in

“I wish I were Italian” – expositie van schilder Thomas Dielman in Brussel

Zonnende citroenen, appelsienen en pompelmoezen en 2 fiere limoengroene bodyguards aan de Ionische Zee met een snurkende Etna als achtergrondmuziek
Zonnende citroenen, appelsienen en pompelmoezen en 2 fiere limoengroene bodyguards aan de Ionische Zee met een snurkende Etna als achtergrondmuziekZonnende citroenen, appelsienen en pompelmoezen en 2 fiere limoengroene bodyguards aan de Ionische Zee met een snurkende Etna als achtergrondmuziek, een van de schilderijen uit de expositie van Thomas Dielman (beeld: Thomas Dielman)

De serie ‘I wish I were Italian‘ van de schilder Thomas Dielman is geïnspireerd door zijn fascinatie voor kleur en voor Italië en volgt het verloop van één enkele dag.

In maart 2023 wordt zijn werk in GC Het Huys in Ukkel (Brussel) tentoongesteld. De kunstenaar zegt er zelf over:

“Kleuren hebben een enorm effect op mij. Het binnenwandelen van een kamer waarvan de muren geschilderd zijn in een andere kleur dan wit verandert hoe ik me voel. Hetzelfde effect heeft het voet aan Italiaanse wal zetten. De schoonheid van Italië doet naar adem happen.

Van kostbaar lapis lazuli→gevaarlijk orpiment→onvoorspelbaar Veronagroen→artificieel fluoroze, in streepjes op mosterd-goud en zilvergrijs. Met fris hemelsblauw op het ivoor- witte schoteltje en veel cacao-bruin op de eerste koffie met hete, gestoomde melk van de dag !!! , 37 x 44 cm

Tijdens de eeuwwisseling heb ik een jaar in Parma gewoond om daar in het kader van het Erasmusprogramma mijn rechtenstudie af te ronden.

Er ging een wereld voor me open. De aandacht van de Italianen voor architectuur en kunst maakte me zelfbewuster.

Mijn wereld kreeg kleur, mijn verbeelding werd aangewakkerd en kreeg vleugels.

Pleinen en kerken waarvan de verhoudingen kloppen en waar je je een prins waant door erover en erlangs te lopen. Beelden gehouwen uit marmer waarbinnen je een hartslag vermoed. Aangeboren fierheid waardoor je zelf een rechtere houding aanneemt.

Schilderijen die er zo smakelijk uitzien dat je er deel van zou willen uitmaken. Sophia Loren en Marcello Mastroianni in Una giornata particolare. Italianen die geboren zijn met smaak in hun DNA en een duizelingwekkende bijdrage hebben geleverd aan de kunstgeschiedenis.

Schoonheid die recht doet aan het mysterie van het leven en die je je geloof in ditzelfde leven doet weerkeren wanneer het allemaal tegenzit.

Een waarheid die je herkent, die diep in jezelf resoneert en waardoor je je gezien voelt.

Eén jaar Parma heeft me niets bijgeleerd over rechten maar wel doen inzien dat een zoektocht naar schoonheid geen tijdverlies is maar een zeer waardevolle invulling van je tijd.

Polkadots in het oker, romig middenroze, grenadine, azuur, peridoot, primula, marine, aarbei, bister en guldenroede met zicht op de capriblauwe zoute golf van Palermo met rollende wolken!, 115 x 168 cm

Het strand van Rimini, Nessun Dorma van Puccini, de Pietà van Michelangelo, de citroengeur in Sicilië, de Santa Maria Novella in Firenze, Acqua di Parma arancia di Capri, il Gattopardo van Visconti, mortadella met pistachios, il Canal Grande in Venetië en de storm van Giorgione.

Ingrediënten: groen, geel, wit, rood en zwart met in gedachten een openluchtopvoering van Norma van Vincenzo Bellini met rechteroperagordijn in malva en links rozig beige, 68 x 83 cm

Hun absolute meesterschap in de beeldende kunsten heeft een weerslag gevonden in de benaming van vele kleuren met een italiaanse link. Ofwel een link met een stad of regio: Venetiaans rood, Rauwe Sienna, Magenta, Veronagroen, Napelsgeel, Rose de Parme, Tyrisch purper, Capri-blauw, Pompeï-rood of door een auto (Ferrari): rosso corsa of door een schilder: Paolo Veronese…

Ik heb een absolute hoofdrol willen geven aan de kleuren door ze in sommige delen van het doek een abstracte ruimte te geven los van elke figuratieve rol.”

expositie thomas dielman

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

de beroemdste winkelstraten in Italië

10 beroemde winkelstraten in Italië voor modeliefhebbers

Maak kennis met Vicenza

Vicenza – tips en bezienswaardigheden