Maak kennis met Vicenza
Maak kennis met de beste bezienswaardigheden van Vicenza (foto: Ana/Pixabay)
in , ,

Vicenza – tips en bezienswaardigheden

Vicenza is een stad die een rijke en kleurrijke geschiedenis kent. De mengeling van heden en verleden, ondergebracht in de historische gebouwen uit lang vervlogen tijden, maakt het vandaag de dag een aantrekkelijke bestemming.

Vicenza heeft de op 2 na grootste industriële sector van Italië, ligt tussen Venetië en Verona, en is bekend om zijn oude verleden gecombineerd met een moderne kosmopolitische blik. Vicenza herbergt meer dan 160 historische kerken, waaronder de beste voorbeelden van gotische architectuur die in heel Europa bekend zijn.

Als je je in Vicenza gaat verdiepen, zul je ontdekken dat de middeleeuwse architect Andrea Palladio (1508-1580) een grote rol in de ontwikkeling van de stad heeft gespeeld. En dat zijn werk letterlijk overal in de stad terugkomt, tot op de dag van vandaag.

Vicenza heeft ook een geschiedenis van grote en meeslepende veldslagen. De inwoners van Vicenza hebben in het verleden keer op keer moedig invallers getrotseerd en zich nooit overgegeven. Toeristen worden echter graag verwelkomd.

Overdag is Vicenza schilderachtig en intiem, ’s avonds verleidt dit Noord-Italiaanse juweeltje bezoekers tot het verkennen van cafés, restaurants, boetieks, pubs en clubs.

Vicenza is zeker geen alledaagse Italiaanse bestemming, maar dat maakt de stad alleen maar interessanter voor de Italië-liefhebber.

Een aantal van de mooiste architectonische hoogtepunten van Vicenza ontdek je in dit artikel!

1. Parco Querini

Parco Querini Vicenza
Parco Querini in Vicenza (foto: Iron Bishop/Wikimedia)

Parco Querini is een heerlijke plek om te ontsnappen aan de drukte van het stadsleven en te genieten van het meestal vriendelijke Italiaanse weer. Het park biedt vele wandelpaden die door beboste gebieden kronkelen.

In het midden van het park ligt een ronde vijver die de ideale plek vormt om te ontspannen of bij te praten met vrienden. Het zomerhuis in het midden, bereikbaar via een loopbrug, biedt wat beschutting tegen heet of juist slecht weer en is een uitstekend uitkijkpunt om alles wat er te zien is in je op te nemen.

Er staan bankjes die perfect zijn om van je lunchpauze te genieten tussen de schoonheid van dit natuurgebied. Je kunt er rustig kletsen of een korte wandeling maken voor je verfrist je reis door de stad vervolgt.

2. Basilica Palladiana

Basilica Palladiana Vicenza
Basilica Palladiana in Vicenza (foto: Wikimedia)

De Basilica Palladiana is een van de bekendste kerken in Vicenza en het is misschien ook wel de mooiste. Vooral de bogen die een mooi evenwicht tussen licht en schaduw en trekken direct de aandacht van de bezoekers.

De basiliek werd beroemd door haar associatie de architect Andrea Palladio, die z’n sporen ruimschoots heeft achtergelaten in Vicenza.

De kerk heeft veel iconische elementen van zijn stijl, waaronder het gebruik van bogen en zuilen om de ruimte te verdelen. En hoewel het al eeuwen oud mag zijn, ziet het er ook vandaag nog even geweldig uit.

Deze basiliek ligt al eeuwen in de oude stad, in het centrum van Piazza dei Signori. Het is een van de beste voorbeelden van architectuur uit de renaissance die klassieke invloeden mengt met nieuwere bouwtechnieken.

Met drie verdiepingen heeft deze basiliek een omvangrijke open ruimte met hoge gewelfde plafonds en boogramen voor een illustere buitenkant. Ben je in Vicenza, neem dan de tijd om dit adembenemende gebouw te verkennen!

3. Chiesa di Santa Corona

Chiesa di Santa Corona Vicenza
Chiesa di Santa Corona (foto: Krzysztof Golik/Wikimedia)

De Chiesa di Santa Corona, gebouwd in gotische stijl, is een bijzonder karakteristieke katholieke kerk. Deze kerk ligt in de historische oude stad Vicenza en werd ontworpen in de stijl van de legendarische Palladio.

De buitenkant mag dan niet al te indrukwekkend zijn, maar zodra je binnenstapt vind je de ware schoonheid ervan, met fresco’s en kapellen die religieuze taferelen uitbeelden, zoals de Aanbidding der Wijzen en de Doop van Christus.

