Flessen water voor de deur of bij het raam in Italië
Waarom staan die flessen water daar? (foto's: Edward Hendriks)
in

Flessen water voor de deur en het raam, maar waarom?

Als je regelmatig in Italië komt, kan het je niet zijn ontgaan. Overal staan plastic flessen water voor deuren, ramen, op hoeken van straten of tegen gevels van gebouwen. Waarom? Het is niet om altijd water bij de hand te hebben en ook niet tegen de mieren, maar om ’territoriaal gepis’ van honden en katten tegen te gaan.

Katten en honden van de mannelijke soort hebben de neiging om hun territorium af te bakenen door overal hun plasje over te doen. Tegen bomen, lantaarnpalen, autowielen, fietsen, scooters, banken en deuren en gevels van woningen.

In Italië word je welkom geheten met flessen water bij de deur

Vanwege de sterke en onaangename geur van pis (zeker in de zomer) kan dat knap vervelend zijn. Bovendien kan urine van de trouwe viervoeters schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Maar werkt het ook?

Het idee is dat de schittering van het water in de zon de dieren afschrikt en ze elders hun behoeften zullen doen. Hoewel deze praktijk wijdverbreid is van noord tot zuid en sommige Italianen erbij zweren, zijn er geen wetenschappelijke studies die de effectiviteit ervan aantonen.

Voor de gevel van een huis in Italië

Experts stellen dat het gebruik van zwavelstof, vaak geel van kleur, wel effectief kan zijn. Dit goedje zal katten en honden daadwerkelijk afschrikken, omdat ze de geur niet kunnen verdragen. Het gebruik van zwavelstof is echter verboden en kan bovendien gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de dieren.

Het blijft dus bij de veilige plastic flessen met water. Nu weet je in ieder geval, waar deze vreemde gewoonte van de Italianen vandaan komt. Wie weet werkt het wel? Dus als je last hebt van plassende katten of honden, probeer het eens met een paar gevulde flessen met water!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Irreversible - Soul-Scapes-Italy 01

Kunstfotograaf Frank van Driel wint prestigieuze International Color Award met ‘Irreversible’

EasyPark, not so easy

Column: EasyPark