je vork om ongelukjes te voorkomen.

4. Tijdens het eten van de pizza praat je luid en met veel handgebaren

Je gaat niet naar de pizzeria om pizza te eten. Hier kom je vooral om met je vrienden te praten en de gekste verhalen te vertellen.

5. Je korstjes mag je laten liggen

Misschien heb je als kind (net als ik) geleerd dat je de korstjes op moet eten. Maar in Italië hoeft dat niet. Ga je met Italianen een pizza eten? Dan laten de meesten de korst liggen. Zo heb je meer ruimte voor het lekkere gedeelte van de pizza.

6. Pizza met friet is niet alleen voor kinderen

Een vreemd fenomeen is de pizza patatine fritte. Dat is een pizza met friet erop. Toen ik net in Italië woonde zag ik een kinderfeestje waar alle kinderen deze pizza aten. Hierdoor dacht ik dat dit een pizza voor kinderen was, maar niets is minder waar. Gisteren werd er gewoon zonder overleg pizza pattetine besteld.

7. Pizza eet je laat

Ga je om zeven uur naar de pizzeria? Dan lijkt het misschien alsof het een rustige avond is. Maar Italianen komen pas rond een uur of negen of tien voor hun lekkere avondeten. Gisteren liep ik om 5 over 12 pas de deur van de pizzeria uit. 

8. All you can eat in pizza vorm: de pizza giro

Ga je met veel vrienden uit eten? Dan is er bij veel pizzeria’s een ‘giro pizza’ (rondje pizza), waarbij je verschillende pizza’s samen deelt. Zo kun je allerlei smaken proeven.

Een kleine kanttekening

Natuurlijk ga je de pizza op je eerste date niet met je handen eten en bestel je geen frietjes tijdens een zakendiner. Kijk altijd om je heen en pas je aan. Hoe eten anderen hun pizza in deze pizzeria? Is het alleen een pizzeria of staan er ook luxe gerechten op het menu?

Er zijn grote verschillen per regio. In Napoli eet je de pizza op straat, gewoon met je handen. Maar in het noorden van Italië is het ook normaal om je pizza met mes en vork te eten. Zeker als je in een wat luxere tent eet.

Written by Lida van der Eijk

Lida’s liefde voor Italië begon al op jonge leeftijd. Als kind ging ze met de vouwwagen en haar drie broers en ouders naar de camping in Noord-Italië. Hier kreeg ze de lekkerste ijsjes van de lieve italianen. Jaren later ging ze, samen met haar man, op vakantie naar Lunigiana en keerde de liefde terug.

In 2022 liet ze alles achter en vertrok met haar man en kat naar Italië. Nu woont ze in het noorden van Toscane, in het kleine plaatsje Merizzo. Het gezin is inmiddels uitgebreid met een Italiaanse kat en 4 kippen. Lida werkt als freelance tekstschrijver en geniet van la dolce vita.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kleurrijk Caorle, het kleine Venetië in de omgeving van de Livenza-rivier

Eten en drinken in onbekend Veneto: de Livenza

Om de citroenen kun je aan de Amalfikust niet heen

Column: wandelen langs citroenen aan de Amalfitaanse kust van Maiori