De talrijke kunstwerken en fresco’s die ze bevat zijn voortreffelijk, met als een van de mooiste de Valmarana Kapel. Bezoekers kunnen dit wonder van religieuze toewijding op eigen gelegenheid ervaren, maar let op: je moet wel van tevoren reserveren want deze plek is zeer geliefd onder bezoekers!

4. Villa La Rotonda

Villa La Rotonda Vicenza
De prachtige Villa La Rotonda staat in Vicenza (foto: Philip Schäfer/Wikimedia)

Deze harmonieuze mix van inrichting, architectuur, en tuinen is meer dan de zoveelste rustige wandeling door de natuur. La Rotonda werd ontworpen door Andrea Palladio om zowel de natuurlijke wereld als door de mens gemaakte landschappen te integreren. Deze villa ligt op een uitgestrekt terrein in de zone van het cultureel erfgoed van Vicenza.

La Rotonda is oorspronkelijk gemaakt als een kleine villa voor een gepensioneerde Vaticaanse priester, maar is sindsdien omgetoverd tot een van de populairste bezienswaardigheden in Vicenza.

Als je eenmaal bij dit ongelooflijke gebouw aankomt, zal het moeilijk zijn je ogen af te wenden van het buitenontwerp: een betoverende tuin, een klokkentoren met een renaissancistisch schilddak en beelden aan weerszijden die scènes uit de middeleeuwse riddertijd uitbeelden.

Ook binnen is er aan fantasie geen gebrek: fresco’s sieren de muren en plafonds, terwijl overal delicate marmeren vloeren zijn gelegd.

La Rotonda is niet alleen een iconisch stukje architectuur, het is ook een van de mooiste voorbeelden van klassieke renaissance-bouwkunst die je overal kunt vinden. Gelegen in een prachtige omgeving en bereikbaar via een trap die 4 portieken met elkaar verbindt, kent dit huis geen gelijken als het op schoonheid aankomt.

5. Torre Bissara

Piazza dei Signori - Torre Bissara - Vicenza
Piazza dei Signori – Torre Bissara – Vicenza

Torre Bissara is de beroemdste toren van de stad. Hij dateert uit 1040 en is sinds het begin van de geschiedenis van Vicenza een vast deel van de stad. De toren is een prachtig voorbeeld van schitterend middeleeuws vakmanschap en omvat ook de basiliek van Santa Maria Assunta.

Hij meet 25 meter in omtrek en reikt tot een verbazingwekkende hoogte van 82 meter, die je kunt bewonderen vanaf het bovenste terras op de kerk. Daarmee is de Torre Bissara verreweg het hoogste gebouw in Vicenza in het historische stadscentrum uit.

De toren werd genoemd naar Paolo Emilio Bissara die hem tijdens de Tweede Wereldoorlog genereus aan zijn geboortestad schonk. Oorspronkelijk gebouwd als zoiets als een uitkijktoren voor toeristen, is het nu een museum waar mensen kunnen zien hoe het leven vroeger was.

Als je op zoek bent naar iconische Italiaanse cultuur, dan is dit de plek waar je moet zijn.

6. Corso Andrea Palladio

Corso Andrea Palladio Vicenza
De sfeervolle winkelstraat Corso Andrea Palladio (foto: Zairon/Wikimedia)

Daar heb je hem weer: Andrea Palladio! Aan deze kronkelende, doolhofachtige straat vind je de interessantste bezienswaardigheden van Vicenza. Langs deze historische laan liggen tientallen winkels en restaurants waar je je te goed kunt doen aan enkele grote gastronomische hoogstandjes!

Welke gerechten kun je hier krijgen? Overal langs de Corso Andrea Palladio vind je restaurants die traditionele gerechten serveren zoals risotto alla milanese, gnocchi al ragù bolognese encrème brûlée. Maar waarom zou je niet iets nieuws proberen?

Langs de corso vind je meerdere gebouwen die niet geheel verrassend ontworpen werden door de beroemde architect Andrea Palladio. De meest opvallende gebouwen zijn Palazzo del Comune, Palazzo Da Schio, Palazzo Bonin en Palazzo Zileri Dal Verme.

De hele wijk staat vol prachtige paleizen, maar de Corso Andrea Palladio bevat ook een grote keuze aan winkels en restaurants, waardoor het een van de beste winkelgebieden van de stad is.

7. Vicenza Museo Civici

Palazzo Chiericati Vicenza
Palazzo Chiericati (Vicenza)

In het hart van Vicenza, aan het oostelijke eind van de Corso Andrea Palladio, ligt het schitterende Palazzo Chiericati (UNESCO Werelderfgoed).

