Wij hebben ons gezin uitgebreid met een leuke hond uit het asiel en we willen onze Pluto het liefste overal mee naar toenemen. Maar hoe werkt dat in Italië? Hoe goed is Italië eigenlijk voor zijn viervoeters?
Mijn eerste gevoel zegt: heel goed. In Italië is de lijst met gevaarlijke hondenrassen zelfs afgeschaft. Het gedrag van het individuele dier telt. Maar laten we even wat verder kijken naar de regels over honden in Italië. Waar wordt je viervoeter hartelijk verwelkomt? En met welke dingen moet je rekening houden?
Inhoudsopgave
Zelfs in het winkelcentrum
Honden zijn in Italië best vaak welkom in de winkel. Bijvoorbeeld bij Media World, de Italiaanse variant van Media Markt. Dus neem Fikkie gewoon mee als je een nieuwe televisie uitzoekt. Ideaal toch? Voor de hond zelf is het misschien wat minder leuk, maar je kunt je hond dus prima meenemen tijdens een dagje winkelen.
Wij vinden het erg handig, want zo doe je boodschappen tussen het wandelen door. Toch wacht een van ons ook vaak buiten de winkel. Anders hapt onze lieverd zo naar een stuk kaas of worst. Grote honden zijn minder welkom in supermarkten. Alleen kleine honden die je in het winkelwagentje zet of draagt mogen mee.
Waar het baasje gaat, gaat de hond, denken de Italianen. Dus de hond gaat ook mee naar de huisarts, de tandarts en zelfs naar de kerk. Vaak krijgt hij op die plekken nog een lekker hondenkoekje ook, omdat hij zo braaf is.
Van waakhond naar lid van het gezin
Italianen zijn (over het algemeen) gek op honden. De hond werd van origine gebruikt om het erf te bewaken of voor de jacht. Ze lagen vooral aan ijzeren kettingen, zodat ze niet wegliepen. Als de hond geluk had, kon hij los lopen in de tuin.
In Toscane mogen honden niet meer voor langere tijd aan de ketting gehouden worden. Met name omdat er een groot risico is op bosbranden, waarbij de hond meestal geen ontsnappingsmogelijkheid heeft. Sowieso hebben steeds meer Italianen een hond als écht huisdier. Natuurlijk ligt de hond overdag nog steeds in de tuin, maar ’s nachts mag hij lekker binnen slapen.
Italianen zijn niet alleen gek op hun eigen hond, maar vooral op die van anderen. Als we door het dorp lopen krijgt Pluto meestal een aai over zijn hoofd. Als mensen hier een hond zien, veranderen ze in kinderen. Zo is het ook in alle restaurants.
De eerste keer dat we de hond meenamen naar een restaurant, vonden we dat best spannend. We gingen spontaan uit eten en moesten door de drukte ook nog eens binnenzitten. Maar de hond werd vol liefde behandeld en niet gezien als overlast. Wanneer we ergens reserveren en vragen of de hond mee mag, worden we bijna uitgelachen. Natuurlijk mag de viervoeter mee, waarom niet? De hond is hier immers de koning van het gezin.
Dus wil je in Italië uit eten met de hond? Dan is dat vaak geen probleem. Geef het even aan bij je reservering en er wordt aan een speciaal plekje voor je gezocht. ’s Zomers is het helemaal makkelijk: dan zit je lekker buiten op het terras.


Lekker wandelen met een paar regels
Op het strand
Honden mogen in Italië in het strandseizoen van 1 mei tot 1 september niet op het strand. Maar gelukkig zijn er alternatieven. In het Noorden van Italië zijn er veel hondenstranden (Bau Beaches) te vinden. Ga je richting het zuiden? Dan zijn er iets minder, maar met in totaal 250 hondenstranden doet Italië het helemaal niet slecht. In de herfst en winter zijn de honden weer op alle stranden welkom.
In het bos
Het is heerlijk om met je hond door de bossen te wandelen. Het is wel belangrijk dat je de regels volgt. In Italië moet je de hond op veel plekken aan de lijn houden. Dat is ook nodig, want er loopt hier veel wild rond.
Wij wonen op het platteland en ik ben met Pluto al meerdere keren herten tegengekomen. Dan is het maar goed dat hij aan de lijn zit, want anders zou hij er gewoon achteraan gaan!
Hou je hond dus zo veel mogelijk aan de lijn en laat hem alleen los lopen bij in de speciale zones. Zo voorkom je dat je andere (wilde) dieren in gevaar brengt.
In openbare gebouwen
We zijn met onze Pluto nog niet naar een openbaar gebouw geweest. Ik heb gelezen dat we, als we dat wel gaan doen, een muilkorf mee moeten nemen. Maar volgens mij heb ik hier nog nooit een hond met een muilkorf gezien, dus in de praktijk zal het allemaal wel meevallen.
Hond meenemen op vakantie?
Neem je je hond mee op vakantie? Voor de Italiaan is dat een makkelijke vraag. Meer dan de helft van de vakantiegangers neemt zijn hondenvriend gewoon mee. Er zijn veel plekken waar je mag overnachten met de hond. Zeker op campings en agriturismo’s zijn ze welkom. Let wel op, want meestal mag de hond niet alleen blijven in het huisje.
Mijn ervaringen met een vakantie boeken mét hond zijn tot nu toe goed. Wij gaan naar Sardinië en bij beide accommodaties is Pluto welkom. Hij mag niet in het zwembad en de andere gasten niet lastigvallen, maar dat is logisch.
Overige tips voor een veilige vakantie naar Italië met je hond
- Zorg voor een geldig huisdierenpaspoort met alle vaccinaties.
- Stel de accommodatie op de hoogte van zijn komst.
- Neem alle vertrouwde spullen van je hond mee.
- Zorg voor goede bescherming tegen teken.
- Geniet met je hond van de gastvrijheid van Italië.
Fijne accommodaties voor een vakantie met je hond
De meeste B&B’s en hotels moeten toch even slikken als je de hond meeneemt. Wat als hij op de bank gaat liggen of iets kapot maakt? Daarnaast wil je graag dat er genoeg ruimte voor je hond is om zijn energie kwijt te kunnen.
Wil je onbezorgd van je vakantie in Toscane genieten? Dan kun je terecht in deze hondvriendelijke accomodaties, waar ze extra rekening houden met je viervoeter:
Fattoria Maremmana (Marina di Grosseto) is dicht bij een hondenstrand, en er is zelfs een hondenzwembad. Er zijn privétuinen met hek waar de hond lekker buiten kan zijn.
Camping Frederico Farm (Pontremoli) is een natuurcamping met alle voorzieningen die nodig zijn voor een vakantie met de hond. Vanaf hier lopen verschillende wandelpaden, waar je samen met je viervoeter van de natuur geniet.
Agriturismo Orgiaglia (tussen Volterra en San Gimignano)zorgt voor een luxe vakantie voor de hond. De agriturismo is middenin het groen en op 10 minuten afstand vind je een rivier, waar de hond heerlijk kan zwemmen.
Wil je naar de Cinque Terre met de hond? Dan is Camping La Sfinge in Deiva Marina een goede keuze. Hier zijn alle honden, van groot tot klein, welkom. De camping ligt in het groen, dus ga lekker wandelen in de bossen.
Comments