in ,

Toto Cutugno – ‘L’italiano vero’ – is overleden

Toto Cutugno, geliefd in Italië en ver daarbuiten
Toto Cutugno, geliefd in Italië en ver daarbuiten (beeld: YouTube)

Toto Cutugno, ook wel bekend als L’Italiano vero (de ware Italiaan, naar zijn bekendste nummer), is overleden op 80-jarige leeftijd. Zijn muzikale talent en charisma waren geliefd in zowel Italië als daarbuiten. Na een langdurige ziekte is de singer-songwriter op 22 augustus overleden in het San Raffaele Ziekenhuis in Milaan,  Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Cutugno werd geboren op 7 juli 1943 en heeft zijn stempel gedrukt op de Italiaanse muziekscene en de klanken van Italië naar verre oorden gebracht. Zijn nummer L’Italiano groeide uit tot een soort nationaal volkslied.

Met 15 deelnames aan het Sanremo-festival, inclusief een historisch optreden in 1990 met Ray Charles, en geliefde hits zoals Il tempo se ne va, La mia musica en Solo noi, was Cutugno een veelzijdig artiest die zich moeiteloos bewoog tussen het zingen en presenteren op de Italiaans televisie.

Songfestivalwinnaar

Cutugno won met het nummer Insieme: 1992 het Eurovisie Songfestival van 1990. Het was de tweede keer dat Italië het songfestival won en de laatste keer voor Måneskin dat in 2021 opnieuw deed.

https://www.youtube.com/watch?v=mLOLRNSQttY

Insieme: 1992 werd een bescheiden hit in Europa. In Nederland haalde het nummer de 15e plaats van de hitparade, in België kwam het tot positie 8. Met zijn meer dan 100 miljoen verkochte albums behoorde Cutugno tot de succesvolste artiesten van Italië.

Cutugno is geboren in Toscane en groeide op in Ligurië. Op jonge leeftijd richtte hij de band Toto e i Tati op en bracht hij zijn eigen nummers live ten gehore. Zijn doorbraak kwam in 1975 met het grote succes van L’ete’ Indien in Frankrijk, opgenomen door Joe Dassin, waardoor hij internationale erkenning kreeg. Dit opende de deuren voor verzoeken om liedjes te schrijven voor beroemdheden als Mireille Mathieu, Dalida, Johnny Hallyday, Michel Sardou, Claude Francois en Herve’ Vilard.

Talrijke muzikale hoogtepunten

Cutugno’s hoogtepunten waren talrijk. Hij schreef de eerste hit voor de beroemde Adriano Celentano, Soli, en behaalde met zijn debuutalbum Voglio l’anima in 1979 grote successen. Zijn bekendheid groeide gestaag, en hij componeerde hits zoals Solo noi, dat in 1980 het Sanremo-festival won, en Il tempo se ne va voor Adriano Celentano.

Hoewel L’Italiano in 1983 slechts de vijfde plaats behaalde op het Sanremo-festival, verkocht het miljoenen exemplaren en maakte het Cutugno wereldberoemd, tot in landen als Israël, Iran en Zuid-Korea aan toe. Zijn relatie met het festival van Sanremo was diepgeworteld, met talloze terugkerende optredens als uitvoerder, songwriter en eregast.

Toto Cutugno’s nalatenschap reikt verder dan alleen muziek. Hij was een trotse vertegenwoordiger van Italië en stond bekend om zijn liefde voor het festival. Zijn invloed en toewijding bleven ongekend, zelfs in tijden van tegenspoed, en zijn muzikale reis bleef doorgaan met hetzelfde vuur en dezelfde passie.

Op 24 augustus zullen de begrafenisplechtigheden voor Toto Cutugno plaatsvinden om 11.00 uur in de Basilica Parrocchia dei Santi Nereo e Achilleo aan de Viale Argonne 56 in Milaan. Dit nieuws is bekendgemaakt aan ANSA door zijn manager Danilo Mancuso, samen met de familie van de artiest.

Bron: ANSA

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In Amsterdam bereikte ik niveau A1, daarna zocht ik een kamer in Bologna

Van A0 naar C2: mijn eerste jaar Italiaans (deel 2)

Hoe hondvriendelijk is Italië?

Hondvriendelijk Italië