Oorspronkelijk gebouwd in 1668 door Alessandro Pompei voor Pietro Levita della Spiga-Varney om de familie Chierici te huisvesten. Later werd het eigendom van Baron Raverda die dit weelderige paleis aanbood als dank voor zijn verkiezing.

Bezoekers van ver kunnen komen voor de weelderige tuinen van La Mirada of een ontspannend verblijf in Bagatta. Als extraatje kunnen ze zich ook vergapen aan het ontzagwekkende Palazzo Chiericati en de binnenhuiskunst van het Museo Civico.

Het Vicenza Museo Civico herbergt een uitgebreide collectie kunstvoorwerpen, archeologische vondsten en kunststukken. De geschiedenis van Vicenza vind je hier, inclusief de verbazingwekkende werken van bekende Venetiaanse kunstenaars als Carpaccio, Tiepolo en Veronese.

8. Teatro Olimpico

Interieur van het Theater van Olympia in Vicenz (foto: Didier Descouens/Wikimedia)

Het Teatro Olimpico, ofwel het Theater van Olympia, werd in 1580 ontworpen door – je raadt het al – de vereerde architect Andrea Palladio. Deze schepping is anders dan alles wat je misschien eerder gezien hebt en of je voorkeur voor architectuur nu meer neigt naar klassiek of modern, het interieur zal je met stomheid geslagen achterlaten.

Met een stalen ring die van rechtopstaande palen cirkelt om gebogen bogen te ondersteunen die een open atrium vormen voor een amfitheater dat doet denken aan Romeinse baden. Op beide niveaus vormen ze halve cirkels met ringen voor toeschouwers om er wedstrijden te bekijken.

Het Teatro Olimpico is het grootste theater dat Palladio ooit bouwde, en het heeft een geheel stenen buitenkant, wat ongebruikelijk was voor theaters uit zijn tijd.

Binnen worden de bezoekers geconfronteerd met opvallend grote gordijnen, gemaakt van hangende vaten vol verpulverde kalksteen. Het vat dat het dichtst bij het toneel staat, heeft op tussenafstanden langs de omtrek grote gaten waardoor het licht rechtstreeks kan schijnen op acteurs die rollen spelen in bijbelse drama’s tijdens belangrijke dagen op de kerkelijke kalender.

Kijken naar een voorstelling in het Teatro Olimpico is een buitengewone ervaring. Als je binnen de majestueuze, oude muren bent gestapt, kun je niet anders dan je teruggevoerd voelen naar een tijd van koningschap en uitgebreid amusement. Passend voor een theater dat twee Romeinse keizers heeft gehuisvest en zelfs door Michelangelo zelf werd gebouwd!

9. Santuario di Monte Berico

Monte Berico Vicenza
Basiliek van Monte Berico (foto: Sirleonidas/Wikimedia)

De Basiliek van Monte Berico is een meesterwerk in de middeleeuwse architectuur. Cultureel gezien biedt de kerk ook uitzonderlijke kunst die je gebiologeerd zal achterlaten.

Ze werd gebouwd in 1606 en heeft een schilderachtige, maar toch verborgen ligging voor mensen die iets moois zoeken om te verkennen.

Het Santuario di Monte Berico, dat als een nationaal monument wordt beschouwd, heeft tijd en oorlogen doorstaan om een van Italiës mooiste religieuze eigendommen te blijven. Binnen zijn ongerepte muren vind je een reeks verbazingwekkende schilderijen, waaronder Het Avondmaal van St. Petrus!

Let binnen op de eeuwenoude fresco’s. De kerk, ontworpen als monument voor de 9de-eeuwse bisschop Gregorius van Altino, herbergt een aantal prachtig bewaard gebleven kunstwerken uit het laat-middeleeuwse Europa.

Van de architectonische wonderen zoals de portiek en de 14de-eeuwse torenspits tot religieuze schilderingen zoals Ghirlandaio’s Het Avondmaal van de H. Petrus, kun je hier in de Monte Berico-kerk hét gevoel van Europese cultuur via kunst ervaren. Mits je ervoor openstaat, dat spreekt voor zich.

10. Ponte San Michele

Ponte San Michele Vicenza
Icoon van de stad en heel romantisch: Ponte San Michele (foto: Graeme Churchard/Wikimedia)

De Ponte San Michele is niet een van Vicenza’s oudste bruggen, maar wel verreweg de mooiste. Met zijn elegante bogen en slanke stenen steunen overspant deze brug de rivier de Livenza. Ze werd in 1564 ontworpen door architect Giorgio Vasari om een voetgangersverbinding te vormen tussen twee belangrijke delen van de stad – het Piazza dei Signori op de westoever en de Regensbergheuvel op de oostoever.

Voor wie in geschiedenis geïnteresseerd is, is dit een mooie bestemming om een rondleiding te maken, vooral dankzij het inzicht dat ze biedt in de oude beschaving.

Na een ochtend in de Catacomben, een middagwandeling over de brug met uitzicht op de Lagune van Venetië, en een stop bij een van de charmante cafés voor wijn overdag of cocktails ’s avonds. Je zult het met ons eens zijn dat er geen betere manier is om je tijd door te brengen!

11. Villa Valmarana

Villa Valmarana Vicenza
Italia – Veneto – Vicenza – Villa Valmarana ai Nani – Veduta della facciata sud della villa e il giardino all’italiana con i nani sul muro di cinta

Villa Valmarana ai Nani is een villa aan de voet van de poorten van de stad Vicenza, niet ver van Palladio’s Villa La Rotonda. Het is een archetypische villa in Italiaanse stijl uit de 16de eeuw.

Buiten omzomen tere bloemen goed gemanicuurde gazons. Elfjes sluipen rond eeuwenoude muren met hun geheime boodschappen voor iedereen die op bezoek komen.

Deze historische villa is minutieus gerestaureerd met een ongelooflijk oog voor detail. Bewonder de prachtige tuinen die versierd zijn met fonteinen, beelden en zwembaden, en dat alles in het schitterende landschap van Noord-Italië.

Je kunt er ook overnachten. Binnen in het huis zijn ruime kamers die comfortabel plaats bieden aan een gezin of een kleine groep.

12. Museo Palladio

Museo Palladio Vicenza
Museo Palladio (foto: Palladio Museum)

Als een van de meest historisch belangrijke gebouwen in Europa is het niet meer dan terecht dat je bij een bezoek aan Vicenza een stop maakt bij dit museum. Binnen vind je veel te zien en te leren. Alles met de nadruk op de grootsheid van Palladio’s architectuur en het belang van zijn werk.

Het komt zelden voor dat je een galerie tegenkomt die aan zo’n iconische kathedraal vastzit, maar dat is precies wat het Museum van Palladio biedt. Verscholen in het grootse basiliekcomplex staat dit kleine museum met tentoonstellingen uit de Italiaanse kunstgeschiedenis en architectuur.

Het Museo Palladio biedt een fantastische collectie kunstvoorwerpen uit de Basilica Palladiana. Neem zeker de tijd om ze te bewonderen en meer te leren over dit ongelooflijke architectonische juweel.

13. Piazza dei Signori

Piazza dei Signori Vicenza
Piazza dei Signori, het middelpunt van Vicenza (foto: marishalaugh/Pexels)

Piazza dei Signori is een rijk versierd plein met opmerkelijke architectuur. Alleen al vanwege de Basilica Palladiana is dit een must-see. En natuurlijk vanwege de Torre Bissara. Je vindt hier ook 2 zuilen uit de Romeinse tijd.

De Loggia del Capitaniato werd ontworpen door een van de grootste geesten van de architectuur, Andrea Palladio. Het staat op de Werelderfgoedlijst.

Zijg hier gerust even neer op een terrasje met een Aperol Spritz om alle indrukken van deze fascinerende stad te verwerken.

stedentrip Vicenza
Tijd voor een trip naar Vicenza (foto: Stacy Ropati/Unsplash)

Heb je interesse in de Romeinse tijd? Dan heeft Vicenza ook veel te bieden. De stad heeft een mooie wandelroute uitgezet met 17 stops waar je de Romeinse geschiedenis van de stad terug kunt zien.

Deze wandelroute leidt je langs prachtige vloermozaïeken, oude Romeinse wegen en diverse opgravingen.

Ook kun je precies zien waar vroeger het Romeinse theater moet hebben gestaan, omdat de moderne huizen op de fundamenten ervan zijn gebouwd en daardoor nog altijd de halfronde vorm van het theater hebben.

Zelf Vicenza verkennen?

Als je tot hier bent gekomen, is het je wel duidelijk: Vicenza heeft veel te bieden. Wil je de stad graag eens zelf ontdekken? Boek dan meteen even je accommodatie. Dat is heel makkelijk via booking.com.

Hier hebben we de leukste en voordeligste plekken om te overnachten voor je.

Nog niet genoeg moois gezien? Bekijk hier de allermooiste steden, streken en plaatsen van Italië.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonnende citroenen, appelsienen en pompelmoezen en 2 fiere limoengroene bodyguards aan de Ionische Zee met een snurkende Etna als achtergrondmuziek

“I wish I were Italian” – expositie van schilder Thomas Dielman in Brussel

Puglia voor beginners

Puglia voor beginners: alle tips voor een geslaagde vakantie in Apulië